Metszési ABC - tavasszal virágzó díszcserjék metszése
A legtöbb kertben előfordul, mindenki által jól ismert díszcserjénk az aranyvessző (Forsythia x intermedia), vagy ahogyan gyakran helytelenül emlegetjük, az aranyeső. Egyszerű az ápolása, mégis egy pár gondolat arról, hogyan tartsuk karban.

Minden cserje akkor igazán szép, ha alulról dúsan ágazik el, arányos a vesszők eloszlása, formája a fajtára jellemző, a felkopaszodott, elöregedett ágak nem csúfítják el, és természetesen akkor, ha az adott időszakban bőven virágzik. Az intenzív virágzást metszéssel érhetjük el. A díszcserjék metszésénél egy fontos alapfogalmat kell megjegyeznünk. A leglényegesebb dolog az időzítés, amit a kétféle virágzási időszak szerint különítünk el. Megkülönböztetjük a kora tavasszal, a lombfakadást megelőzően nyíló cserjéket, valamint a késő tavasszal, nyáron virágzókat. A kora tavasszal virágzóak, mint pl. az aranyvessző (Forsythia x intermedia), babarózsa (Prunus triloba Multiplex), japánbirs (Chaenomeles japonica), gyöngyvirágcserje (Deutzia scabra), korai tamariska (Tamarix tetrandra), barkás fűz (Salix fajok), a virágaikat az előző évben nevelt hajtásokon hozzák, ezért, ha rutinszerűen a tél végi metszések alkalmával eltávolítjuk ezeket, akkor megfosztjuk a növényt a virágrügyekkel berakott vesszőitől. Tehát nagyon fontos, hogy a fent említett cserjéket, csak virágzás után metsszük meg! Figyelni kell az időzítésre, mert nem szabad megvárni, míg megindul a lombfakadás, ha akkor végezzük a fenti műveletet, akkor a növény veszít az erejéből, és legyengülhet. A metszés során ügyeljünk arra is, hogy kialakítsuk a cserje formáját, mely boltozatos, bokor formájú. Metszés során mindig távolítsuk el a beteg, sérült részeket, valamint a gyengén virágzó elöregedett ágakat, így szellősebb lesz az ágrendszer, és helyet adunk a fiatal vesszőknek. A hosszabb fiatal hajtásokat egyharmadukig vágjuk vissza.

A metszést ne hanyagoljuk el, minden évben szükség van rá, hiszen nemcsak az a lényege, hogy ne csúfítsa a kertünket egy túlburjánzott bozót, hanem a metszés kimaradásával nagymértékben csökken a cserjénk virágzási intenzitása. Ha a díszcserjénk már többedik éves, és már elérte a növényre jellemző nagyságot, akkor is szükséges a megfelelő karbantartás. Hogy a díszítőértékéből ne veszítsen az évek folyamán, fenntartó, alakító metszéssel kell rendszeresen ápolnunk, így pl. az aranyeső kb. 3-5 év alatt éri el a tényleges formáját. Figyeljünk, hogy a növényt nem szabad az egy vegetációs év alatt, se túl gyakran, és túl drasztikusan visszavágni, mert az alapi részekből a cserje csak nagyon nehezen tud megújulni.
2016-ban is díjazták a legvirágosabb településeket
November 18-án, Kaposváron osztottuk ki Virágos Magyarország 2016 díjakat és különdíjakat. Elismerésben részesültek... tovább
Mosonmagyaróváron és Dunakilitin járt az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije
2016 júliusában huszonhatodik  ... tovább

Mert közös a Világunk - Környezetszépítő akció az esélyegyenlőség kertjében
Öt éve sikeres a Városgondnokság  ... tovább