Varsány

Nógrád megye szlovák határhoz közel eső szegletében éli mindennapjait a vendégszerető, hagyományait féltőn óvó község.

E Szécsény melletti település lakói ma is büszkén hordják népviseletüket. Aki a néprajzi ínyencségekre nyitott, közúton juthat el Varsányba. A község belterülete 118 hektár, lakóinak száma 1689 fő. Az Ófalu 1895-ben épült parasztházában rendezték be a Falumúzeumot, melyet 2000-ben gondosan felújított az önkormányzat. A Kézművesporta Vendégháza modern igényeket kielégítő, kontyos parasztház. Műhelyeiben többféle hagyományos népi mesterség kipróbálható. Az udvari nyitott színben szabadtéri programok, kemencében sült finomságok várnak.

A Palóc Szekrény Galéria a legmagasabb iparművészeti minősítést elnyert, festett szekrényeket, komódokat, dísztárgyakat mutatja be. Az üde színfoltnak tartott Emlékparkban míves kopjafák és emlékművek sorakoznak Trianon, az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére. A fából és kovácsoltvasból 2013-ban emelt Harangláb az 1848/49-es események emlékezetére készült. A faluban egy-egy emlékművet avattak az első és második világháborús hősök dicsőségére. Szent Rókus – a betegek az orvosok védőszentje – szobra stílusosan a rendelő szomszédságában áll. Az önkormányzat gondot fordít a környezet megóvására, élhetővé tételére, a faluközpont szépítésére. Intézményfejlesztéseit példázza az óvoda, iskola felkészítése a növekvő gyermeklétszám fogadására, minőségi nevelésére, például az informatikai infrastruktúra bővítésével. A Gyerekház a szegénység elleni, s az esélyegyenlőségért folytatott küzdelem bázisa. A Gondozási Központ, az orvosi rendelő és a gyógyszertár kulturált feltételek közt szolgálja a lakosság javát. a fogászati rendelő megnyitása a közeljövő tervei közé tartozik.2012-ben Arany Rózsa díjjal ismerték el a falu szépítő törekvéseit a Virágos Magyarországért pályázaton.

2013-ban az oktatás, foglalkoztatás került a fókuszba. Ingyenes gyógy- és fűszernövény-, gombatermesztő képzéseket indítottak. Létrehozták a Varsányi Falugazdaság Szociális Szövetkezetet. A kertészet, fóliasátor, málna- és zöldségültetvény terméseit a közétkeztetésben hasznosítják. A gazdaság bővítése folyamatos,  2013 őszén 2000 gyümölcsfát telepítettek. A közfoglalkoztatásban elért eredményeikért a belügyminiszter elismerő oklevelét vehette át a polgármester. 2014-ben tovább folytatódnak a beruházások. Hagyományőrzők Házának a kialakítását folyamatban van, valamint konyha-és étterem nyitását kívánják megvalósítani.

Varsány fejlődésének titka ott rejlik a helyi szereplők összefogásában, a folytatódó munkahelyteremtésben, a kulturált környezetben, a falusi turizmus egyedi termékeiben és szolgáltatásaiban. 

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább