Mondja, a növények is fáznak télen?
Ezzel a kérdéssel ült le mellém egy szürke, barátságtalan novemberi kora-reggelen útitársam az autóbuszon.

A növények csak ahhoz szólnak, akik értik a nyelvüket. Nem panaszkodnak, de ők is fáznak, sőt el is pusztulhatnak a téli zimankótól, ha gazdájuk nem törődik velük – kezdtem a mondókámat és folytattam mindaddig, amíg útitársam le nem szállt a harmadik állomáson. A továbbiakban azt írom le, amit ott, neki nem volt alkalmam elmondani. 

 
A növények még jobban ki vannak szolgáltatva a környezetüknek, mint az ember és az állatok, mert nem tudják változtatni a helyüket, nagyon rászorulnak az ember bölcs segítségére! A mi kerti növényeink a mérsékelt vagy a mediterrán klíma gyermekei, amelyeknek életmódját a négy évszak periódikus változása alakította ki: tavasszal, amikor a levegő és a talaj felmelegszik, megindul a vegetáció, a nyári melegben és hosszú nappalok idején kulminál és ősszel fokozatosan befejeződik, hogy megkezdődjék a téli pihenés időszaka. A nyári hónapokban a növények jelentős mennyiségű tartalék tápanyagot halmoznak fel a szöveteikben és ősszel-télen, amikor az élettevékenységük a minimálisra csökken, (de az önfenntartásukhoz és a légcseréjükhöz mégis tápanyagokra van szükségük) ebből az éléskamrából látják el magukat. 
 
A lombhullató fák és cserjék ősszel levetik lombruhájukat, hajtásaik megfásodnak, virág- és hajtórügyeiket vastag pikkelylevelek védelmezik a fagytól és az ólmoseső hatásától, ilyenkor legfeljebb a zord és tartós időjárás tesz kárt bennük. A gyümölcsfák közül a kajszi- és az őszibarackfák a legérzékenyebbek, ezért jó módszernek látszik az, ha a fák törzsét és vastagabb ágait mésztejjel permetezzük be: ez mérsékli a szövetek hőingadozását, ezért csökken a rügyek és a kéreg alatti szövetek elfagyásának kockázata. Az ősszel ültetett és az egy-két éves csemeték is érzékenyek a fagyokra, ezért biztonságosabban áttelelnek, ha a tövüket 15-20 cm. magas földkupaccal védjük a talaj átfagyása ellen. Minden növénynek jót tesz, ha a tövüket vastagon betakarjuk lehullott lombbal, fűkaszálékkal vagy éretlen komposzttal. 
 
A városi, falusi parkok, közterületek, középületek, vendéglők és a kiskertek legszebb díszei tavasztól őszig a cserepekbe, dézsákba, edényekbe ültetett növények. Ezek többnyire déli tájakról származnak, már a kisebb fagyok is kárt tesznek bennük, a telet a szabadban nem vészelik át, tehát feltétlenül a fagyok elől védett helyre kell menekíteni őket. Speciális teleltető építmény, amely ezeknek a növényeknek minden igényét kielégíti csak a nagyobb települések városi kertészeteiben áll rendelkezésre. Egyebütt meg kell elégedni olyan helyiséggel, amelynek a hőmérséklete állandóan 5-10 fok °C között van, némi szórt fényt kap és öntözési lehetőséget is biztosít. A növények kezelésének alapszabálya az, hogy e három tényező – a hőmérséklet, a fény és a víz – kedvező arányban legyen: Ha a hőmérséklet emelkedik a több öntözésre, ha csökken, kevesebbre lesz szükség. Ha a kívánatosnál alacsonyabb a hőmérséklet, de kevés a fény, akkor a növények hajtásai megnyúlnak, halványzöldek vagy sárgák lesznek és tavasszal, amikor a kertészek kiállítják őket a szabadba, visszaesnek a fejlődésükben. 
 
Az utóbbi években számos kereskedelmi kertészet a cserepes növények téli bértárolására rendezte be egy-két növényházát. Ez a szolgáltatás meglehetősen költséges ugyan, de nagyon kényelmes megoldása a teleltetésnek, mert a vállalkozók rendszerint zárt szekrényű gépkocsiban elszállítják a növényeket, szakszerűen elhelyezik, öntözik, szükség esetén megpermetezik, átültetik, megmetszik és tavasszal visszaszállítják a növényeket. 
 
A teleltetést igénylő növények között a leggyakoribb a muskátli. A most forgalomban levő fajták egészséges tövei ládába, sűrűn egymás mellé vermelve garázsban, előcsarnokban, lépcsőházban (két hetenként öntözve) jól áttelelnek. A leanderek igénye sem nagyobb, csak az a fontos, hogy némi világosságot kapjanak és ha télen pajzstetvek szaporodnának el a leveleik fonákján, akkor ezek ellen permetezzék meg a bokrokat. A citromfélék fácskái-bokrai már igényesebbek: sötét helyen a leveleik gyorsan megsárgulnak és lehullanak. A pálmák, az olajfák, a babérfák, az ősszel gondosan megmetszett sétányrózsák, fuksziák, mályvarózsák, enciánfák is jól viselik a tél viszontagságait. 
 
A szakkönyvek, folyóiratok, katalógusok hasznos tanácsokat adnak szép és kedvelt cserepes növényeink téli gondozásához. 
 
Bálint gazda
2016-ban is díjazták a legvirágosabb településeket
November 18-án, Kaposváron osztottuk ki Virágos Magyarország 2016 díjakat és különdíjakat. Elismerésben részesültek... tovább
Mosonmagyaróváron és Dunakilitin járt az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije
2016 júliusában huszonhatodik  ... tovább

Mert közös a Világunk - Környezetszépítő akció az esélyegyenlőség kertjében
Öt éve sikeres a Városgondnokság  ... tovább