Rábapatona

 Rábapatona Győrtől 17 km-re, délnyugatra található község, mely a 85-ös főútvonal mellett, a Rába-folyó bal partján helyezkedik el.A 2500 fős települést a helyi hagyomány szerint besenyők alapították. A besenyő eredettudat napjainkban is erősen él a köztudatban.

Rábapatona számos természeti látnivalóval rendelkezik, csodálatos a Rába folyó vadregényes árterülete, és a Holt-Rába falun belül kanyargó, zeg-zugos ágai.Rábapatonán található Közép-Európában páratlan agárversenypálya, melynek rendezvényei sok érdeklődőt vonzanak.

A település vezetése igyekszik minél több fejlesztést megvalósítani, természetesen belevonva a lakosságot is. Mottója is erre épül:„Egy községet, egy közösséget építünk…"

Rábapatona 2011-ben elnyerte a „Falumegújítás több területén elért kiemelkedő teljesítménye elismeréséül" díjat, valamint 2013-ban a „A fenntartható falufejlesztés kiváló színvonalú megvalósítása elismeréséül" díjat, melyek egyértelműen igazolják településünk dinamikus fejlődését.A település gondozottságára, tisztaságára és egységes képére nagy hangsúlyt helyezünk, többek között ezért is került kidolgozásra Rábapatona Falukép Kézikönyve.A település zöldfelületeit igyekszünk bővíteni parkok, és játszóterek zöld övezetben való kialakításával, így egyre több parkot, zöldfelületet találni Rábapatonán.Rábapatonán a közösségi részvétel a lakosság és a civil szervezetek részéről is kiemelkedő, így minden évben többször szervezünk szemétszedési, virágosítási, és környezetszépítő akciókat.

A település jobb megismerését és a helytörténeti és természeti értékek bemutatását segíti az a QR-kódos tanösvény, mely lábnyom alakú kerti tipegőkön elhelyezett, okostelefonos alkalmazás segítségével leolvasható QR-kódok segítségével vezeti körbe a településen az idelátogatókat, akik nem csak a település felújított és újonnan létrehozott közintézményeit, hanem a rehabilitált vagy nemrég kialakított köztereit, játszótereit, helyi kis horgászparadicsomát, kalandparkját vagy agárpályáját ismerhetik meg.

Nevelési-oktatási intézményeink az ökoiskola és a zöldóvoda címet viselik. Fontos számunkra a környezettudatos nevelés és oktatás, melyet már az óvodában elkezdenek a pedagógusok.

A településen korszerű hulladékgazdálkodás folyik, minden háztartásban bevezetésre került a két edényes hulladékgyűjtés. A település több pontján szelektív hulladékgyűjtő szigeteket helyeztünk el, és hulladékudvar is található Rábapatonán, így jelentősen lecsökkent a külterületeken kialakult illegális hulladéklerakók száma.

2014. évi jelentős fejlesztés hogy a Polgármesteri Hivatal és az Óvoda tetőszerkezetére napelemek kerültek fel valamint az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér épületében napkollektor biztosítja a meleg-víz ellátást.

Már 2006-tól elindult egy olyan falumegújítási folyamat, melynek gyümölcsei ma már kezdenek beérni: a település főtere, a Szentháromság tér megújult. Emellett az István utcában került kialakításra egy korábbi holt Rába-meder rehabilitációja és funkcióváltása mellett, a minden korosztály rekreációs igényeit kielégítő, látványtóval és parti sétányokkal, játékokkal és szabadtéri konditeremmel, padokkal ellátott terület, mely a Besenyő Kalandpark nevet kapta.

A településen első világháborús emlékmű nincs, azonban a köztereken található szobrok, egyéb látványelemek, és parkok szépen, mindig az évszaknak megfelelő növényekkel kerülnek elrendezésre.

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább