Hódít a mediterrán stílus
A tengerparton töltött nyári pihenés után mindenki vágyik itthon is egy kis mediterrán hangulatra. Meleg, terrakotta színekkel, árnyas lugasokkal, mediterrán növényekkel és egy kis odafigyeléssel délies hangulatot varázsolhatunk a kertünkbe. Mostanság nagy divatnak örvend ez a fajta kertkialakítás, ezért a megvalósításhoz szükséges eszközök, burkolatok, növények széles választékából válogathatunk az üzletekben. Annak érdekében, hogy a kertünket a következő években is teljes pompájában élvezhessük, egy pár jó tanács a házi mediterránium kialakításához.

A jellegzetes stílus eléréséhez, a növényekkel való betelepítés előtt, első lépésként az épített kerti elemeket kell kialakítani. Ezeknél a létesítményeknél (támfalak, rézsűk, kerti utak, tipegők, burkolatok, ház díszítőelemei) mindig természetes követ használjunk, erre a laposan hasadó kövek alkalmasak, ezek lehetőleg kötőanyag nélkül, szárazon rakva kerüljenek a helyükre (magasabb falakhoz építeni kell beton hátfalat is!). Nem szükséges a déli országokból hozatni ezeket a köveket, néhány hazai homokkövünk, mészkövünk tökéletesen helyettesítik azokat. 

Jellegzetes elemei még a kertnek az agyagedények, amphorák, rusztikus kőedények. Az eredeti déli vidéken a forró nap ellen minden kertben található valamilyen árnyas lugas. Futtassunk rá hűs árnyékot adó növényeket vagy akár szőlőlugast is kialakíthatunk. A legtöbb déli kúszónövény hazánkban nem él meg, de helyettesíthetjük itthoni lilaakáccal, trombitafolyondárral vagy valamilyen loncfajtával. 
 
Ami a kert igazi jellegzetességét adja, azok a jellegzetes alakú, formájú, illatú növényfajok. Sajnos hátrányból indulunk, hiszen az eltérő klímából adódóan, a mediterrán növényeknek csak töredéke él meg hazánkban. Jellemzőjük, hogy fény és melegkedvelők, de fontos, hogy igénylik a hűvös, de nem fagyos telet. Emiatt, hazánkban kiültetésre kizárólag fagytűrő fajok alkalmazhatóak. 
 
Mindenképpen meleg, napos, széltől védett, déli tájolású helyre telepítsünk, a lényeg, hogy őszre beérjenek a hajtások végei, de még sajnos így is előfordulhat, hogy hideg teleken kifagynak. A lomblevelű örökzöldeket, az előbbiekkel ellentétben, a nap okozta kiszáradástól kell óvni, így az iménti helyadottságok károsak ezekre a növényekre. A növények tövét takarjuk mulccsal, szalmával, így megvédjük a gyökereket a téli hidegtől és a kiszáradástól. A frissen telepített növények tövét mindig takarjuk be! Az érzékeny növények téli beborítást igényelnek, fóliát, nádat használjunk, így óvjuk őket az erős napsugárzástól és a túlzott párologtatástól. Ezzel kiküszöböljük a hó súlya okozta károkat is.
 
A kertben helyet kell kapnia néhány hosszú tűjű fenyőnek, karcsú, oszlopos örökzöldnek. Az eredeti helyszínen ezeket nem veszélyezteti a hó, ezért ezek koronája ernyőszerűen lapuló formájú. Nagyrészük hazánkban fagyérzékeny, ezért helyettesítsük őket laza koronaszerkezetű fajokkal, pl. mediterrán fenyő helyett feketefenyőt (Pinus nigra), ciprus helyett malonyai tuját alkalmazzunk. Ha van elég szabad tér, akkor nagyon dekoratív a selyemfenyő (Pinus wallichiana), ha viszont csak kis hellyel gazdálkodhatunk, akkor érdemes törpefenyőt (Pinus mugo), vagy kúszó cédrust (Cedrus deodara (Feelin Blue) választani. Cserjék, félcserjék közül alkalmazzunk puszpángot (Buxus sempervirens, virágágyak szélére, sövénynek kiváló), babérmeggyet (Prunus laurocerasus), bangitát (Viburnum rhytidophillum, gránátalmát (Punica granatum, fagyérzékeny!), akár örökzöld jázmint (Jasminum humile), pálmaliliomot (Yucca) vagy cipruskát (Santolina sp.). Ernyős koronájú fákat ültessünk, ilyen a hazánkban is áttelelő selyemakác (Albizia julibrissin, védett helyre ültessük!), a júdásfa (Cercis), és a füge (Ficus carica, védett helyre ültessük!). 
 
A mediterrán kertben elmaradhatatlan növénycsoportot alkotnak a fűszernövények: bazsalikom, rozmaring, menta, levendula, zsálya. Ezek adják a hamisítatlan, fűszeres, mediterrán kert illatát. 
 
Ha különlegességekre vágyunk, akkor hazánk déli vidékein sikeresen próbálkozhatunk a banán (télálló) kiültetésével (mindig téli takarást igényel), vagy télálló pálmák telepítésével (télen a növény üstökét mindig össze kell kötni). 
 
A mediterrán növények közül a kiültethető fajok száma jóval elmarad azokétól, melyeket dézsában nevelhetünk. Egy jó hely kell a teleltetéshez és egész gyűjteményünk lehet a fenti növényekből, vagy a különféle citrusokból és színes leanderekből.
24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább