Pápa

Pápa városa a Bakony és a Kisalföld találkozásánál fekszik. Magyarország egyik legszebb barokk kisvárosa, kulturális hagyományai, valamint évszázadokra visszatekintő iskolavárosi múltja miatt a Dunántúl Athénjeként is szokták emlegetni.

Napjainkban egy kétszázötven évvel ezelőtt kialakított, barokk arculatot öröklő, gyönyörű épületekkel bíró, műemlékeire gondosan ügyelő város képe rajzolódik ki az idelátogató előtt. Ezt a törekvést 1989-ben Hild-éremmel, az Esterházy-kastély egykori kápolnájának helyreállítását 1991-ben Europa Nostra Díjjal honorálták.  A városképet meghatározó Fő tér a plébániatemplommal, az Esterházy-kastély, a Közép-Európa egyik legrégebbi kékfestő üzemét bemutató Kékfestő Múzeum, a Református Ótemplom, a Zsinagóga, a Fő tér patinás épületei, a Nagytemplom és a barokk szobrok mind díszei, ékkövei a városnak.

A város lakossága ma kb. 32 ezer fő. Az elmúlt húsz évben Pápa olyan gazdasági fejlődésen ment keresztül, amelyre 50–60 esztendeje nem volt példa. Megépült a várost nyugatról elkerülő közút, sportcsarnok, stadion és kemping létesült, új épületszárnnyal, korszerű műtőkkel és sürgősségi ellátó részleggel bővült a Gróf Esterházy Kórház, bérlakások épültek és a volt szovjet laktanya helyén létrejött az Ipari Park, segítendő a helyi vállalkozások munkahely-teremtési törekvéseit.

Újjáéledtek a régi iskolavárosi hagyományok, az óvodától a nappali tagozatos felsőfokú képzésig változatos oktatási formák honosodtak meg.  

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább