Őszi megújulás
A költők az őszt az elmúlás időszakának aposztrofálják. Kétségtelenül van ennek indoka, hiszen ősszel egyre hosszabbak az éjszakák, hűvösre, esősre fordul az időjárás, a lomblevelű fák levetik zöld ruhájukat, a nyáron gazdagon virágzó növények lassacskán elhervadnak.

Az erkélyekről és az ablakokból eltűnnek a muskátlis ládák, a nyáron ezernyi színben pompázó kertekben betakarják a fagyérzékeny növényeket, földkupac alá kerülnek a rózsatövek és a déli tájakról származó, melegigényes, edényes leandereket, pálmákat, babérfákat is fagymentes telelőbe menekítik a közeledő tél viszontagságai elől.

Ilyenkor még sok munka vár a közparkok és a kiskertek dolgozóira, mert a virágzó tavaszt ősszel kell előkészíteni! Ezek közül a legfontosabbakra szeretném az alábbiakban felhívni a figyelmet.
 
A kiüresedett virágágyak földjét a sűrűn ültetett növények a nyár folyamán alaposan "kiélték", a bennük levő tápanyagokat felhasználták. Ezért most minden szerves maradványt (gyökereket, hajtásokat, terméseket) össze kell gyűjteni és – lehetőleg – komposztot kell belőlük készíteni. A talaj tápanyagkészletét fel kell tölteni érett istállótrágyával, vagy ennek hiányában műtrágyákkal dúsított tőzeggel, komposztfölddel, nem feledkezve meg a szükség esetén alkalmazandó talajfertőtlenítésről sem. Ezt követően az ágyás talaját ásással meg kell munkálni, hogy a téli csapadék minél jobban hasznosuljon és a talajrögök tavaszig apró morzsákká omoljanak szét.
 
A pázsitfelület a tavasz óta folyamatosan végzett nyírás és öntözés következtében kimerült, most nagy szükségük van arra, hogy a talaj felső rétegét gyepfogassal (vertikutír) fellazítsuk, a fűcsomók közül a gyomokat és a mohacsomókat kiirtsuk és ezzel a füvek gyökérzetét több vízhez, levegőhöz és tápanyaghoz juttassuk. Az utolsó fűnyírást a fagyok beállta előtt végezzük el úgy, hogy 4-5 cm magas tarló maradjon vissza. Ez az időszak a legalkalmasabb arra, hogy a pázsitot szárított és porított marhatrágyával vékonyan beterítsük.
 
Ilyenkor van az ideje az öreg, beteg fák és bokrok kivágásának, nagy gondot fordítva arra, hogy a vastag gyökerek zömét is kiszedjük a földből. A fákat átvizsgálva a száraz ágakat lefűrészeljük és a keletkezett sebeket fabalzsammal bekenjük.
 
Fontos őszi munka a facsemeték és a bokrok ültetése, amelyet nem ajánlatos halogatni! Minél korábban kerülnek a csemeték a helyükre, annál több idejük marad a gyökereknek a regenerálódásra, a sebek beforradására és annál erőteljesebben fognak tavasszal kihajtani, növekedésnek indulni. Fagyos talajba csak földlabdás csemetét szabad ültetni!
 
Az ültetésnél különösen kell ügyelni arra, hogy a csemete olyan mélyen legyen a földben, mint ahogy a faiskolában állott. A mélyen ültetett csemeték gyökérzete gyakran a levegőhiány miatt "befullad", a magasan ültetett csemeték gyökérágyai pedig kiszáradhatnak. Az elültetett csemetéket feltétlenül, alaposan be kell öntözni. A veszélyeztetett helyre kerülő fácskákat karózással kell védeni a járművektől és a "kétlábú kártevőktől"!
 
Az összegyűjtött szerves hulladékot komposzt halomba rakjuk. Minél többféle anyagot rakunk a halomba rétegesen, annál jobban és gyorsabban mennek végbe a korhadás folyamat, különösen akkor, ha kétszer-háromszor átkeverjük és kirostáljuk belőle a nem kívánatos szervetlen, nem bomlékony anyagokat (építési törmelék, műanyag, üveg, fém, stb.) Így egy év alatt teljesen homogén, sötétbarna, morzsalékos, szagtalan szerves trágyához jutunk, amelyet igen eredményesen lehet használni a parkok és a kiskertek talajának gazdagítására.
 
Bálint gazda
24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább