Itt a tavasz, ültethetünk - dália, kardvirág, kanna
Áprilisban már remélhetjük, hogy elmúltak a fagyos éjjelek. Ebben a tudatban meg is kezdhetjük a hidegre érzékeny növények ültetését, vetését.

Elsőként lássuk a fagyérzékeny évelőkkel kapcsolatos feladatokat. Ezek közé tartozik például a dália, a kardvirág és a kanna. Kiültetés előtt érdemes a talajba valamilyen szervestrágyát vagy műtrágyát juttatni.

A dália gumóit figyelmesen nézzük át, főleg vásárláskor, a rügyek melyek később kihajtanak, az előző évben megfásodott szár tövénél vannak. A több gumóval rendelkező növény, nem feltétlenül ad majd bő virágzást, ezért a vásárlásnál ne ez, hanem az egészséges rügy legyen a szempont! Ha nem vásároljuk a gumókat, hanem azt mi tároltuk, akkor érdemes a nagyobb gumókat szétszedni, de figyeljünk, hogy mindegyiken legyen rügy. Ültetés előtt válogassuk ki a beteg vagy gyengébb példányokat. Az ültetésnél aránylag nagy gödröt készítsünk, legalább két-háromszor legyen mélyebb a gumónál, ügyeljünk, hogy a rügyek a talaj felszínéhez közel legyenek. Ha túl magasra sikerült az ültetés, akkor előfordulhat, hogy a nehéz növényt a szél kifordítja a földből. Ha azt szeretnénk, hogy a mi virágaink előbb pompázzanak, mint a szomszéd kertjében, bevethetünk egy trükköt. Hajtatással érhetjük ezt el. A gumókat tegyük be valamilyen tápdús közegbe, a kezelés meleg helyen, öntözés mellett történjen. 
 
A fentiek részben igazak a másik két növényünkre, a kannára és a kardvirágra is. A kardvirágnál figyelembe kell venni, hogy nem szereti a frissen trágyázott talajt, ezért törekedjünk arra, hogy ne közvetlen ültetés előtt juttassuk ki a szervestrágyát. Lehetőleg a hagymagumókat két egymást követő évben ugyanarra a helyre ne ültessük, mert a talajban áttelelt gombák károsíthatják a növényeket. Folyamatos virágzást érhetünk el, ha szakaszosan ültetünk! 
 
A nyári ápolások közé soroljuk az öntözést, mely igen fontos. Az intenzív öntözés akkor lényeges, ha megjelenik a növényen a virágos hajtás. Száraz nyár esetén érdemes többször kisadagokkal öntözni, mert ha hagyjuk kiszáradni a talajt, akkor a virágszár meggörbülhet. A dália általában a főrügy melletti oldalrügyből is kezd hajtani, ha ezeket meghagyjuk akkor több kisebb virágunk lesz, ha kicsípjük, akkor egy nagy fejlődik. Az elnyílott virágot vegyük ki, így hamarabb hozza a következőt. 
 
Fontos ápolási munka (mindegyik növény esetében) a növényvédelem. A dáliát szereti a zöldlevéltetű, és sajnos a káposztalepke is, melynek a hernyója néha képes tarra rágni a leveleket. A kardvirág érzékeny gombára, és szereti a gladiolusztripsz. Ellene rovarölőszert használjunk, de a permetlébe tegyünk nedvesítőszert, hogy a kardvirág levelén megtapadjon. 
 
Utoljára a gumók, vagy hagymagumók kiszedése marad. Ezt a fagyok beállta előtt végezzük el. A dáliagumókon a növényrészt 10-15 cm-re vágjuk vissza, majd pár napi szikkasztás után tőzegbe, fűrészporba helyezzük. Ilyenkor történhet a szaporítás is, ügyeljünk, hogy két gumó mindig maradjon a tőosztott dálián. Hasonlóképpen történik a kardvirág felszedése is, a korai fajtáknak már akár szeptembertől kezdődhet a felszedése. Ügyeljünk, hogy a téli tároláskor ne nedvesedhessenek a gumók, hagymagumók, mert berothadhatnak!
24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább