Amit a leanderről tudni kell
Kis hazánkban legalább olyan nagy népszerűségnek örvend a leander (Nerium oleander), mint eredeti mediterrán otthonában. Tartását illetőleg különbség ugyan van bőven, hiszen a Földközi-tenger vidékén „gondozás nélküli" sövényként díszeleg szinte mindenhol. Magyar körülmények között is nagyon sikeresen nevelhető, de azért lényeges, hogy egy pár szabállyal tisztában legyünk.

Napfényigényes növény, ha fényszegény környezetbe kerül, elmaradhat, vagy gyengébb lehet a virágzás. Vízigényes, meleg nyarakon naponta legalább egyszer öntözzük, de a legforróbb napokon a reggeli és esti öntözést is meghálálja. A dézsás és balkonnövényekhez hasonlóan tápanyagigényes, hetente egyszer tápoldatozzuk, erre kiválóan alkalmasak a különféle balkontrágyák. Már az ültetésnél is tartsuk szem előtt, jó megoldás lehet, ha az ültetőközegbe tartós hatású műtrágyát keverünk. A bő virágzás érdekében az elnyílt virágokat szárastul távolítsuk el, vigyázzunk, hogy a szirmokat ne érje víz, mert könnyen megbarnulhatnak. Óvatosan bánjunk a bokrokkal, helyezzük kellő távolságra a kíváncsi gyerekkezektől, mert a növény minden része mérgező! Gondozása vagy szaporítása közben is ajánlatos kesztyűt húzni, mert csúnya bőrkiütést okoz. 

A lelkes kertészeknek akkor megy el a kedvük a leandertartástól, amikor a növényen megjelenik valamilyen kártevő (sajnos könnyen fertőződik), vagy éppen elkezd sárgulni, majd hullani a levele. A teleltetés után, mikor kivisszük a szabadba a növényt, ne lepődjünk meg, hogy elveszti pár levelét, ez természetes. Ezt sikeresen kiküszöbölhetjük az ún. „szoktatással". Először csak félárnyékos helyre tegyük ki, csak akkor vigyük ki a szabadba, ha a következő napokra fagymentes éjszakákat jósolnak. Jó kondícióban lévő növény a későbbiekben elviseli akár a mínusz 3-4 fokos hideget is. Ha a szoktatás alatt mégis fagyos lenne az idő, akkor célszerű bevinni, de legalábbis letakarni a növényt. A levélhullás oka lehet még a kevés vagy éppen túl sok öntözés, és gyakran előfordul, hogy huzatot kap. 
 
Sajnos gyakori jelenség, hogy a leander levelén megjelennek a pajzstetvek. Ha egyszer megjelentek, sajnos nagyon nehéz tőlük megszabadulni. Károsíthatja még takácsatka és levéltetű is, mindegyik kártevő ellen hatékony lehet „Actara"-val vagy „BioSect"-el való permetezés. Ha nem boldogulunk velük, akkor a fertőzött részt távolítsuk el, ha az egész növényt megtámadta, akkor sajnos meg kell szabadulnunk a növénytől. Ha elégetjük a bokrot, vigyázzunk, mert a füstje is mérgező lehet. 
 
Az újabb kritikus pont a téli teleltetés, csak akkor érdemes leandert tartani, ha van megfelelő helyünk a téli elhelyezésre! Világos, 4-5 foknál nem melegebb, fagymentes helyre kell bevinnünk a tövet a hideg alatt. Ha a pincét választjuk, akkor minél közelebb kerüljön az ablakhoz, hogy kapjon egy keveset a világosságból. Csak ritkán öntözzük, mérettől függően, hetente vagy havonta is elegendő. Behordás előtt hagyjuk kiszáradni teljesen a földlabdát. Tüzetesen vizsgáljuk át a növényt, a levélfonákon vagy a száron, ha kártevőt találunk, permetezéssel, vagy mosószappanos öblítéssel (nem érheti a földet a szappan, ezt takarjuk le) védekezhetünk. A teleltetés folyamán szaporodhatnak el leginkább a kártevők (leggyakrabban a pajzstetű), ezért lényeges nagyon az előbb említett munkafázis! Szedjük le az elsárgult leveleket, a hervadt virágszirmokat a növényről (a virágkocsányt ne szedjük le). 
 
A téli pihenő után a tavaszi kihordás előtt szintén egy tüzetes vizsgálatra van szükség. Vágjuk vissza a sérült, beteg részeket, de a nagyon erős metszéstől óvakodjunk, mert a virágrügyek az őszi hajtásokon alakultak ki. Ha nagyon erősen visszametsszük a növényt, csak jóval később fog virágot hozni. A bokros növekedés miatt mindenképpen szükséges a metszést elvégezni. A fiatal töveket akár 1-2 évente, az idős töveket 4-5 évente ültessük át.
24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább