Őszi virágok: százszorszép, árvácska
Amikor eljön az ősz, kertünk lassan-lassan felölti téli arcát. Az addig színes virágok eltűnnek, a cserjék lehullajtják leveleiket, a kert színei megfakulnak. Ki gondol ilyenkor arra, hogy palántázzon? A szemfüles kertész már a nyáron elkezdte a kétnyáriak (kétéves növény, mely az első évben a zöld részeit fejleszti ki, majd a második évben, hoz nagyobb mennyiségű virágot és termést) magját vetni, de a manapság oly széles növénykínálat mellett, valljuk be, kevesen állunk neki árvácska magot szórni.

A kerti árvácska (Viola x wittrockiana) a kétnyáriak csoportjának legelterjedtebb képviselője, ő hideg időben is virít, védett helyen, akár a hó alól is kidugja virágait. Nagyon fontos: a hiedelemmel ellentétben, az árvácska nem tud elfagyni! Ha mégis az őszi ültetésű növények közül tavaszra egy pár kipusztul, az ok az, hogy a nagy hidegben nem tud vizet felvenni, illetve befülled a hótakaró alatt. Megoldás erre a hideg teleken: a növényeket takarjuk be, pl. fenyőággal, lombbal. 

A vásárlásnál erőteljes, jól fejlett, bokros, de be nem öregedett példányokat válasszunk. Nagy népszerűségnek örvend a 10-es tálcában árusított palántamix, ezek lényegesebben törékenyebb, gyengébb egyedek. A palántákat (főleg az előbb említett gyengécskéket) októberig mindenképpen ültessük ki, hogy legyen elég idejük a begyökeresedéshez. Bár virágai díszítenek már a kiültetéskor is, igazi pompájában tavasszal láthatjuk őket. Ültetéskor a palántákat 15 x 15 cm sor és tőtávolságra helyezzük, válasszunk lehetőség szerint napos vagy félárnyékos helyet. Ültetésnél laza szerkezetű, tápanyagban gazdag talajt alakítsunk ki számukra. 
 
A virágágy megtervezésekor érdemes a kiültetést hagymás növényekkel kombinálni, pl. remekül mutat a tulipán a kétnyáriak mellett. Mindenképpen ajánlatos csoportosan ültetni, egy – egy szín ilyenkor mutat igazán. Az árvácska az időjárástól függően május végéig, június elejéig virágzik, a meleg idő beköszöntével a virágok elaprósodnak, és a növény felnyurgul. Ha erre az időre időzítjük az egynyáriak ültetését, akkor nem marad üresen a virágágyunk. Az őszi ültetésénél éppen ellenkezőleg időzítsünk, ezzel válthatjuk ki, a már levirágzott, hidegtől megviselt egynyárikat. A virágágyba történő ültetésen kívül a balkonládáinkat, kőedényeinket is díszíthetjük vele, ekkor figyeljünk oda, hogy a még meleg őszi napokon rendszeresen öntözzük és tápoldatozzuk a palántákat. 
 
Az elmúlt években divatba jött a nagy virágú, szemfolttal rendelkező árvácskán kívül az ún. európai viola vagy törpe árvácska (Viola cornuta). Ennek virágai apróbbak, maga a növény jóval kompaktabb. Őt inkább a kert árnyékosabb részére ültessük, virágzás után a magjait elszórja, így évről évre megújul, megfelelő körülmények közt szőnyegszerűen elterjed. Ez a fajta ámpolna cserépben, csüngő változatban is létezik, melyek tökéletesen felváltják a hideg beköszöntekor a petúniát vagy a futómuskátlit. Amikor tavasszal, nyár elején eljön az igazi meleg, helyezzük az ámpolnacserepeket hűvösebb, árnyékosabb, mindig nedves környezetbe. 
 
Ha lekéstünk az őszi ültetésről (közvetlenül a fagyok előtt nem szabad kiültetni a kétnyári palántákat, ebben az esetben inkább válasszuk a tavaszi időszakot), akkor akár a virágládába februárban, vagy a virágágyba márciusban a talaj kiengedése után ültessük ki a növényeket. Természetesen nem csak az árvácska fajták közül választhatunk, hasonló rövid-tenyészidejű kétnyári növény még a százszorszép (Bellis perennis) (gyep közé ültetve, nagyon kedves látványt nyújt), és a kék nefelejcs (Myosotis sylvatica) (a fentiekkel ellentétben csak tavasszal kezd el nyílni).
24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább