Szentbékkálla

Szentbékkálla mintegy kétszáz fős település a Balaton-felvidéken a Káli-medencében.

Szentbékálla a Káli-medence ékköve, a medence északi, a Boncsostető, a Fekete-hegy,Sátorma-hegy által körbefont térségét foglalja el. A település-elhelyezkedéséből nem csupán akülönleges panoráma, sok természeti látnivaló adódik, hanem olyan viszonylagos éghajlati védettség is, ahol évente mintegy 2000 órányit süt a nap. A viszonylag kis terjedésű határkörben erdős, dombos, csak dél felé nyitott, azonban ez utóbbi nagy része mocsaras. A festői és igen élő falucska egy délnek tekintő domboldalra kúszik fel a Balaton-felvidéki Káli-medencét északról karéjosan lezáró erdős hegyek ölelésébe. A templomtól letekintve előbb a falu zegzugos utcái és a hol cserepes, hol nádas háztetőit, azokon túl pedig a Káli-medence sík, helyenként mocsaras síkját látjuk. A tekintet szabadon fut egészen a Balatonig. 

A hegyek oldalában az erdő alatt szőlők kezdődnek. Nem nagyüzemi táblák, hanem szeretettel és hozzáértéssel gondozott kis családi birtokok, a tájra jellemző markáns fehérborokkal. Kellemes sétautak vezetnek pincétől pincéig, présháztól présházig. Ha gazdát épp ott találjuk, hamar előkerül a pohár, a lopó, és beszélgetés közben nem marad el a kínálás sem.

Már márciusban fehér és rózsaszín virágpompában állnak a domboldalak, mert virágzik a szőlő között a mandula. Régi gyümölcse e vidéknek a mandula, és mint a bornak, úgy a mandulának is határozott, de kellemes ízt ad e vulkáni tájon a föld és napfény. A legnagyobb ültetvény közel 2000 fával közvetlen a falu felett virít.

Szentbékkálla nevezetessége a Kőtenger, mely egy gyógyító rezgésű Szent György vonalon fekszik, így gyógyerővel rendelkezik.

A falu fehérre meszelt, vakolatdíszes házai a helyi építészet év-százados hagyományait őrzik. Nem skanzen, nem holt múzeum, hanem a maga évszázados helyén továbbélő közösség, melyben a gyerekek száma nagyobb, mint az időskorúaké. Egy falu, ahol a látogató is jól érzi magát. Talán ez a vonzerő az oka, hogy Szentbékkállán német, angol és amerikai származású lakosok is élnek. Nem nyaralnak, élnek. Látogasson el Ön is hozzánk! E vendégszerető helyen jól fogja magát érezni.

 

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább