Szorgalmatos

Szorgalmatos Község Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található. Lakosságszámunk 2014. január 1-én 1054 fő volt. Községünk az 1920-as évek közepén mérnöki asztalon készült, ezért az utcáink párhuzamosan  helyezkednek el.  Az utcák elhelyezkedése rendezettséget kölcsönöz településünknek. A település közvetlen az Aracs legelővel határos, amely egy közel 27 hektáros legelő gémes kúttal. A legelőn található  Aracsi tó egy vályogvető gödörből került kialakításra. A falutól 500 méterre található a Szőlő-laposi legelő. Közel  73 hektáros, amely NATURA 2000-es terület, gazdag növény, madár és bogárvilággal rendelkezik.

A községünk határában található régi homokbányában jelentős nagyságú gyurgyalag populáció található.

Szorgalmatost a szomszédos városokkal összekötő út mellett található egy öreg hársfasor, mely jóleső árnyékot ad a mellette húzódó kerékpárútnak, melyet Európai Uniós pályázattal sikerült megvalósítani a három szomszédos településnek Tiszalöknek, Szorgalmatosnak és Tiszavasvárinak. Lakossági összefogással és adományok gyűjtésével épült fel ökomenikus templomunk 2007-ben.

A település központjában 2010-ben elkészült a közpark, ahol a fáradt utazók, hazatérők és a helyi lakosok is megpihenhetnek.

Hagyományaink ápolásában a Hóvirág Népdalkör asszonyainak hatalmas szerepük van. Évente a hársfák virágzásakor megrendezzük a Hársfa Ünnepet, ahol a település apraja nagyja remekül szórakozhat, valamint a messzire elkerült lakosok is hazatérnek ilyenkor a szülőfalujukba.

Szorgalmatoson a közmunkaprogram keretében tartjuk tisztán a településünket. Rendszeresen kaszáljuk a zöldfelületeket. A lakosság, civil szervezetek  és a vállalkozások is kiveszi k a részüket a falu szépítésében, virágosításában.

A képviselő-testület elkötelezett híve a környezetvédelemnek. Napelemmel termeljük az áramot, napkollektorral állítjuk elő a meleg vizet az Oktatási központunkban, szelektíven gyűjtjük a szemetet, 2012-ben környezettudatos szemléletformáló rendezvényeket tartottunk a lakosság számára. 2014-ben komposzt ládákat biztosítunk a lakosság számára a zöldhulladékok komposztálásához.

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább