Mezőkövesd

Mezőkövesd 17 ezer főnyi lakosával a Bükkalja és az Alföld találkozásánál fekvő település, amelynek 1464-ben adományozott városi rangot Mátyás király. A folyamatosan megújuló város gazdag népművészete és fürdője révén kedvelt turisztikai célpont egész évben.

A mezőkövesdi matyó népviselet népszerűségét elsősorban annak köszönheti, hogy rendkívül elegáns, kiemeli a test szépségét. Egész egyedi a csavarintós kendő, amelyen hatalmas pomponszerű díszek emelik egyenesre a fejtartást. A férfiak fehér ingének dísze a rendkívül bő ujj, melyet széles hímzéssel és horgolt csipkével gazdagítanak. A szegény paraszti életmód ellenére a matyóké volt a legcifrább viselet, innen a mondás: „Hadd korogjon, csak ragyogjon!" A kengyelét festett matyó ládában tartották, ilyen „tulipános láda" nélkül férjhez sem adták a leányt. A matyó örökség 2012-ben felkerült az Emberiség Szellemi Kulturális Örökségének UNESCO listájára.

Megtalálható itt a Matyó Örökséget bemutató Matyó Múzeum, Szent László Templom és a Mezőgazdasági Gépmúzeum is. Az Iskolatörténeti Gyűjtemény és a Jézus Szíve Egyházközösség új, esztétikusan modern kéttornyú temploma a megújult Kavicsos-tó parkban található. A Skanzen jellegű Hadas városrészben látható a Bútorfestő Alkotóház, Mézeskalácsos Tájház, Kisjankó Bori Emlékház, Tulipános Hímzőműhely, Játékház – Gyékényes Alkotóház, Gari Takács Margit Emlékház, Üvegcsiszoló, Festőművész-Szövőház, Tűzzománcos Ház, valamint a Fazekasház.

A belvárostól 3 km-re található üdülőtelepen 21 medencével várja vendégeit a Zsóry Gyógy-és Strandfürdő. A több mint 70 éves fürdő 72 C fokos vizének kéntartalma az egyik legmagasabb Magyarországon. A kikapcsolódásra vágyókat élménymedence várja, fedett uszoda és gyógymedencék. A 100 méter átmérőjű körmedence frissítő vizét élményelemek és hullámmedence színesítik. A gyermeke nyitott és fedett élménymedencében is pancsolhatnak, a szülők pedig használhatják a wellness részleget.

 

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább