A csüngő petúnia titka
A nyári időszakban mindenkit elér a virágosítási láz. A legkisebb erkélyeken, és a hatalmas kertes házak teraszain is feltűnnek a színpompás egynyári virágok.

Több egynyári növény is csüngő ágrendszerrel bír, ezért kiválóan alkalmas ámpolnákban, azaz felfüggesztett edényekben való nevelésre. Így a legkisebb verandát, vagy teraszt is barátságossá tehetjük, hiszen egymás felett több „emeleten" is (felfüggesztve, ablakpárkányon, a padlón elhelyezett dézsában) virágozhatnak kedvenceink. Ezek a növények jól tűrik a függesztett edényben való nevelést, de nagyon fontos, hogy az igényeiket maximálisan teljesítsük. 

Az ültetés ideje május hónap, ugyan korábban is kaphatóak a palánták, vagy a kész növények, de a szeszélyes áprilisi hideg, sőt még egy májusi fagy is károsíthatja a növényeket. Az ültető közeg fontos, hiszen egész nyáron ebből gazdálkodnak a tövek. Jó minőségű virágföldet válasszunk, lehetőség szerint keverjünk tartós hatású műtrágyát az ültetőközegbe. 
 
A ámpolnanövények nevelésére alkalmas függőcserepek széles választékával találkozhatunk, így kerámia, fonott kosár, műanyag és a manapság divatos kókuszrosttal bélelt kaspók is kaphatóak. Hány tövet is ültessünk? A 25-30 cm-es átmérőjű edénybe egy, 40 cm-ig kettő illetve maximum három palántát ültethetünk. Ennél több ne kerüljön, mert a túl sok növény visszavetheti egymást a fejlődésben. 
 
Ezek a növények általában szélnek, és a napsütésnek kitett helyre kerülnek, ezért különösen ügyelnünk kell a víz és tápanyag-utánpótlásra. A növények tápoldatozását ültetés utáni második héten kezdjük. A virágzás alatt hetente adagoljuk a speciális egynyári növényekhez való tápoldatot, az öntözővízhez keverve. Az öntözés naponta történjen, a nyári meleg időszakban naponta kétszer, reggel és este. A folyamatos öntözés elmulasztása (akkor is, ha csak egyszer is engedjük kiszáradni a növényt) a virágzás elmaradását eredményezheti. Az ületetőközeg mindig legyen nedves, de pangó víz soha ne maradjon a cserép alján, mert az a gyökerek pusztulásához vezet. Az öntözésben segíthetnek a speciálisan kialakított duplafenekű edények. 
 
Az elnyílott virágokat távolítsuk el a növényről, ezzel biztosítjuk a következő virágok képződését. A csüngő egynyári akkor a legszebb, ha telis-tele van virággal, amelyek szép, egységes gömbformát alkotnak. Hogy ezt elérjük, nem szabad a hajtásoknak túlzottan megnyúlni, ezért érdemes nemcsak az elnyílt virágokat lecsípni, hanem csíphetünk a hajtásból is, így fokozzuk a növény bokrosodását. 
 
Összeültetéseket is alkothatunk fantáziánk szerint, de tartsuk be az alábbi szabályokat:
- mindig azonos fény-, víz- és tápanyagigényű növényt,
- azonos növekedési erélyű fajokat válasszunk,
- a színharmóniát se feledjük!
 
A növények igényeik szerinti csoportosítása segítheti a közöttük való eligazodást:
- Napos helyet kedvelő, víz- és tápanyagigényes, virággal díszítő fajok: 
csüngő petúnia (Petunia surfinia), dúsvirágú petúnia (Petunia calibrachoa), csüngő lobélia (Lobelia erinus), csüngő verbéna (Verbena tukana), legyezőpvirág (Scaevola sp.), heverő tömpevirág (Sanvitali procumbens), sétányrózsa (Lantana camara), puzdravirág (Cuphea llavea var. miniata), balkon aranya (Bidens ferulifolia), porcsinrózsa (Portulaca grandiflora) (nem vízigényes!), 
- Lombjukkal díszítő, víz- és tápanyagigényes fajok: 
kerek repkény (Glechoma hederacea "Variegata"), illatos kakassarkantyúk (Plectranthus forsteri), kereklevelű szalmagyopár (Helichrysum petiolare), indiánmenta (Satureja douglassi) 
- Félárnyékos helyet kedvelő, víz- és tápanyagigényes fajok: 
kanálajak (Diascia barbarae), kerti fukszia (Fuchsia), gumós begónia (Begonia x thuberhybrida), pénzlevelű lizinka (Lysimachia nummularia), kislevelű bakopa (Bacopa monnieri), csüngő jázmin (Solanum jasminoides), ausztrál százszorszép (Brachycome sp.)
24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább