Pollenjelentés a hátsó kertből
Korunk betegsége a virágpor, azaz pollenallergia. Februárban még a szegény betegnek is nyugalma van, éppen ezért most van itt az ideje, hogy felkészüljünk: hogyan előzhetjük meg a végtelen viszketést. Érdemes előretekinteni az egész évre, megismerkedni azokkal a növényekkel, amelyek ültetését kerüljük, illetve, hogy rádöbbenjünk: ezt ki kell vágni a kertünkből!

Csak azokat a növényeket vesszük számba, amelyek a kertünkben fordulhatnak elő, a főbűnösről, a parlagfűről, és egyéb gyomtestvéreiről nem ejtünk szót, hiszen az természetes, hogy a jó kertésznek nincs gyom az udvarán! Sajnos, ha betartunk mindent, az sem jelenti, hogy ezen túl nem kell küzdeni a betegséggel, hiszen a levegőben terjedő pollen nemcsak a kertünkből származhatnak, hanem kilométerekről is. Mégis érdemes megfogadni a tanácsokat, hogy legalább bőrünket, szemünket közvetlenül ne tegyük ki az allergia veszélyforrásainak. A szélporozta növények pollenjei általában a legveszélyesebbek, rengeteg virágport termelnek, és ezek több száz kilométert is utazhatnak. A pollennaptárakból ismerjük őket, mégis jól jöhet az ismétlés: fák közül az éger, a dió, a nyár, a fűzfélék, a nyír, a szil, az ostorfa, a bodza, az olajfa, és a kőris, az örökzöldek közül pedig a „Pinus" félék, a tuja és a kínai boróka. Az allergén cserjékhez tartozik a mogyoró és az aranyvessző, fagyalsövényre pedig ügyeljünk, hogy ne virágozzon! 

A pollenallergiásoknak a kötelezően betartandó szabályok:
- A kétlaki növények esetében mindig a nőivarút válasszuk, így elkerüljük a virágpor okozta tüneteket.
- Lehetőleg nemesített kertészeti változatot vásároljunk, mint az alapfajt, mivel a vadon termő növények pollentartalma jóval magasabb.
- Részesítsük előnyben a virágtalan, színes lombjával díszítő dísznövényeket, ezek legalább olyan mutatós díszei lehetnek kertünknek.
- Válasszunk rovarporozta növényeket, ezeknél a fajoknál ugyanis „biztosabb" a megporzás, ezért kevesebb a pollentartalmuk.
- Ültessünk kertünkbe olyan sűrű lombozatú növényeket, melyek jó pormegkötő képességűek.
- Az újonnan nemesített fajták között sok „pollenmentes" fajtát is találunk, ők vagy nem, vagy nagyon kis mértékben termelnek csak virágport (ilyenek általában a duplavirágú fajták is).
- Kevésbé veszélyesek az egynyári, évelő virágaink, bár köztük is akad olyan képviselő, akitől jobb, ha óvakodunk: páfrányfélék spóráira ügyelni kell, a fészkesek közül válasszunk pollenmentes változatot, (pl. napraforgó, őszirózsa, körömvirág), allergén lehet még a ricinus, és ruta (bőrirritációt okoz) is.
- Ha bármilyen növényre gyanakszunk, virágait szedjük le, még azelőtt, hogy szétszórná virágporát.
- Az allergiások kerüljék a fűnyírást, ha ez nem lehetséges, akkor mindenképpen maszkban, vagy valamilyen védőfelszerelésben tegyék.
- A nyírást nem szabad elhanyagolni, ne legyen ideje a pázsitfűféléknek a kalászukat kihozni!
- Bugájukkal díszítő füveket ne telepítsenek a kertjükbe a pollenérzékenyek.
 
Ha már a kertünkben mindnet megtettünk, akkor mi tehetünk még?
- Célszerű a délutáni időszakban (kb. 12 óráig a legmagasabb a pollenkoncentráció) munkálkodni a kertben, mert a meleg levegő magasra viszi a pollent és a gombaspórákat.
- Kertészkedésre válasszuk a nem túl kecsegtető, eső utáni időszakot, ilyenkor minimális a kockázat.
- Tavasszal van a „pollencsúcs", ekkor lehetőség szerint kerüljük a veszélyzónákat.
- A kertben használt ruhával, cipővel az érzékenyek ne menjenek be a lakásba.
- A kritikus időszakban szükséges a lakás szellőztetésének minimalizálása, különösen a dél körüli órákban. - Megfelelő idő a szellőztetésre a késő éjszaka, vagy a kora hajnal.
- Gyakrabban kell hajat mosni, hogy a hajba ragadt pollenszemeket eltávolítsuk.
 
Ha végképp elegünk lett a végtelen viszketésből, akkor látogassunk el a tengerpartra, igazi felfrissülés lesz!
2016-ban is díjazták a legvirágosabb településeket
November 18-án, Kaposváron osztottuk ki Virágos Magyarország 2016 díjakat és különdíjakat. Elismerésben részesültek... tovább
Mosonmagyaróváron és Dunakilitin járt az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije
2016 júliusában huszonhatodik  ... tovább

Mert közös a Világunk - Környezetszépítő akció az esélyegyenlőség kertjében
Öt éve sikeres a Városgondnokság  ... tovább