Kutyaszorítóban
A cím igen lényegretörő, de vajon kire vonatkozik, az ebre vagy gazdájára? Az igazi kutyabarát miért ne lehetne egyben kertbarát is? "Kutyabiztos" kert nem létezik, két kedvencünket szép lassan kell egymáshoz szoktatni. Kezdjük a kerttel.

A legjobb megoldás, ha már egy kész kertbe költözik be az új lakó, a jól begyökeresedett gyepet, és több éves cserjéket jóval nehezebb feladat kimozdítani a helyéből. Kertünk nagysága is lényeges szempont, hiszen a városi kertek mérete általában a kutya szemszögéből elég kicsi. Jó gazdaként talán azt gondoljuk, hogy az állat úgyis a szabadban van, ezért nem is kell sétáltatnunk. Ez a gondolkodás természetesen helytelen, hiszen a fölösleges energiáit kertünk romba döntésével fogja levezetni. 

A kár és kutya mérete egyenesen arányos, minél nagyobb az eb, annál nagyobb a kár. A kert megtervezése során vegyük figyelembe az ő igényeit is, higgyék el, megéri. Pl. egészen biztos, hogy kedvencünk nem fog a gyönyörű íven szaladó tipegőn közlekedni, a legrövidebb utat választja, akkor is, ha az egy virágágyáson keresztül vezet. 
 
A szabad utcai környezet minden kutyát vonz, a kerítésen túli világ rendkívüli izgalmakat rejt, a járókelők, a többi fajtárs látványát fel-alá rohangálással üdvözli. Az ottani növények szerencsétlenségére. Két megoldás létezik. Az első kevésbé humánus: olyan kerítést építsünk, amin nem lát keresztül a kutya, így nem érik őt ingerek. A második, hogy eleve alakítsunk ki számára egy kifutót, kb. 1 m széles ösvényt, így mindig szemmel tarthatja az utcai világot. A virágágyásban számunkra értékes, drága pénzen vett növények vannak, kutyánk számára ezek pont ugyanolyanok, mint a gyomnövények, nem fog köztük különbséget tenni. Az ágyásokat határoljuk el, ha csak egy egyszerű, alacsony ágyáskerettel is, jelezzük azt a területet, amelyet tilos átlépni. Tanulékony állat, türelemmel hamar el fogja sajátítani. 
 
A növények megrágcsálására sajnos nincs gyógyír, ez a kölykök gyógyíthatatlan betegsége. Telepítéskor ügyeljünk, hogy ne legyen mérgező a növények közt, majd nincs más dolgunk, lassan számoljuk az éveket, és várjuk, mikor növi ki. És ha már kész a növények megmetszésével, akkor természetesen fel is ássa kertünket. A frissen forgatott talaj csábítóan hat az ebekre, ha pedig van felesleges csont vagy egyéb ételmaradék, azt előszeretettel bele is helyezik. A megoldás? Száműzzük a vakondokat, ne adjunk több csontot a kelleténél, a kerti munka alkalmával bízzuk őt a szomszédra, és ne hagyjuk unatkozni, mert az ásás remek játék unalom ellen. Ha mégis történt egy baleset, akkor a helyszínt zároljuk egy kőlappal, mert kedvencünk addig nem fog nyugodni, míg ásható a terület. 
 
És végül a kert legérzékenyebb kutyabetegsége: az anyagcseretermékek. A kan megjelöli a területét, ezzel általában a tuják halálát okozza, míg a szuka sárga mintát éget a gyepbe. Ha a kutyáknak megy a szobatisztaság, miért ne menne a kerttisztaság? Csak egy megfelelő sarok kell, és persze megint csak egy jó adag türelem. Ha már a kertet kellőképpen felkészítettük, akkor jöjjön maga a házőrző. Szerencsésebb a kistermetű, kevesebb kárt okozó vagy nagytestű, de nagyon lusta fajtát választanunk. Vannak örökmozgó, nyughatatlan ebek, és vannak a birkatürelműek. Mindenki döntse el, melyikhez húz, és melyiket bírja ki a kertje. Mindkét típusnak vannak "nehezebb napjai", ilyenkor csődöt mond a tanításunk. Ha tüzelnek, nem lehet bírni velük, és ha pl. kánikula van, akkor a hűvös földbe fognak gödröt ásni. Az életkor előrehaladtával a hátrányos aktivitás csökken, öreg korára ebünk akár meg is komolyodhat. Bármilyen is a kutya, a legfontosabb, hogy mi mennyit törődünk vele. Ne zárjuk be szépen kialakított ketrecbe, ne láncoljuk meg, vigyük sétálni, menjünk vele közösségbe, tanítsuk, mert a törődésünket azzal hálálja meg, hogy családtagként él velünk a kertünkben is. Aki kedvet kapott a kutyatartásra, annak egy külön jó hír: egy kutyánál jobb a kettő. Unalomból, a figyelemfelkeltés érdekében tett rombolás helyett a két barát inkább együtt játszik. 
 
Akit pedig inkább elkedvtelenítettem, az jobban teszi, ha macskát tart.
24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább