Sajóvámos

 

Sajóvámos község Borsod-Abaúj-Zemplén megye középső részén terül el, Miskolctól alig tíz kilométerre észak-keletre. Községünk a Sajó - Hernád sík kistáj egyik települése. Infrastruktúrája teljesen kiépített: a villamoshálózat, a vezetékes ivóvíz- és gázhálózat, a korszerű telefon- és szennyvízcsatorna hálózat kiépítésre került. A település útjai teljes mértékben aszfaltozottak. Megoldott a kommunális hulladékszállítás. A lakosság kényelmét szolgálja a kábeltelevíziós rendszer is.

A község közúton két irányból - a 3-as útról Arnót felől, illetve a Miskolctól kivezető 26-os útról közelíthető meg. Kedvelt kiránduló helye a közeli Miskolcról csendesebb, de kulturált környezetre vágyóknak. Az ide látogató turistáknak elsősorban a település rendezettsége tűnik fel, majd közelítve a település központja felé - felújított közintézményekben, parkokban gyönyörködhetünk.

 

2013. évben elsősorban a közintézmények teljes körű felújítása kapott hangsúlyt. Az előző években a Polgármesteri Hivatal, a Tanácsadó akadálymentesítése, valamint a házi orvosi rendelő felújítása történt meg. Ezt követte az Arany János Altalános Iskola felújítása: korszerű nyílászárókkal, szigeteléssel, új tető szerkezettel.

 

Az Iskola kertben a sziklakert örökzöld növényei pompáznak. A ballagó nyolcadikosok ültetnek egy-egy fát, ami jelzi, hogy milyen sok évfolyam végzett már e alma-mater falai között.

 

Nem messze az iskolától - a közforgalmi közlekedési úttól elzártan található a Kincses Sziget Óvoda, mely épület felújítása, akadálymentesítése 2012. évben befejeződött.

 

Teljesen új arculatot kapott a két önkormányzati létesítmény, nem csak küllemében, hanem belső funkciójában is bővült. Az óvoda udvarát is szebbé tettük. A közfoglalkoztatottak segítségével az udvari játékokat megszépítettük, a mászókák átfestésre kerültek. Ebben az évben még változatosabb virágokkal szépítették a település központját, a Kossuth Közösségi Ház környezetét.

 

A megfáradt szülők szívesen pihennek a Kossuth tér parkjában, miközben gyermekük önfeledten szórakozhat az újonnan kialakított játszótéren. A madárcsicsergéstől zajos park nem csak a kismamáknak, hanem a nagyikáknak is kellemes időtöltést fog jelenteni, a kis gyermekekről nem is beszélve.

 

Új padok díszítik a Szupercoop Áruház előtti teret, melyet önkormányzatunk anyagi áldozatvállalásával sikerült virágosítani, és színesebbé varázsolni.

 

Két pályázatot nyújtottunk be a Szőke kastély felújítására, tetőszerkezetének kialakítására. Ebben az épületben étkeznek az óvodások, az általános iskolások. Innen kerül kiszállításra az Egyházi támogató szolgálat segítségével az egyszeri meleg étel, mely nagy segítséget jelent a rászoruló, egyedül álló idős embereknek.

 

A tervezett fejlesztéssel szeretnénk a zöldfelületet is növelni. A virágosítással, a parkosítással javulni fog az épített környezet harmóniája. Idei ültetett virágaink az árvácskáktól a jegecskékig minden fajtában és pompájában megtalálhatóak, évszaktól függően. A Kossuth téren lévő rózsa sor az egyik legszebb büszkeségünk. A színek kavalkádja teszi változatosabbá a frissen vágott parkot, a zöld felületet. Ezekkel a rózsákkal díszítjük a hivatali asztalokat egész évben. A hozzánk betérő ügyfelek nem csak az ügyintézéssel elégedettek, hanem a komfort érzetüket is sikerül javítanunk a hangulatos asztali virágokkal.

 

Sajóvámos község a kezdetektől pályázik a környezetszépítő versenyen, sokat áldoz az önkormányzat és a helyi lakosság is a környezete szebbé tétele érdekében.

A köztereken történő folyamatos fűkaszálás a karbantartó csoport dolgozóinak kezét dicséri.

 

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább