Mosonmagyaróvár

Mosonmagyaróvár Magyarország ÉNY-i részén, az osztrák és szlovák határ közelében fekszik az M1-es autópálya mentén, ún. „Hármashatár" menti település. Az ősi eredetű, történelmi vonatkozásokban és műemlékekben gazdag város a Szigetköz és Hanság, mint védett területek között helyezkedik el, annak gazdasági, kulturális központja. Lakossága kb. 32 000 fő. Fekvéséből adódóan természeti értékeit óvni kell, biztosítani szükséges az ökológiai folyosót. A város erősségei a folyók, erdőségek, értékes természeti környezet, termálvíz, logisztikai, mezőgazdasági központ.

 

A város jelentős idegenforgalmat vonzó kulturális rendezvényekkel, építészeti-történelmi emlékekkel, gyógyvízű termálfürdővel, a legszerteágazóbb szolgáltatásokkal(kozmetika, fodrászat, fogászat) várja az ide látogatókat. Gyakori a szlovák és osztrák vendég. Egyre nagyobb teret hódít a szomszédos országokból érkező vendégek számára a bevásárló-és egészség turizmus, valamint a víziturizmus. Megemlítendő még a kerékpáros turizmus is, hiszen mindkét határ felé kiépült az új kerékpárút, mely határok nélküli kerekezést tesz lehetővé és a Szigetközt is összeköti városunkkal.

 

Építészeti és műemlék szempontból nagy jelentőséggel bír a Mosonmagyaróvári Vár és erődrendszer a XIII. századból. Jelenleg a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdasági-és Élelmiszertudományi Kara működik benne. Az egyetem jelentős szerepet tölt be a város életében.

 

A város jelentős mennyiségű zöldfelülettel rendelkezik, melyek minőségi megújítását néhány évvel ezelőtt megkezdtük, s folyamatosan végezzük a 20-30 évvel ezelőtt kialakított parkok, kertek felújítását, egyedi megjelenést kapnak. Megújultak a történelmi belváros parkjai, zöldfelületei, a növényszigetekkel, virágos teraszokkal tarkított sétálóutcában hangulatos  sétát tehetünk vagy egy étterem teraszán üldögélve gasztronómiai élményekkel gazdagodhatunk. A mosoni régi belváros pályázati támogatással teljesen új arculatot kapott felújítása során, mely több funkciót is betölt(piac, szabadidő, látvány elemek…).

 

Jelenleg két helyi jelentőségű természetvédelmi területünk, értékünk van a városban, de több erdős terület is nyújt tiszta levegőt, élményt az ott tartózkodóknak. Ez a Wittmann Antal park 14 ha-os területtel, a másik a Háromtölgy fák. A Rudolf ligetben megnyitott a kalandpark is. A Kiserdőben szabadidős és fitnesz eszközök kerültek kihelyezésre.

 

A kivágott fák pótlását is fontos feladatunknak tekintjük, valamint újak telepítését az eddig nem fásított, utóbbi években kialakított lakóparkokban. Így évente 250-300 fa kerül elültetésre. A tájba illő, őshonos, de a városi klímát azért jól tűrő fajokat ültetjük. 

 

A városlakók szépen gondozzák a családi házuk előtti közterületet, ugyanígy a panelos övezetben is van összefogás, környezetszépítés és versenyeznek is benne. A vállalkozók és civil szervezetek közül is többen segítik, támogatják az önkormányzat környezet szépítő munkáját. Ebben kiemelt jelentőségű az „Apró kezek, csoda kertek" c. kertépítő verseny gyerekeknek, melynek során a belváros főutcáján kis ágyásokban kertcsodák születnek s egy hónapig bárki megtekintheti.

 

 

Városunk több alkalommal kapott elismerést a „Virágos Magyarországért" versenyben. Tavalyelőtt a MÖFOSZ kiemelt szakmai díját, tavaly pedig az „Aranyrózsa" regionális díj elismerést kaptuk, melyhez méltóan szeretnénk idén is folytatni tevékenységünket, városunkat szépíteni, élhetővé tenni.