Pocsaj

Pocsaj rövid története

Pocsaj Hajdú-Bihar megyében található Debrecentől 32 km-re, közel a román határhoz.

Lakosainak száma 2800 fő. Itt is, mint általában a kistelepüléseken, idősödő a korosztály. Gyönyörű nagy emeletes, korszerűen felszerelt, parkosított udvarral rendelkező általános iskolája van, ahová 310 gyerek jár nap, mint nap. Két óvoda van a településen, Mesevár és Kikelet ovik, melyek a falu két részén helyezkednek el, körülbelül 120 gyerek nevelése folyik az intézményekben.

Mivel a település lakóinak, és vezetősége számára is nagyon fontos, hogy jó benyomása legyen a településről, annak, aki eljön Pocsajba, akár mint látogató, vagy átutazóként, így nagy gondot fordítanak a parkokra, a zöld területek rendben tartására. A központban található a Lorántffy-park, ahol Lorántffy-Zsuzsanna emlékszobra is megtekinthető, és itt található az '56-os emlékmű is.. A Lorántffy-napon, és október 23-án ide vonul ki az iskola, és helyezik el az emlékezés virágait. A park mögött van a játszótér, amit szintén parkosított terület vesz körül. Virágokat ültetnek minden évben a munkások, melyet aztán rendben tartanak, öntöznek.

Pocsaj is sokat küzd a munkanélküliséggel, de a közfoglalkoztatási projekteknek köszönhetően több mint 300 ember van foglalkoztatva jelenleg is. Több projekt témája is a falu szépítése. Úgy, mint: betonjárda gyártása-a rossz járdák felújítása, vagy hiányzók pótlása, útburkolat javítása; kertészet; fűnyírósok; növényápolók. A közfoglalkoztatáson felül az önkormányzat sok energiát, forrást fektet a parkosításba, kertészt foglalkoztat, külön koordinálókat alkalmaz a különböző munkaterületeken.

Természetesen az önkormányzat ehhez a feladathoz kevés lenne. Partnerek ebben a helyi vállalkozók, általános iskola dolgozói.

Mind az iskola, mind pedig az IKSZT dolgozói szerveznek minden évben versenyeket, bemutatókat, kiállításokat a környezettudatosságról, különböző világnapok alkalmából. Ilyenkor az iskola csapatokat alkot, vagy az osztályok lesznek egy csapatban, és a pedagógusok által összeállított feladatokat teljesítik. Egy K.E.O.P.-os pályázatnak köszönhetően, melyet az önkormányzat nyert, a gyerekek két alkalommal is részt vehettek egészségfejlesztési napon. Dokumentumfilmet nézhettek (koruknak megfelelően kiválasztva) a Földre káros hatásokról, bio ételeket, italokat kóstolhattak, rajz-, és fogalmazási versenyen indulhattak. Nagyon sok értékes ajándékutalványt nyerhettek meg a szerencsések. Sok gyerek életében először fogyaszthatott például zakuszkát, vagy padlizsánkrémet.

 Pocsajban nincsenek épített turisztikai látványosságok, de természetvédelmi terület annál inkább. Ezek között említeném a homokbányát, ahol a parti fecskék fészkelnek, a kopaszdombot, ahol többek között a tavaszi hérics virágzik.

Pocsaj sok energiát fektet a település rendezettségére, tisztaságára, az épített környezet minőségére, állapotára. Sajnos vannak olyan területek, melyekre még ezen felül is kellene befektetni, de reményeink szerint ezek a problémák is megoldódnak.

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább