Megkezdődött a regisztráció Az év tájépítésze és Az év junior tájépítésze díjra!
2013. április 26-án, Frederick Law Olmsted 191. születésnapján, a Tájépítészet Hónapja programsorozat záró eseményeként, másodjára kerül kiosztásra Az év tájépítésze díj, valamint Az év junior tájépítésze díj.

A díjakat 2011-ben a Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítész Tagozata (MÉK-TKT), a Magyar Tájépítészek Szövetsége (MTSZ), és a Semmelrock Stein+Design Burkolatkő Kft. alapította.
Az év tájépítésze díj egy alkotó (esetleg szorosan együtt dolgozó alkotópáros, vagy alkotó csapat) maximum 5 évre kiterjedő kiemelkedő teljesítményének díjazását szolgáló szakmai díj. Az elismerés hangsúlyozottan nem életműdíj, hanem egy rövidebb, de igen intenzív (produktív) periódus rangos szakmai elismerése. "Az év tájépítésze" elismerésben részesülhet minden magyar állampolgárságú, tájépítész végzettségű (vagy ezek jogelődjeként értelmezhető) szakmagyakorló, aki 5 évig nem kapott ilyen díjat, teljesíti a mindenkori díjszabályzatban és az adott évi kiírásban szereplő feltételeket, illetve nem tagja a jelölteket értékelő zsűrinek és nem rokona az adott évben felkért zsűritagoknak. A díjra jelöléseket bárki tehet az evtajepitesze.hu/ev-tajepitesze-dij weboldalon található űrlap határidőre történő kitöltésével. A nyilvános jelölési folyamat 2012. november 26-án 24:00-kor lezárul. A beérkezett jelöléseket a felkért szakmai zsűri megvizsgálja, majd ezek alapján kéri fel a jelölteket a pályázaton történő indulásra pályaművük benyújtásával. A zsűri és a díjalapítók fenntartják maguknak a jogot, hogy a jelölteket előszűrjék a lefektetett díjszabályzat alapján. Az év tájépítésze díjhoz igazoló oklevél, egy Kiss Zsombor Krisztián formatervező által tervezett, és a VPI Beton Manufaktúra által kivitelezett egyedi díj és netto 1.000.000 Ft összegű pénzjutalom jár.

"Az év junior tájépítésze díj" egy alkotó egyetlen, évente meghatározott ötletpályázati felhívás alapján kidolgozott projektjének díjazása. Az elismerés az aktív, kreatív fiatal, pályakezdő tájépítészek díja, amely egyben a kiemelkedő tehetségek bemutatkozását szolgálja a szakma és a nagyközönség előtt. A Junior pályázat minden évben egy-egy olyan kistelepülést céloz meg, ahol valamilyen konkrét aktuális tervezési feladat előkészítéseként szükség van tájépítészeti ötletekre, tervezési programalkotásra. Új elem a junior díj életében, hogy a Magyar Tájépítészek Szövetsége az aktuális pályázat helyszíneként azt a kistelepülést jelöli meg, amely a Virágos Magyarországért Mozgalom versenyében elnyeri az MTSZ különdíját. Az idei kiírásban a pályázóknak Visonta településen egy területileg összefüggő települési közkert – sport terület – rehabilitálandó patak szakasz témakörben kell összemérni tudásukat.

"Az év junior tájépítésze" elismerésben részesülhet minden magyar állampolgárságú, tájépítész hallgatói státuszú vagy végzettségű alkotó, aki 3 évig ilyen díjat nem kapott, legfeljebb 3 éve diplomázott, teljesíti a mindenkori díjszabályzatban és az adott évi kiírásban szereplő feltételeket, illetve nem tagja a jelölteket értékelő zsűrinek és nem rokona az adott évben felkért zsűritagoknak. A díjért folyó versenybe egyénileg kell regisztrálni az evtajepitesze.hu/ev-junior-tajepitesze-dij weboldalon található űrlap határidőre történő kitöltésével. A regisztráció végső időpontja azonos a pályázatfeltöltési határidővel, amely 2013. február 25. 24:00. Érdemes azonban már novemberben regisztrálni, mert a korán ébredőket elviszik helyszínelni Gyöngyösvisontára, ahol az önkormányzat képviselői osztják meg velük gondolataikat és elvárásaikat a terület jövőjével kapcsolatban. Az év junior tájépítésze díjhoz igazoló oklevél, egy Kiss Zsombor Krisztián formatervező által tervezett, és a VPI Beton Manufaktúra által kivitelezett egyedi díj és 200.000 Ft összértékű ajándékcsomag jár.

ÉV JUNIOR TÁJÉPÍTÉSZE-DÍJ pályázati kiírás megtekintése (PDF)

A senior és junior kategória pályázatait minden évben 9 tagú rangos szakmai zsűri bírálja el.A díjak végleges sorsa az április 26-i nagyszabású gálaműsoron dől majd el, ahol a pályaművekből kiállítást szerveznek, a döntősöket pedig a zsűri és a közönség előtt a szaksajtó felkért képviselői laudálják. A zsűri tagjait a tájépítészettel foglalkozó és a társzakmákat tömörítő szervezetek delegálják a díjalapítók felkérése alapján. A zsűri elnöke az Ormos Imre emlékérem előző évi díjazottja. 2013-ban ennek megfelelően a zsűri elnöke Dr. Rácz Tamás Pro Regio-díjas tájépítész lesz, akinek elévülhetetlen érdemei vannak a légifelvételes és térinformatikai tervezés hazai gyakorlati meghonosításában, valamint a Duna ökológiai szempontú tájalakításának tervezési-előkészítési munkálataiban. A zsűriben minden évben ül egy az Európai Tájépítész Szövetség (EFLA) által delegált nemzetközi tag is, amely 2013-ban – az olasz kulturális év tiszteletére – Anna Sessareggio, az Olasz Tájépítész Szövetség EFLA/IFLA delegáltja lesz, aki Genovából érkezik majd hozzánk. Sessareggio asszonyt egyben felkértük arra is, hogy legyen a szövetségünk szervezésében megvalósuló előző napi tájépítész konferencia vezérszónoka is.

A 2013. évi, Az év tájépítésze és Az év junior tájépítésze díj zsűritagjai:

Dr. Rácz Tamás tájépítész (Ormos Imre emlékérem 2012.) - a zsűri elnöke
Anna Sessareggio építész, tájépítész (az EFLA delegáltja) - zsűritag
Dr. Jámbor Imre (a BCE Tájépítészeti Kar delegáltja) - zsűritag
Kerekes György építész (a MÉSZ delegáltja) - zsűritag
Pottyondy Péter építész (a MÉK-TKT delegáltja) - zsűritag
Sándor Tamás tájépítész (a MAKEOSZ delegáltja) - zsűritag
Schieder Zoltán építőmérnök (a SEMMELROCK delegáltja) - zsűritag
Szakács Barnabás tájépítész (az MTSZ delegáltja) - zsűritag
Turcsányi Miklós tájépítész (a MÖFÖSZ delegáltja) - zsűritag

A zsűritagokról és a zsűrizés szempontjairól bővebben itt.
Bővebb információ a díjakkal kapcsolatosan : http://www.evtajepitesze.hu
Kövesd a tájépítészeket és a hazai tájépítészettel kapcsolatos híreket, eseményeket az MTSZ tajepiteszek.hu nevű weboldalán és a tájépítészek facebook oldalon is!

A 2013-as díjszervező bizottság tagjai:
Bardóczi Sándor (MÉK-TKT vezetőségi tag)
Sándor Tamás (MÉK-TKT vezetőségi tag)
Szakács Barnabás (MTSZ alelnök)

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább