Szada

A Budapesttől 30 kilométerre fekvő Szada szép fekvésével, dombjaival, gyümölcsös és szőlőskertjeivel már a 19. századtól vonzotta a fővárosiakat: földművelő lakossága mellett szép számban jelentek meg a vonzó virágos és gyümölcsös kertekkel körülvett kúriákat építő nyaralók is. A huszadik század végén vonzó lakóhellyé vált, lakosságának száma mintegy megduplázódott. Fontossá vált, hogy a régi és az új lakosok egyaránt jól érezzék magukat. Ennek fontos eszköze a környezet tudatos megóvása, alakítása, szépítése. Az önkormányzat elkötelezett híve ennek a gondolatnak, amint azt tervei, intézkedései tükrözik is. Évek óta közzé teszi (közmeghallgatásokon, helyi újságjában, a két helyi televízió műsoraiban) a virágosítással-parkosítással kapcsolatos elképzeléseit, a kivitelezéshez (palánták, földmunkák, egyes területek folyamatos gondozása) saját erőforrást biztosít, s összehangolja, év végén jó hangulatú együttlét keretében értékeli a csatlakozó intézmények, civil szervezetek, családok tevékenységét.

A község térképén évről-évre gyarapodnak a gondozott-beültetett területek. Az uniós pályázatból nemrég kiépített főtér korszerű játszótérnek, pihenő parknak ad helyet. A község Gödöllő felőli bejáratánál a pár éve kialakított Napóra-tér is pihenésre, játszásra alkalmas, virágokkal pompázó terület környezetbarát utcabútorokkal. A hagyományos falusi, kerítés előtti beszélgetős „kispadokat" idézik három utcára kihelyezett pihenőbútorok. Ugyancsak környezetbarát anyagból készültek az új utcai szemétgyűjtők. A község közepén átfolyó patak partjának rendezésével új parkosított területet kaptunk, melyen Kun Éva keramikusművész Gyökerek című szoborkompozíciója kap helyet. Egyre sikeresebbnek ítélhetjük a szelektív hulladékgyűjtést. A környezetbarát helyi közlekedés szorgalmazására kerékpárutat építettünk. Szintén pályázati forrás segített abban, hogy iskolánk energiaellátásában napelemes rendszer működjön.

A közég közeljövőben magvalósítandó tervei is fontos környezetalakító részletekkel gazdagok. Az új óvoda építésével egy időben rendezik a „mélyárok" környékét, játszótér, új gyalogút épül mindnyájunk örömére.

Az idei programunkban 10000 db egynyári virágpalántát és 300 db díszfát ültettünk (ehhez csatlakoznak továbbá a régi hagyományok szerint kialakított szép előkertek, melyek egyaránt megtalálhatók a régi és az újonnan beköltözött szadai lakosok családi házai előtt) Igyekszünk megtalálni a kellő arányt az évelő és az egynyári növények között, s törekszünk a község virágos hagyományinak megőrzésére.

A virágosításban részt vett a falu apraja-nagyja, ültettek az óvódások, az iskolások, civil szervezetek és a helyi lakosok. Az ültetendő növények megvásárlására, a felmerült költségek finanszírozására a forrást az Önkormányzatunk biztosította. Terveink között szerepel egy „Virágos Szadáért weblap készítése és működtetése, ahol az odalátogatók információt, hasznos növényápolási tanácsokat kapnak.

Számítunk a túrizmus fokozatos fellendülésére. Szép látnivaló a nagy festő, Székely Bertalan Schulek Frigyes által tervezett, szépen felújított műterme annak rendszeres kiállításaival. Sírhelyén, a régi református temetőben Bory Jenő által készített impozáns emlékszobor őrzi legnagyobb történelmi festőnk emlékét.

A falu büszke hagyományaira. Az 1996-ban alapított tájház gazdag néprajzi anyagot, unikális fényképgyűjteményeket őriz.

A túrázni vágyók a Szent jakabi 100 hektáros természetvédelmi területet gazdag élővilágában gyönyörködhetnek, vagy felkereshetik a Natura 2000 természetvédelmi területté nyilvánított tölgy- és akácerdőt a Margitán.

Valamikor lakói a községet „gyümölcstermő szent Szadának" nevezték. Erre utal a mai címer: a termő ékes ág ma is címerünk része, ott díszlik a dombok oldalában, mélybe hatoló gyökereivel jelképezve, összekapcsolva a múltat és a jelent. Ezt a falut nagyon lehet szeretni.

 

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább