Szerencs

Szerencs 9000 lakosú kisváros Zemplén déli részén. Az ország belsejéből innen közelíthető meg a Tokaj-hegyaljai borvidék, így méltó az elnevezésre: Hegyalja kapuja.

A város szívében áll a Rákóczi-család egykori várkastélya. Az itt működő Zempléni Múzeum vár- és csokoládétörténeti kiállítása, ex libris gyűjteménye és közel 1 millió darabos, európai hírű képes-levelezőlap kollekciójából készült bemutató megérdemli minden idelátogató figyelmét.

A református templom, mely az 1605. évi országgyűlés és Bocskai István fejedelemmé választásának helyszíne volt, vörösmárvány szarkofág alatt őrzi Rákóczi Zsigmond fejedelem földi maradványait.

További látnivaló a XVIII. századi görög katolikus templom gazdagon díszített hatszintes ikonosztázionja; az 1764-ben felszentelt barokk stílusú római katolikus templom; a 2002-ben átadott új, modern templom; a cukormúzeum. A vasútállomás, a Városi Bíróság, a Népház, a Szerencsi Fürdő és Wellnessház egy-egy építészeti gyöngyszeme Szerencsnek.

A városba érkező turistákat wellness és sportolási lehetőségek, szállás- és vendéglátóhelyek, hangulatos borpincék várják. Legjelentősebb rendezvénye az augusztus végén zajló Országos Csokoládé Fesztivál.