Mert közös a Világunk - Környezetszépítő akció az esélyegyenlőség kertjében

Mert közös a Világunk - Környezetszépítő akció az esélyegyenlőség kertjében

Öt éve sikeres a Székesfehérvár Városgondnoksága és az Arany János Általános Iskola tanulóinak közös tavaszi akciója. Spanyárné Halász Szilvia városi főkertész vezetésével sajátos nevelési igényű tanulók vehetnek részt a rendezett környezet kialakításában, gondozásában, egy növényültetési programban. A diákok az esélyegyenlőségi kertet tették rendbe a Várfal parkban.

Spanyárné Halász Szilvia város főkertész irányításával, valamint a Városgondnokság munkatársainak segítségével szépítették meg az Arany János Általános Iskola tanulói az Alba Plaza előtti Esélyegyenlőségi kertet. A szorgos kezű sajátos nevelési igényű tanulók oroszlánrészt vállaltak a rendezett környezet kialakításában, gondozásában és a növényültetésben is. A program keretében a diákok megtanulhatják, hogyan kell gondozni például az egy- és kétnyári növényeket.

A program megnyitóján Mészáros Attila alpolgármester hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy egy intézmény ne csak az épület falai között működjön, hanem a város közösségét is erősítse, építse. „Az Arany János Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI élen jár ebben a szerteágazó tevékenységben. Az intézményben már ötödik éve működő „…..mert közös a világunk…." projekt keretében több tematikus környezetszépítő programon is részt vehetnek a diákok. Lényeges, hogy a diákok a gyakorlatban is megtapasztalhassák és elsajátíthassák a tanórák keretében megtanult ismereteket. Az ilyen és ehhez hasonló figyelemfelhívó események kiváló lehetőséget teremtenek arra, hogy a sajátos nevelési igényű tanulók is hozzájáruljanak a város szépüléséhez." – mondta Mészáros Attila, aki köszönetét fejezte ki az intézménynek, hogy a diákok munkájának köszönhetően több hétig csodálhatja mindenki a szép környezetet Székesfehérváron.

„Jubileumi eseményhez érkeztünk, hiszen ötödik alkalommal szépítjük meg az Esélyegyenlőség kertjét. Elsődleges célunk az érzékenyítés. Egyrészt a társadalom figyelmét kívánjuk felhívni a sajátos nevelési igényű tanulók értékteremtő munkájára, másrészt a saját diákjainkat is érzékenyíteni akarjuk, hogy ők is be tudnak illeszkedni a társadalmi elvárások közé. Fontosnak érezzük, hogy a többségi iskolák tanárai és kollégái is jelen legyenek ezeken a környezetszépítő akciókon; „…..mert közös a világunk…." – mondta Fülöp Anita, az Arany János Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI intézményegység-vezetője, aki örömét fejezte ki, hogy a Vörösmarty Mihály Általános Iskola az idei évben is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Spanyárné Halász Szilvia főkertész kiemelte: az egész év során együtt dolgoznak a diákokkal a környezet szebbé tételéért. Örömét fejezte ki, hogy a diákok már koratavasszal elvégezték intézményükben az udvar rendbetételét, emellett a Gőzmalom utcában már fát is ültettek az idei évben. Mint mondta, az akcióra már országos szinten is felfigyeltek, melynek keretében azokat a településeket díjazzák, ahol a tanulókat bevonva hasonlóan fontos és példaértékű munkát látnak el. Székesfehérvár főkertésze arra is felhívta a figyelmet, hogy június 5-én, Mosonmagyaróváron kerül sor az „Apró kezek, csoda kertek" elnevezésű programra, ahol az Arany János Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI tanulói szintén számot adhatnak tudásukról.

A munkamenet megbeszélése és a szükséges eszközök kiosztása után a fiatalok nagy kedvvel láttak munkához. A szerdai eseményen a tanulók a virágültetésen kívül gyomláltak és a padokat is lecsiszolták, átfestették. Az iskola végzős tanulója, Kiss Kitti nagyon lényegesnek tartja a környezet védelme szempontjából a „…mert közös a világunk…" projekt keretében megvalósuló akciót. „Egyrészt jó hangulatban tudunk együtt dolgozni társainkkal, másrészt boldogságot jelent számunkra, hogy mi is hozzájárulhatunk a város szebbé tételéhez. Az ilyen alkalmakkor a városban élőknek is lehetőségük nyílik arra, hogy megismerjék a tevékenységeinket." – osztotta meg velünk gondolatait Kiss Kitti, aki a legjobban a Pünkösdi virágálomra készülő kompozíciók elkészítésén szeret munkálkodni. Tervei szerint a sokéves tudás és tapasztalat megszerzése után egy virágüzletet szeretne nyitni.

http://www.szekesfehervar.hu/index.php?pg=news_169396

Képgaléria a környezetszépítő akcióról >>>

2016-ban is díjazták a legvirágosabb településeket
November 18-án, Kaposváron osztottuk ki Virágos Magyarország 2016 díjakat és különdíjakat. Elismerésben részesültek... tovább
Mosonmagyaróváron és Dunakilitin járt az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije
2016 júliusában huszonhatodik  ... tovább

Mert közös a Világunk - Környezetszépítő akció az esélyegyenlőség kertjében
Öt éve sikeres a Városgondnokság  ... tovább