A muskátliról
Amikor az ember osztrák szomszédainknál jár látogatóban, megirigyli a pompázatos muskátliözönt az ablakokban. Hogy otthonunkban is szemet gyönyörködtető legyen a muskátli (Pelargonium), már a tavaszi ültetésnél figyeljünk oda. Április az alkalmas hónap arra, hogy növényeinket kitegyük a teraszra, ablakpárkányra.

A töveket újonnan is vásárolhatunk, ha csak egészen fiatal, kis töveket sikerült beszereznünk (hipermarket-ek polcain fellelhető), akkor kiültetés után a fejlődő virágbimbókat törjük ki, így elérjük, hogy a tő megerősödjön. Ha tehetjük, inkább kifejlett erős, egészséges töveket vásároljunk. A tapasztalt hobbikertészek az előző évi töveket élesztik újjá. 

A téli időszakot a növények különféleképpen vészelhetik át: cserépben, földben, vagy a pincében felakasztva (ilyenkor az ültetés előtt érdemes egy órára vízbe áztatni őket). A muskátlitöveket folyamatosan fiatalítsuk, a 2-3 éves tövek virágoznak a legszebben, az öregedő növények gyengébb virágzásúak lehetnek. 
 
Bármelyik módot is választottuk a virágosításra, az első dolgunk, hogy alaposan átvizsgáljuk és szelektáljuk azokat. Metsszük vissza a hosszú gyökereket, szedjük ki a rossz hajtásokat, a maradékot pedig kb. 10-12 cm-re vágjuk vissza. A leveleket távolítsuk el a hajtásokról, ezután történhet az ültetés. Friss, tápanyagban gazdag földbe ültessük a töveket (ne kerüljön kertből kiásott földbe, mert így kitesszük a növényt különféle betegségeknek, fertőzéseknek), érdemes a kimondottan számukra fellelhető muskátliföldet vásárolni. Ha futómuskátlit ültetünk, akkor a töveket ferdén, 90 fokkal megdöntve előrefelé tegyük a ládába, amúgy nem fogja elbírni a nagy súlyt. 
 
A tápoldatozáshoz válasszunk magas kálium és foszfortartalmú trágyákat, ez elősegíti a bőséges virágzást. A virágzási időszakban hetente egyszer tápoldatozzunk. Fontos az öntözés, a muskátli bőséges vízellátást igényel, figyeljünk arra, hogy a ládában ne maradjon pangó víz, mert gyökérpusztulást idézhet elő. Ennek érdekében érdemes a ládák, dézsák alját kilukasztani, így elfolyik a felesleg. A folyamatos virágzás érdekben lényeges, hogy az elnyílt virágokat szárukkal együtt távolítsuk el a tövekről. Ha futómuskátlink van, akkor számításba kell venni, hogy igényesebb a hagyományos állómuskátlitól, így erre duplán figyeljünk oda. 
 
Sajnos a virágokat gyakran csúfítják el betegségek, kártevők tünetei. A leggyakrabban előfordulók: levéltetvek (bimbón, levélen szívogatnak), baktériumos betegség (vizenyős foltok árulkodnak a betegségről), muskátlirozsda (sárgás foltok a levélen), ezek ellen a megfelelő permetszerekkel védekezhetünk. 
 
Ha a balkonládát az ablakunk alá tesszük, akkor élvezhetjük még egy pozitív hatását. A növénynek van egy jellegzetes illata, amit a szúnyogok nem szeretnek, így ha nem is teljesen, de a szúnyoghad egy részét kizárhatjuk a lakásunkból. 
 
Ültetéskor érdemes a muskátlit valamilyen más egynyári növénnyel, fűszernövénnyel kombinálni. Arra figyeljünk, hogy a közös ládába került növényeknek azonos legyen a környezeti igénye.
24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább