Vásárosnamény

A Bereg kapujaként ismert vendégszerető kisváros Magyarország észak-keleti részén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Tisza, a Szamos és a Kraszna folyók találkozásánál fekszik. A város már a 13. század elejétől fontos tiszai átkelőhely volt, a 14. századtól helyben lakó birtokosa volt, a következő századtól pedig már vásártartási joggal is rendelkezett. A város a térség közigazgatási, ipari, kereskedelmi, turisztikai és kulturális központja, közel 9.000 fős lakosságával.

 

A városban több történelmi jelentőségű épület is található: többek között a Tomcsányi-kastély (ma már műemlék védelmű épület), mely 1703-ban a „naményi pátens" kiadásának idején lett a Rákóczi szabadságharc egyik fontos helyszíne, jelenleg a Beregi Múzeumnak ad otthont.

Itt található még az Eötvös Miklós által a 19. század elején építtetett kúria, melyben ma már iskolatörténeti kiállítás látható; az 1963-ban alapított Beregi Múzeum épülete (korábbi Máthé-kúria), valamint a város déli végében lévő műemlék jellegű református templom. A templomot az 1700-as évekig bővítették, 1937-ben lebontották és helyébe épült a jelenlegi templom, melyhez a régi épület néhány elemét is felhasználták.

 

A város szálláshelyei között két három csillagos szálloda, egy három csillagos panzió és több vendégház található (a legtöbb a gergelyiugornyai városrészen, melyek a nyári turisztikai célokat hivatottak szolgálni).

 

2008 januárjában nyitotta meg kapuit a Kraszna partján épült Szilva Termál- és Wellness fürdő, amely három fedett és egy nyitott medencéjével várja a pihenésre vágyókat.

 

A Tisza-hídon átkelve eljutunk a gergelyiugornyai városrészen fekvő kedvelt tiszai üdülő- és fürdőhelyre. A folyó homokos partja ideális a fürdési és pihenési igények kielégítéséhez, ahol éttermek, büfék bárok, diszkók, valamint kempingek, vendégházak várják a nyaralókat.

A stranddal szemben található az Atlantika Vizividámpark, melynek óriási csúszdái és medencéi a fiatalok, termálmedencéje pedig az idősebbek számára jelent kikapcsolódási lehetőséget. A 2010-es évben kibővült a fürdő egy élményparkkal, melyben számos szórakozási lehetőség elégíti ki a vendégek igényeit.

 

Idén nyáron harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Zoárd napi sokadalom (2013. július 6-7.), mely a fafaragók világába vezeti be a vendégeket, a nap végén pedig koncertekkel szórakoztatják a látogatókat.

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább