Martfű

Martfű az élhető, szép kisváros

Martfű Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik legfiatalabb városa, fejlett iparral és jelentős térségi szervező funkcióval. A korszerű infrastruktúra, a kiemelkedően jó közbiztonság, a kulturált, rendezett, tiszta, virágos, parkos közterek, a Tisza-parti környezet kellemes életteret jelent az itt élőknek.

A város vezetése és a nagyszámú civil szervezet egyaránt elkötelezett a vonzó településkép kialakítása, a természeti és az építészeti örökség megőrzése és gyarapítása, a környezettudatos gondolkodás mellett. A tetszetős városkép, a virágosítás, a zöldfelületek rendezésén túl, olyan beruházásokra és lakossági, intézményi összefogás megvalósítására törekszenek, melyek a hosszú távú környezeti fenntarthatóságot és védelmet erősítik.

Már az óvodában elkezdődik a környezeti nevelés, hogy a környezet megismerése, szeretete, védése, óvása beépüljön a jövő emberének életszemléletébe.

Ezt a célt szolgálja a „Virágos Magyarországért", Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenyében való részvételünk is.

A Tisza Jász-Nagykun-Szolnok megye déli csücskében nagy kunkorral kanyarogva vágott szakadó partot, melynek vonalán terül el Martfű, a holtágakkal, árterekkel tarkított Tiszazug északkeleti kapujában.

Az itt található, építőanyagot biztosító gyár, a közút, vasút, vízi út mind-mind fontos szempont volt, amikor az egész világra kiterjedő, cipőgyártó Bata konszern magyarországi terjeszkedését fontolva, éppen itt vásárolt földet 1940 augusztusában.

Jan Antonín Bata az új gyárteleppel kapcsolatban nagyszabású tervet dolgozott ki. A II. világháború forgataga ugyan elsöpörte a tervek egy részét, de a Cikta Rt. és jogutóda a Tisza Cipőgyár hosszú évtizedekig meghatározó szerepet töltött be Martfű és a környező települések életében.  A cipőgyártás tradícióját őrzi a Tisza Ipartelep, de korábbi üzemeiben már nem csak cipőt készítenek. Az egykori dolgozók számára épített korszerű otthonok azonban ma is állnak, a Bata-lakótelep 1999-től az Európai Örökség része.

Az itt élők büszkék a csodálatos Tisza-tájra, a hangulatos parkokra, a Szent István térre, az ott álló Városházára és a két modern templomra, a teret díszítő, Gyurcsek Ferenc Munkácsy-díjas szobrász által készített szobrokra, a művelődési központra, a színvonalas kulturális életre, az újonnan kialakított, a Martfűiek Napja rendezvénysorozatnak helyt adó Kikötő térre, az új Bata térre és az ott, 2013. május 1-jén felavatott, a településünk 70 évvel ezelőtti születésében és fejlődésében meghatározó szerepet betöltő Jan Antonin Batát ábrázoló emlékszoborra.

A város hangulatát a fűz - nyár - éger ligeterdőkkel övezett Tisza folyó határozza meg, mely tájvédelmi körzet. A folyó e szakaszán minden júniusban "Tisza virágzás", vagyis a kérészek repülése figyelhető meg.

Martfű zöldfelületi rendszere, parkjai, nagy kiterjedésű zöldfelületekkel rendelkező intézményi területei, rekreációs, sportolási céllal létesített, illetve turisztikai szempontból kiemelt jelentőségű területeinek nagyobb része a településsel észak felől határos Tisza-folyó vonalára felfűzve helyezkednek el, egyben a város központját is alkotva.

Helyi védett természeti érték a Gesztenye sor két oldalán végigvonuló terebélyes vadgesztenyesor, Martfű belterületén.

Helyi védett épített értékek a Kastélyszálló (egykori vadászkastély, a település egyik legrégebbi épülete), valamint a Bata-lakótelep típusépületei (a cipőgyárral együtt épült, villaszerű, egyemeletes, szabadon álló lakóépületek, amelyek szorosan kapcsolódnak a település történetéhez).

A csöndet, békét árasztó Tisza-parti város vonzza a kikapcsolódást kereső vendégeket, turistákat és pihenni vágyókat. Természeti értékei mellett gyógyvize és az ezt felhasználó Martfű Termál SPA turisztikai központ - szálloda, termálfürdő, kemping és apartman házak, Kastélyszálló - Panzió - az, amely látogatók sokaságát csalogatja ide. A KSH adatai alapján 2012. évben 9,6%-os emelkedés volt tapasztalható a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák számában Jász-Nagykun-Szolnok megyében, és ebben a kedvező folyamatban Martfű, a hazai és a nemzetközi vendégforgalom terén egyaránt élen jár.

Önkormányzatunk tagja a megye ismertségének növelése, turisztikai kínálatának népszerűsítése érdekében alakult „Alföld Szíve Térségi Turisztikai Egyesületnek".

A Martfű város fejlesztését célzó, a fejlődés főbb irányait 8-10 évre meghatározó Integrált Városfejlesztési Stratégiát 2013 februárjában hagyta jóvá a képviselő-testület, és ekkor került sor a Bata-lakótelep szociális célú város rehabilitációja Akcióterületi Terv elfogadására is.

2012-ben „Szép környezet … év" önkormányzati cím alapításáról döntött a képviselő-testület. Az elismerés célja, hogy az ingatlantulajdonosok, használók, a társasházi, lépcsőházi közösségek még nagyobb figyelmet fordítsanak környezetük gondozására, szépítésére, az egészséges lakókörnyezet kialakítására, védelmére.

Az önkormányzat 2013-ban csatlakozott a Karcag Város Önkormányzata által meghirdetett „ A legszebb konyhakertek" elnevezésű programhoz.

Újszerű kezdeményezésként a „Babafa-ültetés" nagy népszerűségnek örvend a fiatal szülők körében. A babák nevével ellátott facsemeték a város új közösségi tereinek díszei. 

A város virágosításának évek óta aktív résztvevői az általános iskolások és szüleik, a pedagógusok, valamint a helyi civilszervezetek. Az önkormányzati intézmények virágosításába is számos önkéntes kapcsolódik be.

A Bunge Zrt. Martfűi Gyára, a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatóságával együttműködve, az április 22-i Föld napja alkalmából szemétgyűjtési akciót szervez a közutak és a Tisza-part mentén.

 

24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább