Vidéken az európai virágosítási verseny zsűrije
Az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyének (Entente Florale Europe) tizenkét európai országot képviselő zsűrije július 24-én Gyula városának, míg július 25-én Tápiógyörgye községnek a felkészülését vizsgálta meg.

A zsűri egy összetett kritériumrendszer szerint bírálja a településeket. Megvizsgálja a kiültetett virágok minőségét, helyes alkalmazását, az állandó növényzet állapotát, különös tekintettel a faállományra. A fenntartható fejlődés elvének érvényesülése minden területen kiemelt kérdés, különös tekintettel a turizmusra. A jövő generációinak környezettudatos oktatása ugyancsak szerepel a bírálati szempontok között, csakúgy, mint a kulturális és természeti örökség védelme. A zsűri nagy gondot fordít a korszerű természetvédelmi, ökológiai alapelvek, az energiatakarékossági szempontok érvényesülésének vizsgálatára is.

Az európai verseny 1975-ben kezdődött, Franciaország és az Egyesült Királyság között, akkor még csupán a virágosítási programokat bírálták. Ahogyan növekedett a résztvevő országok száma és ahogyan egyre fontosabbá váltak a környezettudatos gondolkodás megkövetelte kritériumok, mint pl. a környezetvédelem, az európai kulturális örökség megőrzése, az európai flóra és fauna védelme, úgy bővültek a bírálati szempontok is. Ezt tükrözi vissza a szlogen is: „Verseny az élet minőségének javításáért". Jelenleg a megmérettetésben 12 európai ország vesz részt: Ausztria, Belgium, Csehország, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Írország, Magyarország, Németország. Olaszország és Szlovénia.

Magyarországot az a város és az a falu képviselheti az Entente Florale Europe versenyen, amelyik első helyezést ért el az előző évben a „Virágos Magyarországért" országos versenyen város, illetve falu kategóriában. 2007-ben Gyula városa és Tápiógyörgye község nyerte el az indulás jogát.

Magyarország 1990-ben, a közép-kelet európai térségből elsőként kapcsolódott be Európa egyik legnagyobb versenyébe. Az Entente Florale Europe minden éven 12 ország mintegy 25 ezer településéhez képes eljuttatni üzenetét, közel ötvenmilliónyi embert mozgósítva.

Magyarország a versenyen eddig öt aranyérmet szerzett: Siófok (1997), Géderlak (2002), Kaposvár (2004), Nagyatád (2006), Eger (2007), valamint tizenegy ezüst és tíz bronzérmet nyert. A 2008. évi díjkiosztó ünnepség szeptember 19-én lesz Splitben, akkor derül ki, hogy hogyan ítélte meg a zsűri Gyula, illetve Tápiógyörgye szereplését.

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább