Siófokon és Balatongyörökön járt az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije

Siófokon és Balatongyörökön járt az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije

2015 júliusában huszonötödik alkalommal kereste fel az Európai Virágos Városok és Falvak zsűrije Magyarországot.

A 2015. évi verseny során hazánkat Siófok képviseli város kategóriában, falu kategóriában pedig Balatongyörök indult. A két település a 2014. évi „Virágos Magyarországért" környezetszépítő versenyben elnyert első helyezésével vívta ki a jogot Magyarország képviseletére az európai megmérettetésben. Mint ismeretes, a „Virágos Magyarországért" versenyt a Magyar Turizmus Zrt. kiemelt projektként kezeli, és szervezéséhez a társaság továbbra is biztosítja a működési hátteret. A díjkiosztó ünnepség óta eltelt időszakban kertész, tájépítész és turisztikai szakértőkből álló felkészítő bizottság segítette a települések munkáját a versenybe való felkészüléshez.

Az Entente Florale Europe elnevezésű verseny Európa legrégibb és legsikeresebb virágosítási mozgalma. 1975-ben indult útjára, és 12 ország, 25 ezer települését, mintegy ötven millió embert képes évente összefogni. A legjobbak közé csak 24 település kerül be, minden tagországból egy város és egy falu. A verseny követelményrendszerében a virágosítás mellett nagy hangsúllyal szerepelnek a környezetvételem, az ökológia, a környezettudatos oktatás, a természeti és épített örökség megőrzése, a korszerű hulladék- és energiagazdálkodás és a tájvédelem szempontjai. A zsűritagok kiemelt figyelmet fordítanak a település tisztaságára, graffiti mentességére. A verseny nagy kihívást jelent minden benevező városnak, illetve falunak, hiszen a mezőny nagyon erős, a résztvevők olyan elismerten magas színvonalú környezeti kultúrával rendelkező országok, mint Nagy-Britannia, Hollandia, Németország, Olaszország, Ausztria, Belgium, de erős versenytárs Csehország, Szlovénia, Írország és Horvátország is.

A versenyben részt vevő országok képviselőiből álló zsűri július 2-5. között kereste fel Siófokot és Balatongyörököt.
A zsűri elnöke, Rüdiger Kirsten (Németország) összefoglalójában kiemelte, hogy mindkét település jelentős, látható fejlődésen ment át az elmúlt évek során. Mind Siófokon, mind Balatongyörökön örömmel látta a szakmai zsűri a települések életében nagy szerepet játszó civil szervezetek környezetszépítő tevékenységének eredményeit, amelyek az önkormányzatok erőfeszítéseit is megkoronázzák. Az óvodákban tett látogatások bebizonyították a zsűritagok számára, hogy Siófokon és Balatongyörök már a legkisebbek környezeti oktatására is nagy figyelmet fordítanak. Siófok 1997-ben már aranyérmes lett, és a zsűri számos, azóta végrehajtott új fejlesztést tekinthetett meg a településen.

Balatongyörök teljesítményét 1990-ben Európa-díjjal jutalmazták.
Az európai verseny díjkiosztó ünnepségére 2015. szeptember 17-én kerül sor Bristolban. Ekkor derül ki, hogy a benevezett települések közül melyek lesznek a legjobbak. Magyarország huszonöt éve vesz részt a versenyben, eddig 8 arany-, 22 ezüst-, 10 bronzérmet és 10 Európa díjat nyert.

2016-ban is díjazták a legvirágosabb településeket
November 18-án, Kaposváron osztottuk ki Virágos Magyarország 2016 díjakat és különdíjakat. Elismerésben részesültek... tovább
Mosonmagyaróváron és Dunakilitin járt az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije
2016 júliusában huszonhatodik  ... tovább

Mert közös a Világunk - Környezetszépítő akció az esélyegyenlőség kertjében
Öt éve sikeres a Városgondnokság  ... tovább