Magyarország nemzetközi részvétele
Az Európai Virágos Városok és Falvak versenye (Entente Florale Europe) Európa legnagyobb múltra visszatekintő versenye. A kezdetek Franciaországba nyúlnak vissza, ahol az első virágosítási versenyt 1959-ben szervezték, csaknem fél évszázaddal ezelőtt.

 
Az Európai Virágos Városok és Falvak versenye (Entente Florale Europe) Európa legnagyobb múltra visszatekintő versenye. A kezdetek Franciaországba nyúlnak vissza, ahol az első virágosítási versenyt 1959-ben szervezték, csaknem fél évszázaddal ezelőtt. A verseny nagyon hamar olyan sikerese lett, hogy az angolok is úgy gondolták, hogy nem maradhatnak el a franciák mögött. A Royal Horticultural Society, a Királyi Virágtermesztő Társaság, hamarosan elkezdte virágba borítani az Egyesült Királyságot. 1975-ben azután elérkezett a pillanat, hogy a két ország a virágok jegyében versenyre hívja ki egymást. A verseny az Entente Florale (Virágos Egyetértés) nevet kapta, az egykori Entente Cordiale emlékére. Ez a szövetség azonban erősebbnek és hosszabb életűnek bizonyult történelmi elődjénél. Ma már 11 ország vesz részt benne (Ausztria, Belgium, Csehország, Egyesült Királyság, Hollandia, Horvátország, Írország, Magyarország, Németország, Olaszország, Szlovénia) és már túllépett az első évek pusztán a virágokra szorítkozó szempontjain. A tét a fenntartható fejlődés, a természetes táj megőrzése, a racionális vízgazdálkodás, a korszerű hulladékfeldolgozás, az épített és természeti örökség megőrzése, gyarapítása, de legfőképp olyan kulturált, virágokkal, zöld növényekkel díszített tiszta környezet megteremtése, amely a települést az eljövendő generációk számára is széppé és élhetővé teszi. Nincs ehhez hasonlóan sikeres, milliókat mozgósítani képes verseny vagy mozgalom Európában.
 
Magyarország a turizmus kezdeményezésére 1990-től a közép-kelet európai térségből elsőként csatlakozott az európai versenyhez és egyben a régió legsikeresebben szereplő országa. Az elmúlt több, mint két évtizedben a magyar települések kilenc arany (Balatonfüred, Siófok, Géderlak, Kaposvár, Lipót, Nagyatád, Eger, Gyula, Balatongyörök), huszonhárom ezüst, tíz bronz és tíz Európa-díjat nyertek. A díjnyertes városok részletes listája itt megtekinthető. 2016-ban Magyarországot város kategóriában Mosonmagyaróvár, falu kategóriában Dunakiliti képviseli az európai versenyben.
 
A jelmondat változatlan: "Virágokkal a közös Európáért!"
Idén is díjazták a legvirágosabb településeket
November 18-án, Kaposváron osztottuk ki az idei Virágos Magyarországért díjakat és különdíjakat. Elismerésben részesültek... tovább
Mosonmagyaróváron és Dunakilitin járt az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije
2016 júliusában huszonhatodik  ... tovább

Mert közös a Világunk - Környezetszépítő akció az esélyegyenlőség kertjében
Öt éve sikeres a Városgondnokság  ... tovább