Túl a sövényen...
A szerencsésebb kerttulajdonosok a kert kialakításakor egy szakember tanácsaira támaszkodnak, de általánosabb az, ha saját magunk vágunk bele ebbe a feladatba.

A feltérképezés után szinte biztos, hogy a telek egyik határát – tűzfal, térhatároló elem, szomszéd kerítés – sövénnyel kívánjuk lekeríteni. A legegyszerűbb módszer, ami manapság igen gyakran előfordul, hogy az ember vásárol 20-30 darab tuját, aminek az ültetése után, szép sűrű, örökzöld-sövény születik. A megoldás tökéletes, de a fent említett falak, kerítések eltakarására egyéb növényeket is bátran használhatunk. 

Legelőször a sövényünk funkcióját határozzuk meg:
- teljes takarás (gyors, magas növekedésű általában 2-3,5 m magasra növő, sűrű ágrendszerű, örökzöld sövényt válasszunk, így télen is takarásban marad),
- elzárás (sűrű, szúrós, tövises növényt használjunk, így biztos nem tudnak rajta átmászni),
- kerti utak mellé (alacsony növekedésű, 0,5-1 m magas virágos vagy lombos növényeket ültethetünk),
- kerti térhatároló (középmagas, magas növényeket válasszunk, virágos és lombhullató növényeket kombináljuk, becsempészhetünk közé örökzöldet is).
 
A legfontosabb kérdés a telepítésnél, hogy a sövényünk számára mennyi hely van. Ha csak egészen keskeny az a sáv, ahova ültetünk, akkor felfelé törekvő, oszlopos növekedésű, vagy a metszést jól tűrő fajokat válasszunk. Ha van elég hely arra, hogy a sövény a növekedése során egy burjánzó növényfallá változzék, akkor válasszunk olyan fajokat, melyeket nem kell metszeni. Mindig tartsuk szem előtt az örökzöld és lombhullató növények egyensúlyát. 
 
A különböző sövényeknek természetesen különböző az igénye és a gondozásuk is:
örökzöld sövények (tűlevelűek): Metszést nem igényelnek egészen a felnőttkor eléréséig. Ha már túl nagyra nőttek, összeborulnak, akkor alakító metszést végezzünk, de nagyon fontos, hogy ne vágjunk a leveles-zóna alá, mert nehezen újul meg, és nem is nyújt túl szép látványt. Természetes, ha olyan növényt választottunk, ami oszlopos növekedésű, akkor a fentiektől eltekinthetünk. 
- A leggyakrabban használt növények: tuja (Thuja sp. – 'Malonyana', 'Smaragd', ezek keskeny, oszlopos növekedésűek, a szélesebbek pedig: 'Columna', 'Fastigiata'), leyland - ciprus (Chamaecyparis leylandii – érdemes választani, a leggyorsabban nő), hamisciprus (Chamaecyparis sp.), boróka (Juniperus, oszlopos fajták: Hibernica, Skyrocket (rakéta), vigyázzunk velük, mert érzékenyek a hónyomásra), tiszafa (Taxus baccata – jól tűri a metszést, alakítható), szerb luc (Picea omorika – nagy helyigényű)
- örökzöld sövények (lomblevelűek): Metszés szempontjából megegyezik az előzőekkel. Mikor elérte a kívánt magasságot, a metszést 2x, tavasszal és nyáron végezzük el. Ezek a növények ugyan egy kis mediterrán hangulatot csempésznek a kertünkbe, de ezt a gondozás során sem szabad elfelejteni. Széltől, fagytól védett, félárnyékos helyre ültessük, télen takarjuk be a tövüket. 
A leggyakrabban alkalmazott növények: babérmeggy (Prunus laurocerasus), bangita (Viburnus sp.), kecskerágó (Eunymus sp., bátran használjuk, élénk színe miatt nagyon kedvelt), tűztövis (Pyracantha coccinea – szúrós, tövises, piros-sárga termése van), puszpáng (Buxus sempervirens – kiváló alacsony sövénynek), magyal (Ilex aquilfolium – szúrós, élénkzöld levelével és piros termésével díszít), borbolya (Berberis sp, -vérborbolya: alacsony sövények kiváló, piros lombjával is díszít), télálló bambusz (különlegesség, és meglepően könnyű a kezelése)
- lombhullató, levelükkel díszítő sövények: Metszést igényelnek, évente 2-3 alkalommal. Először az ültetés után végezzük el a műveletet, 15-20 cm-es magasságban, így alul is dús lesz az ágrendszer. A következő alakító metszéseknél a lemetszett rész, az előző metszési magasságtól számítva ne legyen több 10 cm-nél, így sűrű, tömött lesz a sövény. Trapézformára alakítsuk, így az alsó részek is fényhez jutnak, tehát nem fog a sövény felkopaszodni! 
Ebbe a kategóriába tartozó növények: szil (Ulmus pumila celer., - gyors növekedésű, igénytelen), gyertyán (Carpinus betulus – sűrű növényfalat alkot), juhar (Acer campestre – szintén gyors növekedésű)
- lombhullató, virággal díszítő sövények: Szépsége, egyedisége talán felülmúlja a többit, kezelésük pedig semmivel se bonyolultabb azoknál. Lehet azonos, vagy különböző növényekből kialakítani, utóbbinál törekedjünk az egymást követő virágzási időre. Metszést mindenképpen igényelnek, fajtától függően, virágzás előtt vagy után. 
Kora tavasszal virágzókat, csak virágzás után metsszük, 1 éves vesszőket hagyjunk rajta a következő évi virágzáshoz! - aranyvessző (Forsythia x intermedia), orgona (Syringa vulgaris), jezsámen (Philadelphus sp.), gyöngyvirágcserje (Deutzia scabra), japánbirs (Chaenomeles japonica), gyöngyvessző (Spiraea sp.), rózsalonc (Weigela sp.). Későbbi virágzású cserjéket tavasszal, rügyfakadás előtt metsszük: mályvacserje (Hybiscus syriacus), fehér som (Cornus alba), boglárkacserje (Kerria japonica), tamariska (Tamarix tetrandra).
 
Ha kerti utak mellé tervezünk térhatárolót, a következő növényeket használhatjuk: cserjés pimpó (Potentilla fruticosa), ágyásrózsa, levendula (Lavandula angustifolia)
24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább