Öntözés - mikor, mennyit és hogyan?
Az "áldott" tavaszi áztató eső előbb-utóbb elmaradozik, bár még messze van a nyár, de jó előre ki kell dolgozni kertünk vízellátásának leghatékonyabb módszerét. A három legalapvetőbb kérdés ezzel a témával kapcsolatosan: mikor, mennyit és hogyan?

A természet adta csapadék mennyiségével és eloszlásával kapcsolatosan általánosan megállapítható, hogy szinte soha nem felel meg a növény vízigényének! A kellő csapadék hiánya okozta stressz, a növényeket érzékenyebbé teszi a betegségekkel szemben, valamint csökkenti az ellenálló képességüket.

Mikor? Az öntözés idejét a következő szempontok határozzák meg: a növény vízigénye és fajtatulajdonsága, a hőmérséklet, a természetes csapadékmennyiség, széljárás, a napsütés erőssége valamint a növény életkora. Más a vízigénye egy növénynek csírázáskor, hajtásnövekedéskor, virágzáskor és termésérleléskor, ezt mindig vegyük figyelembe. A talaj teljes kiszáradását soha nem szabad megvárni! Déli napsütésben nem érdemes elkezdeni az öntözést, de tévhit az, hogy az ilyenkor kijuttatott víz perzseli vagy forrázza a növények levelét. Az igazi indok az, hogy ilyenkor hatalmas a párolgási veszteség. Célszerű a késő délutáni vagy az esti órákat választani, az ilyenkor kijuttatott öntözővíz reggelig beszívódik a talajba, így csak kevés párolog el belőle. Előnyösebb, mert a levegő hőmérsékletnél rendszerint jóval alacsonyabb hőmérsékletű öntözővíz ilyenkor a már lehűlő növényeket éri.

Mennyit? Fontos szabály, hogy soha nem érdemes spórolni, ugyanis a gyakori, kisadagú víz kijuttatásával sokszor nagyobb kárt okozunk, mint hasznot, ezért alapelv: mindig a maximális vízmennyiséget juttassuk ki. Az öntözések között a lehetőségekhez képest a legnagyobb szünetet tartsuk. A gyakori, kisadagú öntözés sajnos azt eredményezheti, hogy a növény a talaj felső szintjében fog sűrű gyökérzetet fejleszteni, ami nagyon gyorsan kiszárad. A sűrű öntözés s talaj szerkezetét is rontja, levegőtlenné teszi azt, a tápanyagot viszont kimossa a felső talajrétegből valamint a betegségeknek is kedvez az állandó párás levegő. Az alkalmak közti idő elnyújtható egy pár praktikával is: pl. használjunk mulcsot, nem engedi hamar kiszáradni a talajt, vagy lazítsuk a talajt, a víz alsóbb rétegekbe tud eljutni, ha kapával elvágjuk a kapillárisokat, így a talajfelszín közeléből nem tud elpárologni a víz, ezért nem szárad ki.

A mennyit kérdésre pedig a konkrét válasz: 1 m² területen 1 l víz 1 mm –t nedvesít át, tehát 10 cm átnedvesítéséhez 10 l vízre van szükség 1 m²-en. Ez a mennyiség természetesen csak a tankönyvekben helytálló, a valóságban mindig veszteségekkel kell számolnunk, mint pl.: terület lejtése, ilyenkor egyszerűen elfolyik az víz, a víz párolgása, ez történhet közvetlen az öntözés folyamán pl. esőztető öntözés, de elpárologhat a levelekről vagy a növénnyel nem borított talajról is, így sem jut el a gyökerekig.

Hogyan? Esőztessünk szórófejjel vagy csepegtessünk automatán? 

Az előzőek előnyei és hátrányai: az esőztetés előnye, hogy a víz a természetes csapadékhoz hasonlóan hullik a talajra, mennyisége jól szabályozható. Hátrányai: ha a szórófej nem porlaszt kellőképpen, a talaj összetömörödik és természetesen a nagy párolgási veszteség. Ha mindezt kézzel végezzük, akkor nagy hátrány még a munkaigényesség is. A csepegtető öntözés lényege, hogy közvetlenül a növények gyökeréhez vezetnek az öntözőcsövek, melyből folyamatosan szivárog a víz. Így a növény levele nem lesz vizes (szemben az előző módszerrel), a levegő páratartalma alacsony marad, így kevesebb betegségre számíthatunk, valamint a folyékony műtrágyák is kijuttathatók vele. A csepegtetés nagy előnye a víztakarékosság, nagy hátránya viszont, hogy telepítése, beruházási költsége igen drága. Érdemes megfontolni az öntözőrendszer saját magunk általi beszerelését, tehát vállalkozó kedvű apukáknak sok szerencsét kívánunk!

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább