Mondja, a növények is fáznak télen?
Ezzel a kérdéssel ült le mellém egy szürke, barátságtalan novemberi kora-reggelen útitársam az autóbuszon.

A növények csak ahhoz szólnak, akik értik a nyelvüket. Nem panaszkodnak, de ők is fáznak, sőt el is pusztulhatnak a téli zimankótól, ha gazdájuk nem törődik velük – kezdtem a mondókámat és folytattam mindaddig, amíg útitársam le nem szállt a harmadik állomáson. A továbbiakban azt írom le, amit ott, neki nem volt alkalmam elmondani. 

 
A növények még jobban ki vannak szolgáltatva a környezetüknek, mint az ember és az állatok, mert nem tudják változtatni a helyüket, nagyon rászorulnak az ember bölcs segítségére! A mi kerti növényeink a mérsékelt vagy a mediterrán klíma gyermekei, amelyeknek életmódját a négy évszak periódikus változása alakította ki: tavasszal, amikor a levegő és a talaj felmelegszik, megindul a vegetáció, a nyári melegben és hosszú nappalok idején kulminál és ősszel fokozatosan befejeződik, hogy megkezdődjék a téli pihenés időszaka. A nyári hónapokban a növények jelentős mennyiségű tartalék tápanyagot halmoznak fel a szöveteikben és ősszel-télen, amikor az élettevékenységük a minimálisra csökken, (de az önfenntartásukhoz és a légcseréjükhöz mégis tápanyagokra van szükségük) ebből az éléskamrából látják el magukat. 
 
A lombhullató fák és cserjék ősszel levetik lombruhájukat, hajtásaik megfásodnak, virág- és hajtórügyeiket vastag pikkelylevelek védelmezik a fagytól és az ólmoseső hatásától, ilyenkor legfeljebb a zord és tartós időjárás tesz kárt bennük. A gyümölcsfák közül a kajszi- és az őszibarackfák a legérzékenyebbek, ezért jó módszernek látszik az, ha a fák törzsét és vastagabb ágait mésztejjel permetezzük be: ez mérsékli a szövetek hőingadozását, ezért csökken a rügyek és a kéreg alatti szövetek elfagyásának kockázata. Az ősszel ültetett és az egy-két éves csemeték is érzékenyek a fagyokra, ezért biztonságosabban áttelelnek, ha a tövüket 15-20 cm. magas földkupaccal védjük a talaj átfagyása ellen. Minden növénynek jót tesz, ha a tövüket vastagon betakarjuk lehullott lombbal, fűkaszálékkal vagy éretlen komposzttal. 
 
A városi, falusi parkok, közterületek, középületek, vendéglők és a kiskertek legszebb díszei tavasztól őszig a cserepekbe, dézsákba, edényekbe ültetett növények. Ezek többnyire déli tájakról származnak, már a kisebb fagyok is kárt tesznek bennük, a telet a szabadban nem vészelik át, tehát feltétlenül a fagyok elől védett helyre kell menekíteni őket. Speciális teleltető építmény, amely ezeknek a növényeknek minden igényét kielégíti csak a nagyobb települések városi kertészeteiben áll rendelkezésre. Egyebütt meg kell elégedni olyan helyiséggel, amelynek a hőmérséklete állandóan 5-10 fok °C között van, némi szórt fényt kap és öntözési lehetőséget is biztosít. A növények kezelésének alapszabálya az, hogy e három tényező – a hőmérséklet, a fény és a víz – kedvező arányban legyen: Ha a hőmérséklet emelkedik a több öntözésre, ha csökken, kevesebbre lesz szükség. Ha a kívánatosnál alacsonyabb a hőmérséklet, de kevés a fény, akkor a növények hajtásai megnyúlnak, halványzöldek vagy sárgák lesznek és tavasszal, amikor a kertészek kiállítják őket a szabadba, visszaesnek a fejlődésükben. 
 
Az utóbbi években számos kereskedelmi kertészet a cserepes növények téli bértárolására rendezte be egy-két növényházát. Ez a szolgáltatás meglehetősen költséges ugyan, de nagyon kényelmes megoldása a teleltetésnek, mert a vállalkozók rendszerint zárt szekrényű gépkocsiban elszállítják a növényeket, szakszerűen elhelyezik, öntözik, szükség esetén megpermetezik, átültetik, megmetszik és tavasszal visszaszállítják a növényeket. 
 
A teleltetést igénylő növények között a leggyakoribb a muskátli. A most forgalomban levő fajták egészséges tövei ládába, sűrűn egymás mellé vermelve garázsban, előcsarnokban, lépcsőházban (két hetenként öntözve) jól áttelelnek. A leanderek igénye sem nagyobb, csak az a fontos, hogy némi világosságot kapjanak és ha télen pajzstetvek szaporodnának el a leveleik fonákján, akkor ezek ellen permetezzék meg a bokrokat. A citromfélék fácskái-bokrai már igényesebbek: sötét helyen a leveleik gyorsan megsárgulnak és lehullanak. A pálmák, az olajfák, a babérfák, az ősszel gondosan megmetszett sétányrózsák, fuksziák, mályvarózsák, enciánfák is jól viselik a tél viszontagságait. 
 
A szakkönyvek, folyóiratok, katalógusok hasznos tanácsokat adnak szép és kedvelt cserepes növényeink téli gondozásához. 
 
Bálint gazda
24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább