Zöld gyep a kánikulában
A nyári forróság, és szárazság nemcsak a mi szervezetünket viseli meg, hanem a növényeinkét is. Természetesen ez alól a pázsit sem kivétel. Sokan panaszkodnak, hogy a nyári viszontagságos időjárás mellett a gyep kiszárad, megsárgul, foltos lesz.

Egy pár jó tanács, hogy tarthatjuk nyáron is a gyepet megfelelő kondícióban. Fontos szabály, hogy az ápolási munka nemcsak nyírásból és az öntözésből áll, ugyanannyi gondot kell fordítani a tápanyag-utánpótlásra, a gyomlálásra, valamint a kár- és kórokozók elleni védekezésre egyaránt. 

Lényeges a megfelelő nyírási magasság, nem jó, ha túl alacsonyra, se az, ha túl magasra hagyjuk. Szabálynak minősül az ún. egyharmados arány, jelentése, hogy kb. a fűszál magasságának a felső 1/3-át vágjuk le. Ha túl alacsonyra állítjuk a fűnyírót, akkor nagy szárazságban a fűterület kikopik. Kb. a 6-7 cm-es magasság megfelelő, így elég hosszú marad a fű ahhoz, hogy a fűszálak árnyékolják egymást. 
 
A mostanság előforduló özönvízszerű esőzésekkor a fűnyírások száma megnő, heti egyszeri nyírást biztosan be kell iktatni. Nagy mennyiségű csapadéktól a túl magasan hagyott fűben a betegségek hamarabb otthonra lelnek, ezért is célszerű betartani a fent említett nyírási magasságot. 
A nyesedéket nyírás után össze kell gereblyézni (ha nem gyűjtőtartályos a fűnyírónk), kivétel ez alól nyáron egy-két alkalom, ilyenkor az 1-2 cm hosszúságú nyesedék kint maradhat a területen, ezzel visszatartjuk a nedvességet, egy kis tápanyagot juttatunk a területre. 
 
Minden nyírás után alaposan öntözzük be a pázsitot! Második lépés az öntözés: a melegben fontos szem előtt tartani a párolgási veszteséget, ezért az öntözésre a legalkalmasabb idő a kora reggeli vagy az esti órák. 
 
A nyári forróságban fontos, hogy nagyobb mennyiséget juttassunk ki, így nemcsak a felszínre, hanem az alsó talajrétegekbe (15-20 cm) is eljut a víz. Az öntözés sűrűségét a hőmérséklet határozza meg, a nagy forróságban is elég csak 2 naponta öntözni! Ezzel a fű stressztűrő képességét javítjuk, az enyhe szárazontartással a gyep gyökérrendszere erősödik meg. 
 
Tehát próbáljunk meg egy kicsit ritkában öntözni nagyobb vízmennyiséggel! 
 
Harmadik lépcső a tápanyag-utánpótlás. A különféle fűfajok alapvetően tápanyagigényes növények, ennek pótlását a nyári időszakban sem szabad hanyagolni. A nyári fenntartó trágyákat is mindig nyírás után, öntözés előtt adagoljuk ki. A nyár eleji bőséges tápanyagellátás elősegíti a növekedést, míg július-augusztusi adagolás a forróság miatti stressz hatásait segíti átvészelni. Magas káliumtartalmú trágyát használjunk, ez fokozza a gyep ellenálló képességét. Fontos az egyenletes kijuttatás, ha lehetőségünk van rá, akkor használjunk szórókocsit. 
 
Következő sarkalatos pont a gyomlálás. Eltávolításukhoz használjunk gyomkiszúrót, ha nagyon felszaporodtak a kétszikű gyomok, akkor bevethetünk ellenük speciális kétszikű gyomirtót is. A legnagyobb gondot a különféle herefajok okozhatják. Ahol előfordul, nyírás előtt gereblyézzük át a területet, mert így a hajtások felfelé fognak kanyarodni, így van esélyünk levágni azt a fűnyíróval. 
 
Mohásodás ellen a legjobb védekezés a legalább évenkénti gyepszellőztetés (kerüljük a kánikula időszakában), valamint a speciális mohagátló szerek. A rendszeres szellőztetés több gyephiba kialakulását is megelőzheti. Előfordulhatnak a területen barna foltok, ez több mindenre utalhat, pl. talajtömörödés, szárazság, penész, rozsdafolt, hangyák, darazsak, műtrágya túladagolás, kutya-macska ürülék, stb. Keressük meg a kiinduló okot, akkor lehet ellene a megfelelő módszerekkel védekezni. Ilyenkor fordíthatunk időt a hézagos területek felülvetésére is. A földet keverjük össze a fűmaggal, vetés után pedig a területet lehetőleg rendszeresen öntözzük.
24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább