Mert közös a Világunk - Környezetszépítő akció az esélyegyenlőség kertjében

Mert közös a Világunk - Környezetszépítő akció az esélyegyenlőség kertjében

Öt éve sikeres a Székesfehérvár Városgondnoksága és az Arany János Általános Iskola tanulóinak közös tavaszi akciója. Spanyárné Halász Szilvia városi főkertész vezetésével sajátos nevelési igényű tanulók vehetnek részt a rendezett környezet kialakításában, gondozásában, egy növényültetési programban. A diákok az esélyegyenlőségi kertet tették rendbe a Várfal parkban.

Spanyárné Halász Szilvia város főkertész irányításával, valamint a Városgondnokság munkatársainak segítségével szépítették meg az Arany János Általános Iskola tanulói az Alba Plaza előtti Esélyegyenlőségi kertet. A szorgos kezű sajátos nevelési igényű tanulók oroszlánrészt vállaltak a rendezett környezet kialakításában, gondozásában és a növényültetésben is. A program keretében a diákok megtanulhatják, hogyan kell gondozni például az egy- és kétnyári növényeket.

A program megnyitóján Mészáros Attila alpolgármester hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy egy intézmény ne csak az épület falai között működjön, hanem a város közösségét is erősítse, építse. „Az Arany János Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI élen jár ebben a szerteágazó tevékenységben. Az intézményben már ötödik éve működő „…..mert közös a világunk…." projekt keretében több tematikus környezetszépítő programon is részt vehetnek a diákok. Lényeges, hogy a diákok a gyakorlatban is megtapasztalhassák és elsajátíthassák a tanórák keretében megtanult ismereteket. Az ilyen és ehhez hasonló figyelemfelhívó események kiváló lehetőséget teremtenek arra, hogy a sajátos nevelési igényű tanulók is hozzájáruljanak a város szépüléséhez." – mondta Mészáros Attila, aki köszönetét fejezte ki az intézménynek, hogy a diákok munkájának köszönhetően több hétig csodálhatja mindenki a szép környezetet Székesfehérváron.

„Jubileumi eseményhez érkeztünk, hiszen ötödik alkalommal szépítjük meg az Esélyegyenlőség kertjét. Elsődleges célunk az érzékenyítés. Egyrészt a társadalom figyelmét kívánjuk felhívni a sajátos nevelési igényű tanulók értékteremtő munkájára, másrészt a saját diákjainkat is érzékenyíteni akarjuk, hogy ők is be tudnak illeszkedni a társadalmi elvárások közé. Fontosnak érezzük, hogy a többségi iskolák tanárai és kollégái is jelen legyenek ezeken a környezetszépítő akciókon; „…..mert közös a világunk…." – mondta Fülöp Anita, az Arany János Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI intézményegység-vezetője, aki örömét fejezte ki, hogy a Vörösmarty Mihály Általános Iskola az idei évben is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Spanyárné Halász Szilvia főkertész kiemelte: az egész év során együtt dolgoznak a diákokkal a környezet szebbé tételéért. Örömét fejezte ki, hogy a diákok már koratavasszal elvégezték intézményükben az udvar rendbetételét, emellett a Gőzmalom utcában már fát is ültettek az idei évben. Mint mondta, az akcióra már országos szinten is felfigyeltek, melynek keretében azokat a településeket díjazzák, ahol a tanulókat bevonva hasonlóan fontos és példaértékű munkát látnak el. Székesfehérvár főkertésze arra is felhívta a figyelmet, hogy június 5-én, Mosonmagyaróváron kerül sor az „Apró kezek, csoda kertek" elnevezésű programra, ahol az Arany János Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI tanulói szintén számot adhatnak tudásukról.

A munkamenet megbeszélése és a szükséges eszközök kiosztása után a fiatalok nagy kedvvel láttak munkához. A szerdai eseményen a tanulók a virágültetésen kívül gyomláltak és a padokat is lecsiszolták, átfestették. Az iskola végzős tanulója, Kiss Kitti nagyon lényegesnek tartja a környezet védelme szempontjából a „…mert közös a világunk…" projekt keretében megvalósuló akciót. „Egyrészt jó hangulatban tudunk együtt dolgozni társainkkal, másrészt boldogságot jelent számunkra, hogy mi is hozzájárulhatunk a város szebbé tételéhez. Az ilyen alkalmakkor a városban élőknek is lehetőségük nyílik arra, hogy megismerjék a tevékenységeinket." – osztotta meg velünk gondolatait Kiss Kitti, aki a legjobban a Pünkösdi virágálomra készülő kompozíciók elkészítésén szeret munkálkodni. Tervei szerint a sokéves tudás és tapasztalat megszerzése után egy virágüzletet szeretne nyitni.

http://www.szekesfehervar.hu/index.php?pg=news_169396

Képgaléria a környezetszépítő akcióról >>>

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább