Rigács

Rigács a Dunántúl közepén, a Balaton felvidékhez tartozó, Sümegi kistérség egyik kicsi faluja. Korai építészetéről csak keveset ismerünk, a Marcal folyó magasabb partjainál a felszínen nagy kiterjedésű őskori telep nyomai fedezhetők fel. Középkori katolikus  templomáról annyit tudni, hogy az 1700-as években romként szerepel, majd az 1800-as években építették újjá, illetve lakossági igény szerint evangélikus templomot is építettek.

A falu határában található egy meleg vizű forrás, ami sajnos az anyagiak hiányában nem tud a prevenció szolgálatába állni, mert nincs kiépítve.

 

 

 2012.ben neveztünk először a Virágos Magyarország mozgalomba, ahol első bemutatkozásra a Vidékfejlesztési Minisztérium díját sikerült elnyerni. Ez a tény magasra tette a mércét számunkra. Idén szeretnénk saját termesztésű növényekkel díszíteni községünket. A Főtéren a Hősi emlékműnél a Palánta klub tagjai által vetett dísznövényekből tudtuk az idei tavasz első virágait, árvácskákat kiültetni. A hagyományos májusfa állításkor már szép virágpompában voltak növényeink.

A Palánta klub kertjében kibővített formában dísznövényeket, gyógy és fűszernövényeket is termesztünk az idén. Létrehoztuk a SZIA mozgalmat a faluban,

                  SZomszédnak

                  Is

                 Adjál !

Ami arról szól, hogy akár palántát, akár vetőmagot, cserepet, dísznövényeket egymással cseréljenek az emberek. Szép sikereket értünk el, gyönyörű virág és konyhakerti portálok jöttek létre. Meghirdettük újból a Legszebb virágos porta nevű versenyt, melynek immár másodszor a Gyermek és Családi nap rendezvény ad otthont, itt történik a díjátadás.

Idén a madarak gondozásával is bővült a feladatunk, madárodút és madáretetőt barkácsoltak a gyerekek a létrehozott kézműves szakkörön.    

A konyhakertben biogazdálkodás folyik. Ennek egészségre ható ismerete egy nyári egyhetes tábor keretében kerül oktatásra, mely tudásról a gyermekek az augusztusra meghirdetett Lecsófesztiválom tesznek tanúbizonyságot. Ennek díjazása részvétel a Gyenesdiási Burgonya fesztiválon.

 

Környezetünk szépítése, a falu díszítése, a madárvilág megismerése nem anyagi kérdés, hanem hozzáállás kérdése, amely közelebb visz bennünket ahhoz a nemes célhoz, hogy a környezet és az ember között harmónia legyen. 

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább