A parkok nyári gondozásáról
Nyár van, csúcsforgalom a zöldben! A parkok padjain idős emberek pihennek, beszélgetnek, az utakon szerelmes fiatalok andalognak és tervezik a jövőjüket, a játszótéren gyerekek homokoznak, a szüleik igyekeznek megismertetni velük a fákat, a virágokat és a természet minden szépségét.

 

Jóllehet túl vagyunk a tavaszi kiültetéseken, a parkok gondozóira most is sokféle munka vár. Ezek közül néhányra szeretném itt felhívni a figyelmet. Tudom, hogy a nagy gyakorlattal és bőséges tapasztalattal rendelkező kertészek számára ez akár közhelynek is számíthat, mégis az a megfigyelésem, hogy: "Ismétlés a tudomány anyja", ezért érdemes róluk többször is megemlékezni.
 
A gyomok a dísz-és haszonnövények legveszélyesebb vámszedői: elveszik a helyet, a tápanyagokat, a vizet, a napfényt a termelt növények elől, gazdanövényei a betegségeknek és a kártevőknek, gondozatlanná teszik a környezetet és végül – de nem utolsó sorban – nem egy közülük allergiás megbetegedést is okozhat. A gyomokat kapálással, a talaj felső rétegének porhanyósan tartásával lehet kiirtani. Gyomirtó vegyszert lehetőleg ne használjanak, mert ezek speciális hatásúak lévén a dísznövények egy részét is károsíthatják. A kéregtörmelék, mint talajtakaró anyag a gyomok elszaporodását is korlátozza.
 
A parkokban, a közkertekben a növények az átlagosnál sűrűbben helyezkednek el: a fák között cserjék díszlenek, előttük évelő-vagy egynyári virágok, amelyek sok tápanyagot használnak fel, ezért nyáron is el kell őket látnunk, könnyen felvehető nitrogén tartalmú műtrágyával. Ahol gyors segítségre van szükség, ott vegyék igénybe a lombtrágyázás lehetőségét. Öntözés nélkül a mi klímánk alatt nem lehet eredményesen szép parkot fenntartani!
 
A közületi, vízvezetéki víz a legtöbb településen drága portéka, különösen, ha azt csatornadíj is terheli. Ezért érdemes a jelenleg használaton kívül álló kutat kitisztítani és annak a vizét szivattyúval kiemelni. Ajánlatos volna újból bevezetni a csapadékvíz gyűjtését és hasznosítását a parkok növényállományának öntözésére. Az öntözővízet a legtakarékosabban csepegtető öntözéssel lehet kijuttatni, de a hajnali és az alkonyati öntözés is fokozza a víz hatékonyságát.
 
A növények betegségei és a kártevők elleni védelem alapja az, hogy rezisztens, ellenálló fajtákat telepítsünk a megfelelő helyre. Növényvédő szert csak nagyon átgondoltan és minél kevesebbet használjanak. A vegyszerrel kezelt területet ajánlatos lezárni a látogatók elől!
 
A gyep a legtöbb munkát és költséget igénylő eleme a közparknak, mert rendszeres nyírásra, öntözésre, trágyázásra tart igényt. A kaszálékot a parkban elhelyezett komposztládában ajánlatos szerves trágyává érlelni. Már a gyeptelepítésekor meg kell határozni a pázsit használatát: a sportpályára strapabíróbb fűmagot vessenek, mint a napozóhelyre. A "Fűre lépni tilos!" tábla sokakat arra csábít, hogy tapossák a szép, smaragdzöld gyepet.
 
A látogatók sokra értékelik, ha a parkban nem csupán növényeket, de élő, mozgó állatokat ( madarakat, lepkéket, mókusokat ) is láthatnak. Nagy mulasztás, hogy nálunk nem igyekeznek meghonosítani a fürjeket, a fácánokat, a pompás tollazatú pávákat, pedig ezek évszázadokkal ezelőtt is állandó lakói voltak a főúri parkoknak. Ahol tavacska üdíti a park képét, ott a vízben lehetnek halak, teknősök, békák. Sok parkban volna lehetőség állatsimogató létesítésére, ahol a városi (és hovatovább a falusi) gyerekek is megismerkedhetnének a birkával, a kecskével, a szamárral, a pónival és a baromfiakkal. Többet kell foglalkozni a parkok biztonságával, éjszakai nyugalmával. A területüket lehetőleg vegye körül kerítés és legyen bennük használható WC, esőkunyhó, szeméttároló, vésztelefon és éjjeli világítás. ( Ez utóbbit manapság már napelemes lámpákkal is meg lehet oldani.)
 
Helyezzenek ki minél több – ha lehet színvonalasan megfogalmazott és elkészített útmutatót és ismeretterjesztő táblát, hogy a park látogatói betekintést nyerhessenek a Természet rejtelmeibe.
 
Bálint gazda
24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább