Velence város győzelme – a Virágos Magyarország verseny sikere
Első helyezést ért el Velence város Önkormányzata a Területei Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) égisze alatt meghirdetett "Példát adó gyakorlatok" pályázatán a "Lakóhelyhez kötődés erősítése" témában. A "Legjobb gyakorlatok" – a címmel járó díj, egymillió Ft mellett - az önkormányzat és a lakosság számára olyan elismerést jelent, ami országos és kormányzati szinten felhívja a figyelmet az adott településre. A díjat 2009. április 24-én adta át Varga Zoltán önkormányzati miniszter.

Pályázatában Velence polgármestere, Surányiné Oláh Ágnes a "Virágos Velence mozgalom" programját mutatta be 1996-tól. A program egymásra épülő elemek egysége, mely folyamatosan fejlődik és egészül ki új elemekkel. Velence még falu kategóriában 2000-ben nyerte el az országos első helyezést, 2001-ben pedig az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében ezüst érmet valamint különdíjat kapott a lakossági mozgalom elismeréseként.

Az önkormányzat és a lakosság összefogása példamutató. A település 102 utcájából 87 utca vesz részt a környezetszépítő mozgalomban, ami azt is jelenti, hogy a Velencén élők magukénak érzik a várost és évente mintegy 3,5 - 4 millió forintnyi önkéntes munkával járulnak hozzá a város szépítéséhez. A „Virágos Velence" mozgalom minden évben új kezdeményezésekkel bővül, mint például a „Babák Rózsakertje" (minden gyermek születésekor egy rózsatőt ültet az Önkormányzat), Virágbarátság, Rózsa – díj stb.

A vonzó, gondozott, igényes, fürdőhelyhez méltó környezet a beruházásokat is vonzza. 2010-re elkészül a "Velencei-tó Kapuja" tíz elemből álló projekt, ami magában foglalja többek között a fedett sétálóutca és nyitott sétány kialakítását, az ifistrand, a hajókikötő és a partfal megújulását.

Oláhné Surányi Ágnes, Velence polgármestere minden önkormányzatot a "Virágos Magyarország" versenyben való részvételre biztatott, mivel ez teremtette meg az alapot az önkormányzat és a lakosság összefogásához, ami sok más projekthez biztosította a bizalmat és a támogatást.


További információ:
toosz.hu | velence.hu

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább