A parkok nyári gondozásáról
Nyár van, csúcsforgalom a zöldben! A parkok padjain idős emberek pihennek, beszélgetnek, az utakon szerelmes fiatalok andalognak és tervezik a jövőjüket, a játszótéren gyerekek homokoznak, a szüleik igyekeznek megismertetni velük a fákat, a virágokat és a természet minden szépségét.

 

Jóllehet túl vagyunk a tavaszi kiültetéseken, a parkok gondozóira most is sokféle munka vár. Ezek közül néhányra szeretném itt felhívni a figyelmet. Tudom, hogy a nagy gyakorlattal és bőséges tapasztalattal rendelkező kertészek számára ez akár közhelynek is számíthat, mégis az a megfigyelésem, hogy: "Ismétlés a tudomány anyja", ezért érdemes róluk többször is megemlékezni.
 
A gyomok a dísz-és haszonnövények legveszélyesebb vámszedői: elveszik a helyet, a tápanyagokat, a vizet, a napfényt a termelt növények elől, gazdanövényei a betegségeknek és a kártevőknek, gondozatlanná teszik a környezetet és végül – de nem utolsó sorban – nem egy közülük allergiás megbetegedést is okozhat. A gyomokat kapálással, a talaj felső rétegének porhanyósan tartásával lehet kiirtani. Gyomirtó vegyszert lehetőleg ne használjanak, mert ezek speciális hatásúak lévén a dísznövények egy részét is károsíthatják. A kéregtörmelék, mint talajtakaró anyag a gyomok elszaporodását is korlátozza.
 
A parkokban, a közkertekben a növények az átlagosnál sűrűbben helyezkednek el: a fák között cserjék díszlenek, előttük évelő-vagy egynyári virágok, amelyek sok tápanyagot használnak fel, ezért nyáron is el kell őket látnunk, könnyen felvehető nitrogén tartalmú műtrágyával. Ahol gyors segítségre van szükség, ott vegyék igénybe a lombtrágyázás lehetőségét. Öntözés nélkül a mi klímánk alatt nem lehet eredményesen szép parkot fenntartani!
 
A közületi, vízvezetéki víz a legtöbb településen drága portéka, különösen, ha azt csatornadíj is terheli. Ezért érdemes a jelenleg használaton kívül álló kutat kitisztítani és annak a vizét szivattyúval kiemelni. Ajánlatos volna újból bevezetni a csapadékvíz gyűjtését és hasznosítását a parkok növényállományának öntözésére. Az öntözővízet a legtakarékosabban csepegtető öntözéssel lehet kijuttatni, de a hajnali és az alkonyati öntözés is fokozza a víz hatékonyságát.
 
A növények betegségei és a kártevők elleni védelem alapja az, hogy rezisztens, ellenálló fajtákat telepítsünk a megfelelő helyre. Növényvédő szert csak nagyon átgondoltan és minél kevesebbet használjanak. A vegyszerrel kezelt területet ajánlatos lezárni a látogatók elől!
 
A gyep a legtöbb munkát és költséget igénylő eleme a közparknak, mert rendszeres nyírásra, öntözésre, trágyázásra tart igényt. A kaszálékot a parkban elhelyezett komposztládában ajánlatos szerves trágyává érlelni. Már a gyeptelepítésekor meg kell határozni a pázsit használatát: a sportpályára strapabíróbb fűmagot vessenek, mint a napozóhelyre. A "Fűre lépni tilos!" tábla sokakat arra csábít, hogy tapossák a szép, smaragdzöld gyepet.
 
A látogatók sokra értékelik, ha a parkban nem csupán növényeket, de élő, mozgó állatokat ( madarakat, lepkéket, mókusokat ) is láthatnak. Nagy mulasztás, hogy nálunk nem igyekeznek meghonosítani a fürjeket, a fácánokat, a pompás tollazatú pávákat, pedig ezek évszázadokkal ezelőtt is állandó lakói voltak a főúri parkoknak. Ahol tavacska üdíti a park képét, ott a vízben lehetnek halak, teknősök, békák. Sok parkban volna lehetőség állatsimogató létesítésére, ahol a városi (és hovatovább a falusi) gyerekek is megismerkedhetnének a birkával, a kecskével, a szamárral, a pónival és a baromfiakkal. Többet kell foglalkozni a parkok biztonságával, éjszakai nyugalmával. A területüket lehetőleg vegye körül kerítés és legyen bennük használható WC, esőkunyhó, szeméttároló, vésztelefon és éjjeli világítás. ( Ez utóbbit manapság már napelemes lámpákkal is meg lehet oldani.)
 
Helyezzenek ki minél több – ha lehet színvonalasan megfogalmazott és elkészített útmutatót és ismeretterjesztő táblát, hogy a park látogatói betekintést nyerhessenek a Természet rejtelmeibe.
 
Bálint gazda
2016-ban is díjazták a legvirágosabb településeket
November 18-án, Kaposváron osztottuk ki Virágos Magyarország 2016 díjakat és különdíjakat. Elismerésben részesültek... tovább
Mosonmagyaróváron és Dunakilitin járt az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije
2016 júliusában huszonhatodik  ... tovább

Mert közös a Világunk - Környezetszépítő akció az esélyegyenlőség kertjében
Öt éve sikeres a Városgondnokság  ... tovább