Putnok

Putnok város Borsod-Abaúj-Zemplén megye északnyugati részén, a Szlovák Köztársaság államhatára közelében található. A Sajó-folyó völgyében felépült település északi határa kiterjed a Putnoki-dombság tagolt felszíni területére. Mind közúton, mind vasúton jól megközelíthető. Miskolcról a bánrévei határátkelőhely felé vezető 26-os számú főúton 40 kilométer, Ózd felől a 25-ös főúton 20 kilométer.

Putnok és térsége az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának működési területéhez tartozik. Putnok közigazgatási területét is érintő, a helyi természeti védelem alatt álló területeken kívül országosan védett természetvédelmi területek is találhatók. A régmúlt korokban és a török időkben nevezetes végvár volt Putnok. A vár romjaiból a Serényi család épített 1834-ben klasszicista kastélyt és létesített köré szépen gondozott kastélyparkot. A város szívében fekvő műemlék kastély és templom, a Gömöri Múzeum egységei, az Északi irányba vezető romantikus „Szörnyű völgy"-i útszakasz, a Halas-tavak és a Pálma-forrás, táborozásra alkalmas és kedvelt kirándulóhelyei, továbbá a Keleméri Mohos-tavak úszó tőzeg-moha- lápja mely európai hírű védett terület, vonzó értékei e tájnak. Az Aggtelekre vezető utat jellegzetes gömöri falvak - Kelemér, Gömörszőlős, Zádorfalva, Ragály, Zubogy, Trizs, bennük értékes műemlék házak és templomok - övezik. A városnak számtalan híres szülötte van, mint például; Balogh Béla református lelkész, Gulácsi Irén írónő, Kálniczky Endre református lelkész és honvéd hadnagy, Karsai Elek történész, levéltáros, Péczeli József református lelkész, Gróf Serényi László a város fejlődésének elindítója, Gróf Serényi Béla tovább folytatta édesapja haladó szellemű közéleti tevékenységét, Tomori Pál a mohácsi csata fővezére, Tóth Ede népszínműíró. Gömör tájai, értékei, szépségei, történelmi múltja, hagyományai ma is megmutatják és kínálják mindazt, amit az itt élő emberek a viharos évszázadok alatt alkottak, megóvtak, ma is őriznek és ápolnak az utókor számára.

A szép múlt, a várakozással teli jelen, a reményteli jövő és az itt élő emberek jó szívvel hívják és szeretettel várják az ide vágyó és ide érkező látogatókat.

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább