Sajószentpéter

 

Településünk Borsod-Abaúj-Zemplén megye középső részén, a Bükk-hegység északkeleti nyúlványai, valamint a Sajó folyó között szép természeti környezetben helyezkedik el, innen ágazik az út Aggtelek és Bánréve, valamint a Pitypalaty-völgy felé.

A városkép kialakítását azonban nagyban megnehezíti, hogy a 26-os számú főút keresztülszeli a település főutcáját. A város vezetése ennek ellenére mindent megtesz, hogy a közlekedés okozta negatív hatásokat csökkentve egy élhető belvárost alakítson ki.

Ennek érdekében évről évre növekszik a városban a virágos részek száma, a virágosládák és az oszlopokon lévő muskátlik évek óta díszei a településnek.

Ebben az évben azonban a Sajószentpéteren végighaladó 26-os számú főút mentén nagyszabású virágosításra került sor, az út menti szegélyek mintegy 250m³ termőfölddel lettek feltöltve és 9.000 db egynyári virág került itt kiültetésre, ezen kívül örökzöld cserjék és rózsák díszítik egyes részeit.

A főúton kívül természetesen a lakóövezeteket is gondozza az önkormányzat, mintegy 1000 db egynyári virág került elhelyezésre a parkokban, ezen kívül utcabútorok, padok, hirdetőtáblák kerültek kihelyezésre.

A helyi óvoda környezettudatos programjának részeként faültetésre került sor az intézményben.

A tiszta, rendezett városkép kialakításának érdekében a város utcáit, a parkokat, az árkokat a városgondnokság tisztán tartja, ezen kívül az önkormányzat fontos feladatnak tartja a városban és környékén lévő illegális hulladéklerakók felszámolását is.

Összességében tehát elmondható, hogy 2013-ban 10 000 db egynyári virág került kiültetésre, 2000 db évelő virág került kiültetésre, 60 oszlopot díszít futómuskátli, az örökzöldek és cserjék 1236m² területet foglalnak el, 353m² területen fekszik rózsaágy.

A település nevezetességei közül említést érdemel a gótikus stílusban épült református templom, Lévay József szülőháza és a Gedeon-kúria.

Az elmúlt évek során a város jelentős közintézményei felújításra kerültek, a projektek során mindig kiemelt figyelmet fordítottunk az megújult épületek környezetének kialakítására, fa ültetésre, virágosításra.

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább