Öntözés - mikor, mennyit és hogyan?
Az "áldott" tavaszi áztató eső előbb-utóbb elmaradozik, bár még messze van a nyár, de jó előre ki kell dolgozni kertünk vízellátásának leghatékonyabb módszerét. A három legalapvetőbb kérdés ezzel a témával kapcsolatosan: mikor, mennyit és hogyan?

A természet adta csapadék mennyiségével és eloszlásával kapcsolatosan általánosan megállapítható, hogy szinte soha nem felel meg a növény vízigényének! A kellő csapadék hiánya okozta stressz, a növényeket érzékenyebbé teszi a betegségekkel szemben, valamint csökkenti az ellenálló képességüket.

Mikor? Az öntözés idejét a következő szempontok határozzák meg: a növény vízigénye és fajtatulajdonsága, a hőmérséklet, a természetes csapadékmennyiség, széljárás, a napsütés erőssége valamint a növény életkora. Más a vízigénye egy növénynek csírázáskor, hajtásnövekedéskor, virágzáskor és termésérleléskor, ezt mindig vegyük figyelembe. A talaj teljes kiszáradását soha nem szabad megvárni! Déli napsütésben nem érdemes elkezdeni az öntözést, de tévhit az, hogy az ilyenkor kijuttatott víz perzseli vagy forrázza a növények levelét. Az igazi indok az, hogy ilyenkor hatalmas a párolgási veszteség. Célszerű a késő délutáni vagy az esti órákat választani, az ilyenkor kijuttatott öntözővíz reggelig beszívódik a talajba, így csak kevés párolog el belőle. Előnyösebb, mert a levegő hőmérsékletnél rendszerint jóval alacsonyabb hőmérsékletű öntözővíz ilyenkor a már lehűlő növényeket éri.

Mennyit? Fontos szabály, hogy soha nem érdemes spórolni, ugyanis a gyakori, kisadagú víz kijuttatásával sokszor nagyobb kárt okozunk, mint hasznot, ezért alapelv: mindig a maximális vízmennyiséget juttassuk ki. Az öntözések között a lehetőségekhez képest a legnagyobb szünetet tartsuk. A gyakori, kisadagú öntözés sajnos azt eredményezheti, hogy a növény a talaj felső szintjében fog sűrű gyökérzetet fejleszteni, ami nagyon gyorsan kiszárad. A sűrű öntözés s talaj szerkezetét is rontja, levegőtlenné teszi azt, a tápanyagot viszont kimossa a felső talajrétegből valamint a betegségeknek is kedvez az állandó párás levegő. Az alkalmak közti idő elnyújtható egy pár praktikával is: pl. használjunk mulcsot, nem engedi hamar kiszáradni a talajt, vagy lazítsuk a talajt, a víz alsóbb rétegekbe tud eljutni, ha kapával elvágjuk a kapillárisokat, így a talajfelszín közeléből nem tud elpárologni a víz, ezért nem szárad ki.

A mennyit kérdésre pedig a konkrét válasz: 1 m² területen 1 l víz 1 mm –t nedvesít át, tehát 10 cm átnedvesítéséhez 10 l vízre van szükség 1 m²-en. Ez a mennyiség természetesen csak a tankönyvekben helytálló, a valóságban mindig veszteségekkel kell számolnunk, mint pl.: terület lejtése, ilyenkor egyszerűen elfolyik az víz, a víz párolgása, ez történhet közvetlen az öntözés folyamán pl. esőztető öntözés, de elpárologhat a levelekről vagy a növénnyel nem borított talajról is, így sem jut el a gyökerekig.

Hogyan? Esőztessünk szórófejjel vagy csepegtessünk automatán? 

Az előzőek előnyei és hátrányai: az esőztetés előnye, hogy a víz a természetes csapadékhoz hasonlóan hullik a talajra, mennyisége jól szabályozható. Hátrányai: ha a szórófej nem porlaszt kellőképpen, a talaj összetömörödik és természetesen a nagy párolgási veszteség. Ha mindezt kézzel végezzük, akkor nagy hátrány még a munkaigényesség is. A csepegtető öntözés lényege, hogy közvetlenül a növények gyökeréhez vezetnek az öntözőcsövek, melyből folyamatosan szivárog a víz. Így a növény levele nem lesz vizes (szemben az előző módszerrel), a levegő páratartalma alacsony marad, így kevesebb betegségre számíthatunk, valamint a folyékony műtrágyák is kijuttathatók vele. A csepegtetés nagy előnye a víztakarékosság, nagy hátránya viszont, hogy telepítése, beruházási költsége igen drága. Érdemes megfontolni az öntözőrendszer saját magunk általi beszerelését, tehát vállalkozó kedvű apukáknak sok szerencsét kívánunk!

2016-ban is díjazták a legvirágosabb településeket
November 18-án, Kaposváron osztottuk ki Virágos Magyarország 2016 díjakat és különdíjakat. Elismerésben részesültek... tovább
Mosonmagyaróváron és Dunakilitin járt az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije
2016 júliusában huszonhatodik  ... tovább

Mert közös a Világunk - Környezetszépítő akció az esélyegyenlőség kertjében
Öt éve sikeres a Városgondnokság  ... tovább