Mosonmagyaróváron és Dunakilitin járt az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije

Mosonmagyaróváron és Dunakilitin járt az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije

2016 júliusában huszonhatodik alkalommal kereste fel az Európai Virágos Városok és Falvak zsűrije Magyarországot.

2016. évi verseny során hazánkat Mosonmagyaróvár képviseli város kategóriában, falu kategóriában pedig Dunakiliti indult. A két település a 2015. évi „Virágos Magyarországért" környezetszépítő versenyben elnyert első helyezésével vívta ki a jogot Magyarország képviseletére az európai megmérettetésben. Mint ismeretes, a „Virágos Magyarországért" versenyt a Magyar Turisztikai Ügynökség kiemelt projektként kezeli, és szervezéséhez a társaság továbbra is biztosítja a működési hátteret. A díjkiosztó ünnepség óta eltelt időszakban kertész, tájépítész és turisztikai szakértőkből álló felkészítő bizottság segítette a települések munkáját a versenybe való felkészüléshez.


Az Entente Florale Europe elnevezésű verseny Európa legrégibb és legsikeresebb virágosítási mozgalma. 1975-ben indult útjára, és az idei évben 8 ország, 15 ezer települését, mintegy negyven millió embert képes évente összefogni. A legjobbak közé idén csak 12 település kerül be. A verseny követelményrendszerében a virágosítás mellett nagy hangsúllyal szerepelnek a környezetvételem, az ökológia, a környezettudatos oktatás, a természeti és épített örökség megőrzése, a korszerű hulladék- és energiagazdálkodás és a tájvédelem szempontjai. A zsűritagok kiemelt figyelmet fordítanak a település tisztaságára, graffiti mentességére. A verseny nagy kihívást jelent minden benevező városnak, illetve falunak, hiszen a mezőny nagyon erős, a résztvevők olyan elismerten magas színvonalú környezeti kultúrával rendelkező országok, mint Hollandia, Németország, Ausztria, Belgium, de erős versenytárs Csehország, Szlovénia és Írország is.

A versenyben részt vevő országok képviselőiből álló zsűri július 2-3. között kereste fel Mosonmagyaróvárt és Dunakilitit, a látogatásuk nagy megtiszteltetés volt mindkét település számára, ugyanis a zsűrizést követő értékelés során a zsűritagok hasznos szakmai tanácsokkal is ellátták a települések képviselőit a továbbfejlődés érdekében.
A zsűri elnöke, Rudi Geerardyn (Belgium) összefoglalójában kiemelte, hogy mindkét település jelentős, látható fejlődésen ment át az elmúlt évek során. Mind Mosonmagyaróváron, mind Dunakilitin örömmel látta a szakmai zsűri a települések életében nagy szerepet játszó civil szervezetek környezetszépítő tevékenységének eredményeit, amelyek az önkormányzatok erőfeszítéseit is megkoronázzák. Az óvodákban tett látogatások bebizonyították a zsűritagok számára, hogy Mosonmagyaróváron és Dunakilitin már a legkisebbek környezeti oktatására is nagy figyelmet fordítanak.
Az európai verseny díjkiosztó ünnepségére 2016. szeptember 23-án kerül sor Brnóban. Ekkor derül ki, hogy a benevezett települések közül melyek lesznek a legjobbak. Magyarország huszonhat éve vesz részt a versenyben, eddig 9 arany-, 23 ezüst-, 10 bronzérmet és 10 Európa díjat nyert.

2016-ban is díjazták a legvirágosabb településeket
November 18-án, Kaposváron osztottuk ki Virágos Magyarország 2016 díjakat és különdíjakat. Elismerésben részesültek... tovább
Mosonmagyaróváron és Dunakilitin járt az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije
2016 júliusában huszonhatodik  ... tovább

Mert közös a Világunk - Környezetszépítő akció az esélyegyenlőség kertjében
Öt éve sikeres a Városgondnokság  ... tovább