Őszi megújulás
A költők az őszt az elmúlás időszakának aposztrofálják. Kétségtelenül van ennek indoka, hiszen ősszel egyre hosszabbak az éjszakák, hűvösre, esősre fordul az időjárás, a lomblevelű fák levetik zöld ruhájukat, a nyáron gazdagon virágzó növények lassacskán elhervadnak.

Az erkélyekről és az ablakokból eltűnnek a muskátlis ládák, a nyáron ezernyi színben pompázó kertekben betakarják a fagyérzékeny növényeket, földkupac alá kerülnek a rózsatövek és a déli tájakról származó, melegigényes, edényes leandereket, pálmákat, babérfákat is fagymentes telelőbe menekítik a közeledő tél viszontagságai elől.

Ilyenkor még sok munka vár a közparkok és a kiskertek dolgozóira, mert a virágzó tavaszt ősszel kell előkészíteni! Ezek közül a legfontosabbakra szeretném az alábbiakban felhívni a figyelmet.
 
A kiüresedett virágágyak földjét a sűrűn ültetett növények a nyár folyamán alaposan "kiélték", a bennük levő tápanyagokat felhasználták. Ezért most minden szerves maradványt (gyökereket, hajtásokat, terméseket) össze kell gyűjteni és – lehetőleg – komposztot kell belőlük készíteni. A talaj tápanyagkészletét fel kell tölteni érett istállótrágyával, vagy ennek hiányában műtrágyákkal dúsított tőzeggel, komposztfölddel, nem feledkezve meg a szükség esetén alkalmazandó talajfertőtlenítésről sem. Ezt követően az ágyás talaját ásással meg kell munkálni, hogy a téli csapadék minél jobban hasznosuljon és a talajrögök tavaszig apró morzsákká omoljanak szét.
 
A pázsitfelület a tavasz óta folyamatosan végzett nyírás és öntözés következtében kimerült, most nagy szükségük van arra, hogy a talaj felső rétegét gyepfogassal (vertikutír) fellazítsuk, a fűcsomók közül a gyomokat és a mohacsomókat kiirtsuk és ezzel a füvek gyökérzetét több vízhez, levegőhöz és tápanyaghoz juttassuk. Az utolsó fűnyírást a fagyok beállta előtt végezzük el úgy, hogy 4-5 cm magas tarló maradjon vissza. Ez az időszak a legalkalmasabb arra, hogy a pázsitot szárított és porított marhatrágyával vékonyan beterítsük.
 
Ilyenkor van az ideje az öreg, beteg fák és bokrok kivágásának, nagy gondot fordítva arra, hogy a vastag gyökerek zömét is kiszedjük a földből. A fákat átvizsgálva a száraz ágakat lefűrészeljük és a keletkezett sebeket fabalzsammal bekenjük.
 
Fontos őszi munka a facsemeték és a bokrok ültetése, amelyet nem ajánlatos halogatni! Minél korábban kerülnek a csemeték a helyükre, annál több idejük marad a gyökereknek a regenerálódásra, a sebek beforradására és annál erőteljesebben fognak tavasszal kihajtani, növekedésnek indulni. Fagyos talajba csak földlabdás csemetét szabad ültetni!
 
Az ültetésnél különösen kell ügyelni arra, hogy a csemete olyan mélyen legyen a földben, mint ahogy a faiskolában állott. A mélyen ültetett csemeték gyökérzete gyakran a levegőhiány miatt "befullad", a magasan ültetett csemeték gyökérágyai pedig kiszáradhatnak. Az elültetett csemetéket feltétlenül, alaposan be kell öntözni. A veszélyeztetett helyre kerülő fácskákat karózással kell védeni a járművektől és a "kétlábú kártevőktől"!
 
Az összegyűjtött szerves hulladékot komposzt halomba rakjuk. Minél többféle anyagot rakunk a halomba rétegesen, annál jobban és gyorsabban mennek végbe a korhadás folyamat, különösen akkor, ha kétszer-háromszor átkeverjük és kirostáljuk belőle a nem kívánatos szervetlen, nem bomlékony anyagokat (építési törmelék, műanyag, üveg, fém, stb.) Így egy év alatt teljesen homogén, sötétbarna, morzsalékos, szagtalan szerves trágyához jutunk, amelyet igen eredményesen lehet használni a parkok és a kiskertek talajának gazdagítására.
 
Bálint gazda
2016-ban is díjazták a legvirágosabb településeket
November 18-án, Kaposváron osztottuk ki Virágos Magyarország 2016 díjakat és különdíjakat. Elismerésben részesültek... tovább
Mosonmagyaróváron és Dunakilitin járt az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije
2016 júliusában huszonhatodik  ... tovább

Mert közös a Világunk - Környezetszépítő akció az esélyegyenlőség kertjében
Öt éve sikeres a Városgondnokság  ... tovább