Szemétgyűjtés, társadalmi felelősségvállalás, közösségépítés

Szemétgyűjtés, társadalmi felelősségvállalás, közösségépítés

A Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny 2015. évi nyertesei is csatlakoztak az országos szemétszedési akciókhoz.

Ismét meghirdették a háromnapos TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! nevű szemétgyűjtési akciót május 15-17. között, amelyhez Siófok, illetve a siófoki lakosok, civil szerveztek is csatlakoztak.

Európa legnagyobb önkéntes mozgalmáról van szó, amelyben Magyarországról vesznek részt a legtöbben. Az öt évvel ezelőtt indult TeSzedd! akció szép példa arra, hogy miként lehet egyre többeket megnyerni a tiszta Magyarország ügyének, hiszen az eltelt időszak alatt megháromszorozódott a résztvevők száma. Az ötödik akció elsődleges célja, a szemét eltüntetésén kívül, hogy növeljék az emberek érzékenységét a természet iránt, szeretnék megértetni, mennyire fontos a szelektív hulladékgyűjtés, ezáltal az újrahasznosítás segítése és a hulladék keletkezésének megakadályozása is.

A nemzetközi szemétgyűjtési akció időpontjában Siófokon az időjárás nem volt kedvező, azonban a lelkes csapat kedvét még az esős időjárás sem tudta elvenni attól, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, és megtisztítsák Siófok egyik központi zöldterületét az eldobált hulladékoktól.

Balatongyörökön május 16-án reggel a Szépkilátónál gyülekeztek az önkéntesek. Rövid eligazítást követően zsákokkal, kesztyűkkel felszerelkezve kezdődhetett a hulladék gyűjtése. A regionálisan is kedvelt turisztikai célpont és autós pihenőhely megtisztítása után a Keszthelyi hegységhez tartozó erdő alatti részen, valamint a 71-es főút melletti területeken is összegyűjtötte a szemetet a csapat. A hulladék nagy része háztartási hulladék volt, de akadt építési törmelék is.

Az akcióban a helyi civil szervezetek is képviseltették magukat. A Hölgyklub ízletes pörköltet főzött az önkénteseknek, amit a gyűjtés végén elfogyasztottak a résztvevők.
A Györökökért Egyesület eközben túrára vitte a környező erdőbe a gyerekeket, akik a kirándulás végén bekapcsolódtak a programba. Az akció eredménye számos hulladékkal teli zsák és a megtisztított közterületek mellett egy újabb jó hangulatban eltöltött nap volt.

Józsefváros önkéntesei immár harmadik alkalommal vehettek részt a szemétgyűjtési akcióban, amely május 15-én pénteken, a kerület kilenc pontján vette egyszerre kezdetét.
Kesztyűt húztak a józsefvárosi civilek és az önkormányzati képviselők is. Az eseményen jelen volt Sára Botond alpolgármester is, aki a hozzá csatlakozókkal a Százados negyed utcáit járta végig és szedték össze az elhullajtott szemetet.

„Nagyságrendileg csökkent a szemét az elmúlt évekhez képest, ami nagyon jó tendencia. Ez az akció összefogásra sarkall, a józsefvárosi lakosság már többször bizonyította, hogy képes az összefogásra és együtt tudunk tenni a környezetünkért" - mondta el a program kapcsán az alpolgármester.
A mozgalom pontosan 68 fő regisztrált részvételével zajlott, amelynek eredményeként 16 (100 literes) zsák, összesen 1,5 m3 szemét gyűlt össze. Ezen túlmenően 48 helyszínen pontosan 36 darab kommunális hulladékgyűjtő, illetve 24 darab felmatricázott kutyapiszok-gyűjtő edény került kihelyezésre a Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálat által delegált köztisztasági koordinátor és két további szakmai munkatárs segítségével.

A TeSzedd! mozgalom keretében, a Magdolna Negyed Program III. részeként a Lakatos Menyhért Általános Iskola és Gimnázium tanulói növényeket ültettek az iskolaépület előtt kialakított virágágyásba. Mindeközben a Kesztyűgyár Közösségi Házban napközben interaktív programokkal várták a gyerekeket, ahol környezettudatosságra nevelő játékokat lehetett kipróbálni. Az öko-játék program keretén belül megismerkedhettek a komposztálással és a megújuló energiákkal is.

Veszprém pezsgő civil életének köszönhetően az olyan közösségi mozgalmakba, mint a „TeSzedd!" akció, a város számos civil szervezete aktívan bekapcsolódik és hozzájárul a környezettudatos és fenntartható életvitel elterjesztéséhez. A 2015-ös „TeSzedd!" kezdeményezés veszprémi sikerességéhez a városi közüzemi szolgáltató közreműködése mellett a civilek aktív szerepvállalása is nélkülözhetetlen volt, aminek köszönhetően a város több pontja is megtisztult az elszórt hulladékoktól.

A TeSzedd! keretében olyan szemetet gyűjtöttek, ami kézzel, kesztyűben biztonságosan szedhető és zsákban gyűjthető, abban elszállítható.

A hulladék - szemétként végezve - csak akkor kerül az utakra, rendezetlenül a konténerekbe, ha az a lakosságnak információ hiányában olyan problémát jelent, amelytől mindenáron meg kell szabadulnia. Ellenben ha ismeri a kezelésének, újrahasznosításának folyamatát, részt fog vállalni abban és ezáltal saját magának és környezetének is olyan hasznot keletkeztet, amely közvetve és közvetlenül visszahat saját életminőségének, komfortérzetének javulására.

Az olyan hulladékok és törmelékek elhelyezésére és újrahasznosítására, amelyek egyszerűen, a lakosság bevonásával nem gyűjthetőek (pl.: építési törmelék, veszélyes hulladékok… stb.), ez év januárjában nyitotta meg a városi közüzemi szolgáltató az új hulladékudvarát, ahol szakszerűen, minden előírásnak megfelelően lehet kezelni ezeket a hulladékfajtákat is. Oda mindezeket díjmentesen el lehet helyezni.
A zöldhulladék gyűjtésére pedig minden évben külön akciót hirdet a város a lakosság széles bevonásával.

Rajka Község területén 2015 évben is megszervezték a szemétgyűjtési akciót, amely során a külterületi utak mellett elszóródott és illegálisan lerakott szemetet összegyűjtötték és elszállították.
Mivel településen a szemétszedési akciót immár 25. alkalommal tartották meg, ezért lényegesen kevesebb hulladék gyűlt össze mint az első években.

Ma már elmondható, hogy az illegális szemétlerakók megszűntek és munkát csak a település határában épülő lakóparkról szél által elfújt csomagoló anyagok összegyűjtése adott.
A helyi egyesületek az akció során előre egyeztetett módon a használatukban lévő létesítmények környezetét tisztították meg.

A zsákokban összegyűjtött hulladékot a Rajkai Hármashatár Községüzemeltető Kft. munkatárasai szállították be a hulladék udvarra.

A 2015 évi akción 52 fő vett részt. A szemétgyűjtési akciók során a résztvevők közt egyre nagyobb számban jelentkeznek önkéntesek a határon áttelepülő szlovák lakosság köréből.

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább