Életre kelt pergolák - kúszónövények
Egyik kertből sem hiányozhat a kapaszkodó növényeknek valamely képviselője. Kicsi kertekbe kifejezetten ajánlatos ültetni, hiszen csekély talajfelületet igényel, és igen színpompás része a kerti elemeknek.

Alkalmazásuk sok esetben hasznos, hiszen alkalmasak régi falak eltüntetésére, öreg fatörzsek betakarására, árnyékot adnak, védenek a széltől és a kíváncsi tekintetek elől elrejtenek bennünket. Gyors növekedésük miatt látványos eredményre számíthatunk, ezért igen nagy népszerűségre tettek szert a kerttervezők körében is. 

A kúszónövény-választék igen széles, de telepítés előtt néhány szempontot érdemes figyelembe venni. Megkülönböztetünk egynyári és évelő fajokat. Az egyéves változatot nem érdemes alkalmazni akkor, ha sűrű takarásra vágyunk, hiszen ezektől nem várhatjuk el a fent felsorolt tulajdonságokat. Alkalmazzuk őket akkor, ha kisebb felületekről van szó, és nem a teljes takarás a cél.
 
A következő növények közül válogathatunk:
- dísztök (egészen magasra is felkúszhat),
- hajnalka (vigyázzunk, mérgező!),
- sarkantyúka,
- serleglonc,
- sövényszulák.
 
Nagyobb csoportot alkotnak az évelők, bővebb a színválaszték, válogathatunk árnyéki, vagy napos helyet kedvelők között, levelével vagy virágával díszítők közt. Nem árt az óvatosság, mert néhány elterjedt fajuk mérgező (borostyán, lonc, kínai kékakác, iszalag, hajnalka, törökbab). Meghatározza a fajtaválasztást, hogy milyen támrendszer áll rendelkezésre, vagy éppen az, hogy nincs támaszték, ami a kapaszkodást elősegítené. A léggyökerekkel, kaccsal, tapadókoronggal, csavarodva kúszók tartoznak az önállóan kapaszkodók közé, míg más fajoknak valamilyen pergolát, rácsot, növényfuttatót kell biztosítanunk (iszalag, lonc). Lényeges, ha saját magunk készítjük a támasztékot, vegyük figyelembe a kifejlett növény virágokkal megterhelt súlyát. 
 
Ha a befuttatandó felület valamilyen falfelület, nyugodtak lehetünk, hiszen a hiedelmekkel ellentétben nem károsítják a vakolatot. Abban az esetben viszont igen, ha a vakolat már régi és rossz állapotú, a hajtások befutnak a repedésekbe, így tönkretehetik azt. Vigyázni kell, nehogy a tető alatti ereszbe is bejussanak a hajtások. 
 
A növénytömeg árnyékolóként is funkcionál, csökkenti a hőingadozást, ezzel nyáron hűti a házat. Párologtatásával kellemes mikroklímát teremt, és a port is megszűri. 
 
Ha növényünk hajtásait igazítani, kötözni kell, a kötözőanyag tartós anyagból készüljön, megfelelően nyúljon, és ne sértse fel a növényt. Nem alkalmas tehát sem a drót, sem a műanyagsodralék. Mindig lazán kötözzük a fiatal hajtásokat, ezek az idő múlásával megvastagszanak, és a szoros kötözés felsértheti a szárat. Gondozásuk általában nem okoz túl sok munkát a kertésznek, leginkább a növények kordában tartására kell odafigyelni. Ültetéskor válasszunk olyan példányt, amely több rüggyel rendelkezik, itt nem feltétlen jelent előnyt, ha már van rajta egy-két nagyon hosszú hajtás. Ültetéskor a gyenge hajtásokat metsszük vissza a felére, ha nagyon zsenge, akkor még erősebben is lehet. Karbantartást igényelnek a falra futatott növények, a nyílászáróktól kb. 0,5 m-re vágjuk vissza őket, ellenkező esetben benőnék azt. Mindegyik fajtáról az elöregedett részeket 4-5 évenként távolítsuk el. 
Az alábbi ismertebb növények közül csemegézhetünk:
- Borostyán: árnyékba, vagy félárnyékba ültessük, örökzöld, léggyökereivel akár 10 m-re is felkapaszkodik. Bogyója mérgező!
- Vadszőlő: lombhullató, ősszel piros levelével díszít, erőteljes, gyors növekedésű, a kacsok végén lévő tapadókorongokkal kapaszkodik, 3 és 5 karéjos változata ismert.
- Lilaakác: az első években alig gyarapszik, pár év után indul meg ugrásszerűen a növekedése. Nyári hajtásait metsszük vissza. Erős támrendszert válasszunk, mert szára megfásodik. Lombhullató, csavarodva kapaszkodó cserje, ideális lugasnövény. A növény minden része mérgező!
- Trombitafolyondár: lombhullató, léggyökerekkel kapaszkodik, erőteljes növekedésű, levéltetvek gyakran megtelepednek rajta, az alakító metszést szükségszerűen alkalmazzunk.
- Iszalag: lombhullató, kacsokkal kapaszkodik, mérgező növény. Virágpompája igen változatos, gyakori a visszafagyása, de tőből a következő évben kihajt. Évenkénti metszést igényel.
- Lonc: lombhullató, csavarodva kapaszkodik, változatos színűek a virágai, Bogyója mérgező!
 
A fent felsoroltakon kívül a különféle támasztékokhoz haszonnövényeket is telepíthetünk. Ide tartozik pl. a kivi, szeder, tűzbab, dísztök, lopótök.
24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább