A válság virágai
Küzdelmes, válságos időket élünk. Az egész világ gazdasági, pénzügyi helyzetét alapjaiban megrázó krízis menthetetlenül megnehezíti a családok, a háztartások gazdálkodását, az országok költségvetését, ezen belül közeli és távoli környezetünk szépítését, karbantartását is. Éppen ezért sokan talán ellentmondásosnak fogják tartani, ha azt állítom, hogy az élet legtöbb területén csak gondot és nehézséget okozó válság felértékeli a közparkok, az utcák, a terek és a kertek szerepét a mindennapi életben és ezek szépítésében, gondozásában előrehaladást fog eredményezni.

Ennek az okát abban lehet megtalálni, hogy az általános gazdasági helyzet azt követeli meg, hogy aki eddig üdülőhelyen, közeli vagy éppen távoli vidékeken tölthette el a szabad napjait, az most többet és gyakrabban fog sétálni a saját települése utcáin, a közeli parkban. Szívesebben leül egy árnyékos padra, vagy megáll a sakkozók háta mögött, hogy halk véleményt dünnyögjön egy-egy hibásnak vélt lépés láttán. És jogosan lesznek igényesebbek a közterületekkel szemben a gyermekeiket sétáltató szülők, a kutyákat futtató állatbarátok, az intim környezetre vágyó fiatal párok és a csendes elmélyülésre alkalmas magányt kereső filiszterek.

 
Nem kell ahhoz nagy jóstehetség, hogy előre lássuk: a parkok, ligetek fenntartására, az utcák és a terek szépítésére a közeljövőben kevesebb pénz fog jutni, ezért még meggondoltabban, szervezettebben kell a rendelkezésre álló ellátmányt felhasználni. Mindenekelőtt több gondot kell fordítani a közterületek tisztaságára, a szemetelés megszüntetésére, a padok, a gyep, a virágágyak, a fák rongálásának megakadályozására (Európa nyugati országaiban egy csikk eldobása is komoly büntetést von maga után).
 
Fokozódik a jelentősége a betegségeknek jobban ellenálló fák és bokrok telepítésének, a fagyot és szárazságot jobban tűrő növényállománynak, noha bizonyára nem mondhatunk le különböző, ritkaságnak és látványosságnak számító növényegyedekről sem! Jobban fel lehetne használni a közparkokat az ismeretterjesztésre: a növények, a közterületeken élő állatok, főleg madarak megismerése egész életre szóló élmény a gyermekek számára. Viszonylag kevés pénzből lehet megvalósítani kisparcellás bemutató kertet, ahol a kevésbé ismert haszonnövények kaphatnának helyet. Szép és érdekes látvány a gyógy-, a fűszer- és az illatos növények gyűjteménye, mert sokan szeretik a maga valóságában látni azt a növényt, amelyből a naponta szedett gyógyszere, a naponta használt szappana vagy a naponta fogyasztott mákos kiflije készül.
 
A hozzánk érkező jelzések arra utalnak, hogy fokozódik a kiskertek hasznosítása iránti érdeklődés is, hiszen az emberek több időt töltenek otthon. Az utóbbi években a kiskertek növényállományában csökkentek a haszonnövények (különösen sok szőlőtőkét és gyümölcsfát vágtak ki), örvendetesen nőtt a díszítő növények száma, most azonban ismét fokozódik a zöldségfélék és a törpe gyümölcsfák iránti érdeklődés. Amin nem is kell csodálkozni, hiszen egy szépen virágzó meggy- vagy cseresznyefa felveszi a versenyt sok díszfával is! A gondozott veteményes ágyásban pedig az erőteljes, egészséges növények rendezett állománya nemcsak hasznos, de esztétikai örömet is nyújt a gazdájának és a szemlélőnek! Érdemes gondolni arra is, hogy a családi házak körüli, jól gondozott kertek betöltik a város tüdejének a szerepét, felüdítik, megtisztítják a sűrűn beépített, nagy forgalmú városok levegőjét, élhetőbbé teszik a környezetet.
 
Hát, ezért reméljük, hogy a Virágos Magyarországért környezetszépítő mozgalom is segít abban, hogy a válság virágainak a helyébe minél rövidebb idő után a jólét virágai léphessenek.
 
Bálint gazda
24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább