Rábapordány

Rábapordány bemutatása

 

 

Rábapordány a Rábaközben, Csornától 10 km-re, Győrtől 38 km-re fekszik. Közlekedés földrajzi helyzete nem a legjobb, a 85-ös és a 86-os főutaktól 10-10 km-re helyezkedik el, de a főutaktól való távolságot ellensúlyozza a csend és a gondozott mezőgazdasági területekről áradó nyugalom. Ez a nyugalom fogadja a faluba beérve is a látogatót, amikor gondozott közterületeket, virágágyásokat, beültetett balkonládákkal díszített ablakokat lát. Római katolikus templomunk előtt felállított Hősök szobra az első és második világháború áldozatainak emlékét őrzi, amelyet gyakran meglátogatnak a településünkön átutazók, megpihennek a Templom téren elhelyezett padokon. Az önkormányzat intézménye: az Óvoda. A községben lévő általános iskola a bágyogszováti általános iskola tagintézményeként működik. A felsős tanulók iskolabusszal Bágyogszovátra járnak, az alsósok pedig helyben tanulnak. A tanulók utaztatása iskolabusszal történik, amelyre a tanulók az iskola előtt kialakított  murvázott  parkolóban szállhatnak fel.

A településen működő civil szervezetek:

  • Vöröskereszt helyi szervezete: üdvözlő táblák körüli virágosítás, gondozásuk, öntözésük
  • Máltai Szeretetszolgálat helyi szervezete: emlékkeresztek körüli területek virágosítása, gondozása, öntözése, temetőben az elhanyagolt sírok gondozása
  • Nyugdíjas klub: Klub épület előtti, templom kert és Hősök szobra környékének virágosítása, gondozása, öntözése
  • Sportkör: Sportpálya gyepének öntözése, nyírása, gondozása
  • Lövészklub: lő domb környékének nyírása, gondozása
  • Fáklya Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Ifjúsági klub, Villám Erőemelő klub: az árkok gyommentesítése és a bekötő utak mentén - évenként két alkalommal történő - szemétszedés.

A település lakói mindannyian kiveszik a részüket a település és annak külterületeinek szépítésében. Évek óta közmunkásaink is részt vesznek a település köztereinek, gyepfelületeinek, virágágyásainak gondozásában, ápolásában. Az elültetett virágpalánták ( bojtocska, büdöske ) nevelését nyugdíjas kertész irányítása mellett az Önkormányzat dolgozói és a közmunkások végzik. Ezek a palántákból cseperedő virágok díszítik a köztereinket. A játszóteret 3 éve élő sövénnyel kerítettük körbe, amely azóta szépen fejlődve természetbarát kerítésként szolgál.

Közeli tervünk, hogy az iskola melletti parkszínpadot  és annak kerítését felújítsuk, és köztéri bútorokat helyezzünk el itt is.

Köztéri bútorok vannak a zászló parkban,Templom  előtt, temetőben.

A Hősök szobra és a műemlék emlékkeresztek restaurálása az elmúlt évben megtörtént.

 A helyi védettséget élvező közel 100 éves platánfa bekorhadt facsonkjának eltávolítása a napokban történt meg.

A lakosság egyre szélesebb körben igényli környezetének gondozottságát. Szinte versengenek egymással a virágosításban és a fűnyírásban.

Minden évben az Önkormányzat meghirdeti a "Legvirágosabb, leggondozottabb lakóház" pályázatot, melyen értékes kertgondozási ajándékokkal jutalmazza az arra érdemeseket.

A hazalátogató elszármazott Rábapordányiak  dícsérő szavakkal illetik  településünk és a temetőkert gondozottságát.

Remélem, amikor ellátogatnak hozzánk, akkor jó benyomást keltünk Önökben.

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább