Rózsa - a virágok királynője
A rózsát mindenki ismeri, mindenki szereti, de talán a legbüszkébbek akkor lehetünk, ha a pompás virágok a saját kertünkben nyílnak. Ahhoz, hogy minden évben bőségesen virágozzanak a rózsatöveink, egy pár alapszabályt mindenképpen be kell tartani.

Először is, nagyon fontos, hogy a növényt típusának megfelelően kell kezelni. A kertekben többféle rózsatípus található, a legfontosabbak: talajtakaró, futó, magastörzsű és hagyományos teahibrid. Ez alapvetően megszabja az ápolási módjukat. Az első munkafázis márcElőször is, nagyon fontos, hogy a növényt típusának megfelelően kell kezelni. A kertekben többféle rózsatípus található, a legfontosabbak: talajtakaró, futó, magastörzsű és hagyományos teahibrid. Ez alapvetően megszabja az ápolási módjukat. 

Az első munkafázis március végén van (az idő függvénye, amikor már nem kell fagyokra számítani), ilyenkor a hideg ellen felkupacolt földet eltávolítjuk a tövekről, kinyitjuk. A kitakarás után következhet a metszés, enélkül a növények túl hamar elöregednének, csökkenne a virágzási erély. A miniatűr rózsák nem igényelnek különösebb metszést. A kúszórózsáknál ez a művelet fiatalító, ritkító jellegű legyen, ilyenkor távolítsuk el a beöregedett, besűrűsödött hajtásokat. A nagyobb feladatot a bokorjellegű rózsák adják, ide tartoznak a magastörzsűek is (vigyázni kell, hogy a korona ne maradjon túl súlyos, mert a törzs eltörhet). 
 
A metszésre a legalkalmasabb időpont a tavaszi időszak, a március. Lényeges, hogy mindenképpen rügypattanás előtt végezzük. Metszés során távolítsuk el a beteg, sérült, lisztharmatos!, nem megfelelő helyen lévő (befelé növő) ágakat. Fontos, hogy a vadhajtásoktól is megszabadítsuk a növényeket, ezeket egészen mélyen, tőből vágjuk ki. A tél folyamán esetlegesen elfagyott részeket is távolítsuk el, jellemzőjük a barnás, fagyott elszíneződés. A tearózsák gyengébb hajtásait 3-4, az erősebbeket 5-6 szemre metsszük vissza. A metszés 1-2 cm-rel mindig a kifelé néző szem felett történjen. 
 
A rózsa további fontos ápolási munkái:
- a rendszeres talajmunka: lényeges, hogy a talaj megfelelően szellős, laza legyen, 
- az öntözés: növekedési és a virágzási időszakban fontos, ha nincs elég természetes csapadék nekünk kell pótolni
- az elnyílt virágok eltávolítása: ez a tulajdonképpeni másodszori metszés, ezzel biztosítjuk a rózsa folyamatos virágzását. Az elnyílt hajtást a második „ötosztatú" levél felett kell visszametszeni,
- a trágyázás: az istállótrágya, vagy a komposzt a legalkalmasabb erre.Ősszel juttassuk ki a tövekhez, így megvédjük növényünket a fagytól is és ellátjuk a talajt a megfelelő tápanyagokkal.
Az évben az utolsó ápolási művelet a takarás. A fagy ellen a legjobb védelmet a talaj nyújtja. A takarást mindenképpen a fagyok beállta előtt, novemberben vagy decemberben végezzük.
24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább