Sajóvámos

2014.Sajóvámos község Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik legszebb települése. Lakossága 2230 fő, akik szorgalmukkal, tenni akarásukkal igyekeztek kitűnni, és a vidék jelentőségét megőrizni.

A jó levegő, a tiszta, virágos környezet mindig nagy hangsúlyt kapott a község életében.

Már a kezdetektől részt veszünk a 2000 fő feletti kategóriában a környezetszépítő versenyen.  Sikerült egyszer-kétszer szponzori díjat, külön díjat kapni, de igazából azt a sok tapasztalatot kaptuk értékül, melyeket a benevezett virágosító magyarországi településektől példaként láthattunk a díjkiosztó rendezvények rövidfilmjeiből.

A Kis – Sajó természeti vonzereje, az évről évre visszatérő gólyák, a kárókatonák teszik szebbé Sajóvámos környezetét. A turizmus kialakítása nagy kihívást jelent a község számára, mivel egész évben a megye minden részéről érkeznek településünkre. A turizmus sikeréhez hozzájárul a jó sportolási lehetőség, a magas szintű egészségturizmus és a Szőke kastélyban kialakításra kerülő szálláshelyek gazdag választéka.

Sajóvámos gondozottságával, magas színvonalú, jól átgondolt, virágos kiültetéseivel lepi meg a látogatókat. A község központjában lévő Kossuth Közösségi Ház és környezete rendkívül vonzó. A játszóterek és virágos felületek magas színvonalúak.

Az Arany János Általános Iskola és Kincses Sziget Óvoda fenntartása példaértékű, a folyamatosan nyírt gyep és az egynyári virágok aránya jó.

Az oktatásban nagy szerepet játszik az állatvilág védelme, a település több pontján a gyerekkel közösen a fecskék számára odúkat helyeztek ki.   A vízpart, a természeti és épített környezet nagyon vonzó. Sajóvámos rendezettsége, az oktatási intézmények magas színvonala is hozzájárult ahhoz, hogy kiemelt szerepet kapott a községek vonatkozásában.

2014-ben folytatásra került a közfoglalkoztatás, valamint a Start mezőgazdasági program keretében az önkormányzati tulajdonú kertek művelése, haszonnövényekkel való beültetése. Az ott előállított termékeket az önkormányzati étterem hasznosítja úgy, hogy az ott étkezők a nyersanyagköltségen tudnak hozzájutni a napi egyszeri meleg ételhez.

A hagyma, a burgonya, a kukorica, a tök- mind-mind színesítik a menza étlapját. Az iskolai tanulók, az óvodások megtanulják az ültetéstől a termés beszedéséig a haszonnövény kultúra fortélyait. A fenntarthatóságot segítő tevékenység kiemelt szerepet kap.  Sikerült a zöld felületet növelnünk, és még jobban kihasználnunk a meglévő önkormányzati konyhakerteket.    

A közfoglalkoztatás aránya évről évre nő. Idén átlagosan 40 főt tud foglalkoztatni az önkormányzat.

Ezek a dolgozók a köztereket, utcai növényekkel tarkított kis szigeteket rendszeresen gondozzák. A lakosság részére folyamatosan küldünk figyelem felhívást a közterületek, a konyhakertek tisztántartása érdekében. A Kisbíró helyi újságban cikkeket jelentetünk meg, ezzel is megőrizve a környezeti nevelés, a helyi közösségek, a közösségi tervezés élenjáró szerepét.

A természeti környezet megóvása mellett fontos szerepet kapnak a helyi védettség alatt álló épületeink.

A templomok, a tájház épülete mellett az I-II. Világháborús emlékmű környezetét is folyamatosan szépítjük.

A centenáriumi év alkalmából szeretnénk egy kiadványt megjelentetni, melyből valamennyi I-II. Világháborúban elesett hős családjának juttatnánk egy-egy  példányt.

A hagyományőrzés, a történelmi múlt megörökítése, a fiatalok jövőképének kialakítása a legfontosabb célunk, melyet az épített környezet gondozottságával igyekszünk átadni, és a jubileumi emlékévet megünnepelni.

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább