Olaszfa
Olaszfa
Olaszfa a Vasi Hegyhát kisközsége, amely Vasvártól mintegy 10 km-re délkeletre található. Első okleveles említése 1244-ből való. Községünk az egykori Káptalanolaszka (Főszeg, Gyöpszeg, Alszeg, Csapás), Petőolaszka és Kozmafa településekből áll. Mai elnevezése 1942-től használatos.
Négyszáz lelkes zsákfalunkat a hegyháti dombok és a falut körülölelő akácos erdők veszik körül.     
Olaszfa egyetlen műemlék épülete római katolikus  temploma. Építésének ideje nem ismert, egy 1340-ben kelt okirat már Szent Miklósról nevezett plébániatemplomként említi. 1685-ben a törökök zaklatásai miatt a lakosság teljesen elhagyta a falut, a templomból boltíves szentélye és falai maradtak meg. 1797-ben a mai formájában, későbarokk stílusban építették újjá. 1882-ben Benz György épített kórusára egyedi, Magyarország legszebb orgonái között számon tartott hangszert. 1980-ban átalakított liturgikus terébe B. Kopp Judit faragásai kerültek.
Falunk arculatát az itt élők, az innen elszármazottak  és az itt nyaralóházakkal rendelkező olaszok alakítják napjainkban. A táj szépsége, a természet közelsége tartja itt, vagy vonzza ide az embereket. Szerény anyagi lehőségekkel, de közös összefogással a természeti értékek megőrzésére és a környezet  szebbé, otthonosabbá tételére törekszünk. 
 
24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább