Zalakaros

Magyarország fürdővárosainak látogatottsági rangsorában az elmúlt évtizedekben Zalakaros méltó helyet vívott ki magának. 2013-ban a közel félmilliós vendégéjszakával a turizmusban kiemelkedően teljesítő Zalakaros Magyarország 8. leglátogatottabb városa lett. A gyógyfürdőjéről Európa-szerte híres zalai kisváros 760 éves múltra tekint vissza. Az utóbbi években a család- és gyermekbarát fürdő létrehozásán túl a természeti értékek hangsúlyozott szerepet kaptak a turisztikai kínálatban. Fontos cél a Kis-Balaton, a dél-zalai borvidék, vagy a rövidesen elkészülő termáltó és ökopart szépségeinek megismertetése a látogatókkal. Ezt a szemléletmódot tükrözi Zalakaros szlogenje is: „Meríts erőt a természet csodáiból!"

Zalakaros a parkok és a ligetek városa, ahol a tájnak megfelelő növénytársulások, zöld tisztások és impozáns virágágyások váltják egymást. A közterek, a szobrok – köztük a két világháború áldozatainak méltó emléket állító szobor a  Hősök terén –, a térplasztikák, a különleges épületek és a székely-kapu összhangban nyújtanak esztétikai élményeket. A fürdőváros vezetése különös figyelmet fordít a tisztaságra, a parkok gondozottságára, melyet az önkormányzat anyagi támogatásával a Karos Park Kft. végez. A zöld övezeteket folyamatosan fejlesztik, melynek következtében a település meghitt, nyugodt hangulatot áraszt. A tavasz kezdetétől az ősz végéig színes virágok díszítik a települést, ékesítve a város főutcáját és parkjait. A nagy kiterjedésű parkok egy részét 2012-ben képviselőtestületi döntés értelmében helyileg védett természeti területté nyilvánították (Európa Park, a Termál úti arborétum, a Termál úti fasor, a Temetői fenyősor). A természeti értékeket ún. zöld könyvben gyűjtötték össze.

Zalakaros természeti értékeinek megőrzésében a lakosság elkötelezettségére is nagy figyelmet fordítanak. A Fenntarthatóság és turizmus című pályázat keretében a meglévő zöldterületek fejlesztésére, őshonos fák ültetésére nyílt lehetőség, a fásítási tervet pedig a lakossággal is megvitatatták. A település rendben- és tisztántartására minden korosztályt megmozgatnak a legfiatalabbaktól kezdve egészen az idősekig. Legutóbb a Föld Napja alkalmából szerveztek egy akciót, ahol az óvodások, az iskolások, a fiatalok és a felnőttek közösen vettek részt a település takarításában, és a szemétszedésben. A helyi óvoda elnyerte a Zöld Óvoda címet, mivel pedagógiai programja kiemelten kezeli a környezeti nevelést. A program tartalmazza a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget, előtérbe helyezi a helyi értékek megismerését, védelmét és megőrzését. Az önkormányzat az adventi időszakban külön versenyt hirdet a lakosság számára a lakókörnyezetük szépítésére.

A fenntarthatóság és környezetvédelem érdekében a településen szorgalmazzák a szelektív hulladékgyűjtést kihelyezett szelektív tárolókkal, valamint a PET palackok háztól történő elszállításával. Idén egy hulladékudvar építését is tervezik. Mindezek mellett egyre több intézményben használják a megújuló energiaforrásokat.

Zalakaros 1995-ben csatlakozott a Virágos Magyarországért Környezetszépítő Versenymozgalomhoz, azóta számos díjat sikerült elnyerni:

1995. Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium fődíja

2002. Városok kategóriában I. helyezés

2003. Entente Florale európai versenyen ezüst minősítés

2004. Kitüntető oklevél az eddig elért eredményekért

2006. Fővédnöki díj

2007. Magyar Turizmus Zrt. különdíja

2008. Balatoni Szövetség díja

2009. „Arany Rózsa" díj 

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább