Százhalombattán osztották ki a Virágos Európai díjakat
Sikeres pályázatának köszönhetően Százhalombatta volt a házigazdája az Európai Virágos Városok és Falvak Verseny (Entente Florale Europe) díjkiosztó ünnepségének 2014. szeptember 26-28. között.

A város 2011-ben nyerte el először a Virágos Magyarországért Díjat, majd a következő évben ezüst fokozatot ért el a nemzetközi döntőn. Az önkormányzat az Emberi Erőforrások Minisztériuma felkérésére nyújtott be jelentkezést a 2014-es nemzetközi díjkiosztó megszervezésére, amit 2013-ban az angliai Bristolt megelőzve nyert el. A rendezvényre Európa tizenegy országából és a hazai szakmai szervezetektől, minisztériumokból érkezett a népes – több száz fős –vendégsereg.

Százhalombatta Város Önkormányzata 2011-ben elnyerte a „Virágos Magyarországért" környezetszépítő verseny fődíját város kategóriában, amely feljogosította, hogy Lövővel – a falu kategória győztesével együtt - képviselje Magyarországot a 2012-es Európai Virágos Városok és Falvak Versenyen. A város képviselői a hollandiai Venlo-ban rendezett díjkiosztó gálán ezüst fokozatot vehettek át. A zsűri nagyra értékelte a fogadásukban közreműködők alaposságát, a kertes városrész állapotát, a lakótelepi közösségek aktivitását és az esélyegyenlőség érdekében tett erőfeszítéseket. Százhalombatta a 2014-es nemzetközi díjkiosztó gála megszervezésével újabb lehetőséget kapott, hogy ország-világ előtt megmutassa: milyen egy huszonegyedik századi, élhető iparváros.  

A díjkiosztó gála a Barátság Kulturális Központ színháztermében került megrendezésre szeptember 26-án, és mivel a terem befogadóképessége véges, csak a versengő települések delegációi, a zsűri tagjai és a rendező szervezetek, valamint a média képviselői vehettek részt rajta. A kétórás hivatalos programot, amely során ismertették az idei európai verseny értékelését és eredményeit, csak a Forrás Néptáncegyüttes rövid műsora egészítette ki, majd díszvacsora követte a Szekeres József Rendezvényközpontban.
 
Másnap, 27-én délelőtt mindenki bekapcsolódhatott az EFE rendezvényébe, hiszen Európa Piac várta az érdeklődőket a Szent István téren ahol minden ország mini kiállítás, kóstoló keretében mutatta be otthoni turisztikai, kulturális és gasztronómiai értékeit. Az EFE vendégeit ezután fővárosi városnézésre és hajókirándulásra vitték a szervezők, a harmadik nap pedig százhalombattai városnézéssel fejeződött be.

Háttér:
Százhalombatta évek óta tudatos városfejlesztési programot valósít meg, amelyben kiemelt szerepet kaptak a parkok, játszóterek, közterületek. 2011 elején építészeti nívódíjjal ismerték el a város európai uniós támogatással felújított főterét. A korábban a legszennyezettebbek, a „Piszkos tizenkettő" közé sorolt ipari település megújulásának jelképesen és ténylegesen is kulcsfontosságú eleme az új főtér. Az itt megvalósított nagyszabású beruházás rövid idő alatt beváltotta a hozzá fűzött reményeket, vagyis az új főtér a közösségi események legfontosabb színtere és a helyi társadalom legnépszerűbb találkozási pontja lett.

Annak ellenére, hogy már a város neve - „száz halom" - is az itt feltárt őskori halomsírmezőre utal, és számos régészeti, történelmi emlék jelzi a település több ezer éves múltját, Százhalombatta arculata iparváros jellegű, abban a lakótelepek központi szerepet töltenek be. A mindenkori városvezetés azonban rengeteget tett és tesz azért, hogy az itt élők ne betonrengetegben, hanem egészséges, barátságos és mindenekelőtt zöld környezetben töltsék mindennapjaikat.

A lakótelepeken annak idején tanácsi segítséggel, de többnyire még társadalmi munkában kezdődött a parkosítás. Az önkormányzat jelenleg éves szinten több százmillió forintot fordít a közterületek tisztán tartására, gondozására és rekonstrukciójára. A parkfenntartást országos referenciákkal rendelkező szakcég végzi öt éves szerződés keretében. Megbízatásuk 800 ezer négyzetméter rendben tartására vonatkozik, amelynek közel fele belterület. Annak ellenére, hogy a várost határoló Duna-part állami tulajdont képez, az önkormányzat önként vállalt feladatként az árteret és a gátat is kaszáltatja.

Százhalombatta a „parkok városa". Harmincegy közpark biztosít kellemes és egészséges környezetet a sport, a játék és pihenés céljára, minden korosztály számára.
A város szinte minden szegletében látható színpompás, változatos virágágyások összesen mintegy 1250 négyzetmétert foglalnak el, a főutak melletti kandelábereken 796 muskátli nyílik.  A Szent István tér átalakítása lehetőséget nyújtott kuriózumnak számító dísznövények kiültetésére, új stílusok meghonosítására is.

Az önkormányzat a „Virágos Százhalombatta" és a "Tiszta udvar, rendes ház" mozgalommal igyekszik a lakosságot is bevonni a környezet szépítésébe. Minden évben húszezer tő egynyári virágot osztanak ki, a kerti hulladék ingyenes elszállításával, komposztáló edények díjmentes biztosításával, valamint szezonális locsolási kedvezménnyel motiválják a városlakókat a környezettudatos és igényes kertészkedésre. A környezet tisztán tartásában, fejlesztésében és védelmében számos közösség és civil szervezet is aktív szerepet vállal.  

Százhalombatta évek óta részt vesz a „Virágos Magyarországért" versenyen, és több alkalommal részesült elismerésben, szakmai különdíjban. A legnagyobb sikert, az első helyezést 2011-ben sikerült kivívnia.

2016-ban is díjazták a legvirágosabb településeket
November 18-án, Kaposváron osztottuk ki Virágos Magyarország 2016 díjakat és különdíjakat. Elismerésben részesültek... tovább
Mosonmagyaróváron és Dunakilitin járt az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije
2016 júliusában huszonhatodik  ... tovább

Mert közös a Világunk - Környezetszépítő akció az esélyegyenlőség kertjében
Öt éve sikeres a Városgondnokság  ... tovább