Virágzó december
Mikor odakint hideg van, és talán a karácsonyunkat megörvendezteti a hóesés, a meleg szobában megjelennek a tél virágai. Legtöbbször ajándékként örvendhetünk nekik, jelenlétük mindenképp fokozza a karácsonyi hangulatot. Mikulásvirág, ciklámen, karácsonyi kaktusz, mindhárman részei az ünnepnek, de vajon törvényszerű, hogy ők is távoznak az ünnepek elmúltával.

Egy pár jó tanács, hogy a fenti virágos barátaink társaságát hosszú időn keresztül élvezhessük. Tartásukat illetően talán a legnehezebb dolgunk a mikulásvirággal (Euphorbia pulcherrima) van. Ha ajándékba visszük, vagy éppen magunknak vásárolunk, figyeljünk, hogy jól be legyen csomagolva, mert könnyen megfázhat. Ha megfázott a növényünk, akkor odahaza már csak vegetálni fog. Általában nemcsak az egész mikulásvirágot borítja csomagolóanyag, hanem a cserépre is kerül a díszes anyagból. Ezt a lehető leghamarabb távolítsuk el, a gyökere rendkívül oxigénigényes, könnyen befülledhet. Olyan helyet keressünk számára, ami elég fényes (tűző napot nem kedveli), és elég hűvös. 

A leggyakoribb tartási hiba, hogy túl meleg a szoba. 23°C felett biztosan halálra van ítélve, a legideálisabb hőmérséklet a 16-20°C közötti. Kerüljük az ingadozó hőmérsékletű helységeket (pl. konyha, fürdőszoba), valamint a huzatos nyílászárók közelségét. A fentieken kívül érzékeny még a száraz levegőre, ezen a problémán párásítóval segíthetünk. A fentiekben leírtak alapján, a lakótelepen élők inkább a másik két növényt válasszák karácsonyi dísznek. Az öntözéskor ügyelni kell az elején már leírtakra, gyökere oxigénigényes, tehát csak akkor öntözzünk, amikor a föld felszíne megszáradt (csak a felszíne!). A túlöntözést kerüljük, emiatt ledobhatja az összes levelét is. A későbbikben érdemes a növényt agyagcserépbe ültetni, jobban levegőzik a gyökere, és az ágas-bogas mikulás nem fog felborulni, ugyanis a súlyos agyagcserép megtartja. Meghálálja a kéthetenkénti tápoldatozást. Ha jól cselekedtünk, minden extra igényét kielégítettük, akkor februárig virít a szobánkban. Ilyenkor természetes folyamat, hogy lehullajtja a leveleit! A főhajtást az első oldalelágazásig metsszük vissza, a többi hajtást pedig a felére. Érdemes ilyenkor átültetni a növényt a fent említett agyagcserépbe. Ha ezekkel készen vagyunk, akkor keressük meg az ideális teleltető helyet: világos, hűvös, 10-15°C-os helyiség, mérsékelten öntözzünk. Tavasz végén, az új hajtások megjelenésekor kezdjük el a rendszeres önözést, és kéthetenkénti tápoldatozást. Ha lehetőségünk van, tegyük ki a kertbe egy fa alá, nyár végére gyönyörű, haragos zöld bokor lesz belőle. Az első hajtásokat vágjuk vissza, hogy tényleg bokor legyen belőle. Ősszel megpróbálkozhatunk az újravirágoztatással. A siker nincs borítékolva, rövidnappalos növény (folyamatos megvilágítás időtartama kevesebb, mint 10 óra, tehát sötétíteni kell) lévén otthoni körülmények között kicsit macerás. A legegyszerűbb otthoni megoldás, ha este betesszük a kamrába, vagy a sötét garázsba és másnap délig "ottfelejtjük". Természetesen ebben az időszakban növelni kell a víz és tápanyagmennyiséget.
 
Valamivel egyszerűbb a dolgunk a karácsonyi kaktusz (Schlumbergera hibridek) és a ciklámen (Cyclamen persicum) esetében. A kaktusz strapabíró, általában elvisel minden tartási hibát, jellemző viszont, ha nem megfelelő körülmények közt van, elmarad a virágzás. Szereti az állandóságot, ne forgassuk a cserepét, ne mozdítsuk ki a helyéből. A két legjellemzőbb tünet: a levelek puhák, és elkezdenek sárgulni: túlönöztük a növényt; nem virágzik: túl meleg helyen van. Végül pedig a ciklámen, aki kis hazánk szülötte. A leggyakoribb hiba, amit tartásakor elkövetünk az előzőekhez hasonló: túlfűtött szoba. 20°C felett a virágok elborulnak. Fontos, hogy a víz csak alulról érje, nem szabad a gumónak vízben állnia. A túlöntözésre érzékeny, ha a virágszárak elnyálkásodnak, akkor biztosan ezt a hibát követtük el. Virágzás után mindkét esetben fogjuk vissza az öntözést, helyezzük őket a mikuláséhoz hasonló teleltető helyre. Nyáron pedig ők is elfoglalhatják helyüket kertben, a fa alatt.
24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább