Százhalombattán osztották ki a Virágos Európai díjakat
Sikeres pályázatának köszönhetően Százhalombatta volt a házigazdája az Európai Virágos Városok és Falvak Verseny (Entente Florale Europe) díjkiosztó ünnepségének 2014. szeptember 26-28. között.

A város 2011-ben nyerte el először a Virágos Magyarországért Díjat, majd a következő évben ezüst fokozatot ért el a nemzetközi döntőn. Az önkormányzat az Emberi Erőforrások Minisztériuma felkérésére nyújtott be jelentkezést a 2014-es nemzetközi díjkiosztó megszervezésére, amit 2013-ban az angliai Bristolt megelőzve nyert el. A rendezvényre Európa tizenegy országából és a hazai szakmai szervezetektől, minisztériumokból érkezett a népes – több száz fős –vendégsereg.

Százhalombatta Város Önkormányzata 2011-ben elnyerte a „Virágos Magyarországért" környezetszépítő verseny fődíját város kategóriában, amely feljogosította, hogy Lövővel – a falu kategória győztesével együtt - képviselje Magyarországot a 2012-es Európai Virágos Városok és Falvak Versenyen. A város képviselői a hollandiai Venlo-ban rendezett díjkiosztó gálán ezüst fokozatot vehettek át. A zsűri nagyra értékelte a fogadásukban közreműködők alaposságát, a kertes városrész állapotát, a lakótelepi közösségek aktivitását és az esélyegyenlőség érdekében tett erőfeszítéseket. Százhalombatta a 2014-es nemzetközi díjkiosztó gála megszervezésével újabb lehetőséget kapott, hogy ország-világ előtt megmutassa: milyen egy huszonegyedik századi, élhető iparváros.  

A díjkiosztó gála a Barátság Kulturális Központ színháztermében került megrendezésre szeptember 26-án, és mivel a terem befogadóképessége véges, csak a versengő települések delegációi, a zsűri tagjai és a rendező szervezetek, valamint a média képviselői vehettek részt rajta. A kétórás hivatalos programot, amely során ismertették az idei európai verseny értékelését és eredményeit, csak a Forrás Néptáncegyüttes rövid műsora egészítette ki, majd díszvacsora követte a Szekeres József Rendezvényközpontban.
 
Másnap, 27-én délelőtt mindenki bekapcsolódhatott az EFE rendezvényébe, hiszen Európa Piac várta az érdeklődőket a Szent István téren ahol minden ország mini kiállítás, kóstoló keretében mutatta be otthoni turisztikai, kulturális és gasztronómiai értékeit. Az EFE vendégeit ezután fővárosi városnézésre és hajókirándulásra vitték a szervezők, a harmadik nap pedig százhalombattai városnézéssel fejeződött be.

Háttér:
Százhalombatta évek óta tudatos városfejlesztési programot valósít meg, amelyben kiemelt szerepet kaptak a parkok, játszóterek, közterületek. 2011 elején építészeti nívódíjjal ismerték el a város európai uniós támogatással felújított főterét. A korábban a legszennyezettebbek, a „Piszkos tizenkettő" közé sorolt ipari település megújulásának jelképesen és ténylegesen is kulcsfontosságú eleme az új főtér. Az itt megvalósított nagyszabású beruházás rövid idő alatt beváltotta a hozzá fűzött reményeket, vagyis az új főtér a közösségi események legfontosabb színtere és a helyi társadalom legnépszerűbb találkozási pontja lett.

Annak ellenére, hogy már a város neve - „száz halom" - is az itt feltárt őskori halomsírmezőre utal, és számos régészeti, történelmi emlék jelzi a település több ezer éves múltját, Százhalombatta arculata iparváros jellegű, abban a lakótelepek központi szerepet töltenek be. A mindenkori városvezetés azonban rengeteget tett és tesz azért, hogy az itt élők ne betonrengetegben, hanem egészséges, barátságos és mindenekelőtt zöld környezetben töltsék mindennapjaikat.

A lakótelepeken annak idején tanácsi segítséggel, de többnyire még társadalmi munkában kezdődött a parkosítás. Az önkormányzat jelenleg éves szinten több százmillió forintot fordít a közterületek tisztán tartására, gondozására és rekonstrukciójára. A parkfenntartást országos referenciákkal rendelkező szakcég végzi öt éves szerződés keretében. Megbízatásuk 800 ezer négyzetméter rendben tartására vonatkozik, amelynek közel fele belterület. Annak ellenére, hogy a várost határoló Duna-part állami tulajdont képez, az önkormányzat önként vállalt feladatként az árteret és a gátat is kaszáltatja.

Százhalombatta a „parkok városa". Harmincegy közpark biztosít kellemes és egészséges környezetet a sport, a játék és pihenés céljára, minden korosztály számára.
A város szinte minden szegletében látható színpompás, változatos virágágyások összesen mintegy 1250 négyzetmétert foglalnak el, a főutak melletti kandelábereken 796 muskátli nyílik.  A Szent István tér átalakítása lehetőséget nyújtott kuriózumnak számító dísznövények kiültetésére, új stílusok meghonosítására is.

Az önkormányzat a „Virágos Százhalombatta" és a "Tiszta udvar, rendes ház" mozgalommal igyekszik a lakosságot is bevonni a környezet szépítésébe. Minden évben húszezer tő egynyári virágot osztanak ki, a kerti hulladék ingyenes elszállításával, komposztáló edények díjmentes biztosításával, valamint szezonális locsolási kedvezménnyel motiválják a városlakókat a környezettudatos és igényes kertészkedésre. A környezet tisztán tartásában, fejlesztésében és védelmében számos közösség és civil szervezet is aktív szerepet vállal.  

Százhalombatta évek óta részt vesz a „Virágos Magyarországért" versenyen, és több alkalommal részesült elismerésben, szakmai különdíjban. A legnagyobb sikert, az első helyezést 2011-ben sikerült kivívnia.

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább