Sáregres

Sáregres község ősi település első írásos emléke 1324-ből maradt fenn a levéltári kutatások alapján. Belterülete 142 ha. Lakóinak száma: 733 fő. Uradalmi központból kialakult többutcás szalagtelkes település a Nyugat –Mezőföld délkeleti peremén. A Sárvíz- völgy jobb partján Sáregres határában a Malomcsatorna felett áll egy vízimalom itt született és itt töltötte gyermekéveit Csók István festőművész.

Nagy jelentőséggel bír a község határában található a Ramsari egyezmény részét képező természetvédelmi terület, amely jelentős védett állat és növényvilággal valamint vizes területtel rendelkezik. A halastavak természetvédelmi területének centruma a falutól 1 km-re eső Sáregres- Rétimajor.

A Református templom 1817-ben készült, így tehát több száz éve jelen van a faluban munkájával, szolgáltatásával, egyházközségi, egyházkerületi programjaival, lelki gondozásával.

A Katolikus egyház 1880-as évektől nyújt útmutatást, reményt, segítséget, lelki békét.

Az Óvodánkat 1975-ben építették. 2012-ben felújított épületre úgy tekintünk, mint Sáregres egyik legszebb színfoltjára. A bokrok- fák- virágok között van az óvodások országa.

Az Általános Iskola sajnos nem működik a gyermek létszám csökkenése miatt, de az épületében továbbra várja a falu embereit a községi könyvtár.

Művelődési házzal a község rendelkezik, korszerűsítése, felújítása folyamatban van. Udvarában található az I. és II. Világháborús emlékmű és két kopjafa 1848 és 1956 emlékére.

A Polgármesteri Hivatalt – Orvosi rendelőt - Gyógyszertárat - Gyermekjóléti Szolgálatot virágágyásokban pompázó csodás virágok veszik körbe.Településünkön jelen vannak jól működő civil szervezetek:

•     Sáregres Közhasznú Egyesület 2005. szeptember 30-tól közhasznú szervezetként működik. Cél a településfejlesztés, közösségépítés, közösség szervezés, kulturális és szabadidős rendezvények programjainak szervezését. Hangsúlyt fektet a hagyományőrzésre, hagyományápolásra (Sáregres Hazavár- Szüreti felvonulás)

•     Népdalkör 2008-ban alakult a Nyugdíjas klub tagjaiból elsősorban népdalokat énekelnek, de szívesen mutatnak be mókás énekes jeleneteket. Minősítő versenyen 2013-ban ezüst minősítést értek el. Az idősek határokon átívelő kulturális fesztiváljának területi elődöntőjén első helyezést szereztek.

•     Sáregres Polgárőr egyesület 2007-ben alakult az egyesület. A közbiztonságot és a közrendet elősegítő, közfeladatot ellátó szervezet.

•     Sárrét Közalapítvány a jellegzetes Sárréti életközösségekhez állat és növényfajok, valamint tájrészek megóvásában, fenntartásában, fejlesztése területén tevékenykedik.

•     Sáregres Sport Egyesület 1992 óta működik.

Egy idézettel zárnám a falu bemutatását:

Azokért élünk, akiket szeretünk, azokért, akik igaznak tartanak, a jövőnek élünk, a szépért s jóért, amit tehetünk.

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább