A krizantém csak az elmúlás virága lenne...?
Neve hallatán az ember rögtön a temetők bejáratánál kapható, óriás fejű elmúlás virágára gondol, hiszen évtizedekig egyéb formájával nem is találkozhattunk. Szerencsére az elmúlt években egyre több helyen jelenik meg a krizantém a sírkerten kívül is.

Jóval szűkebb az ősszel virágzó növények skálája, a tavasszal és a nyáron pompázó társaiknál. Használjuk ki a krizantém eme előnyös tulajdonságát, ültessük be ládáinkat, kőedényeinket, és színesítsük vele kertünk többi részét is. A régi kerti fajtákat aszerint válogatták össze, hogy magas száruk miatt vágásra alkalmasak legyenek, majd szeretteink sírját díszíthessék vele. Ezzel szemben az áruházakban kapható cserepes növények jóval kompaktabbak, az ún. gömb (multiflora) fajtakörhöz tartoznak, így megfelelnek annak a szempontnak is, hogy a fent említett dézsákba, edényekbe kerüljenek kiültetésre. 

De mi a teendő, hogy ne kelljen minden évben újra meg újra megvásárolni, hogyan tartsuk, hogy végre ne fagyjon ki? Az első kérdés, ami mindenkiben felmerül, vajon jövőre is megtartja a szinte szabályos gömb formáját? A válasz: igen, metszés nélkül is tökéletesen ugyanolyan lesz. Vásárlás után vizsgáljuk meg az ültetőközeget, ez általában tőzeg, de legalábbis magas tőzegtartalommal rendelkezik. Ha így van, akkor a közeg nem tartalmaz elég tápanyagot a növény fejlődéséhez, ezért nagyon fontos, hogy ha nem ültetjük ki, akkor bőven öntözzük, és részesítsük megfelelő tápanyagellátásban. Erre tökéletesen alkalmas az üzletekben kapható bármilyen tápoldat, tápsó, vagy táprúd. Ha nem akarunk bajlódni a folyamatos tápoldatozással, akkor használjunk szabályozott tápanyag-leadású műtrágyát. A tartós virágzás és a következő évi egészséges fejlődés érdekében a fagyok beálltáig kéthetente végezzük el ezt a műveletet.  
 
A közeggel kapcsolatban felléphet még egy probléma: a cserép, melyben árulják túl kicsi a növény számára, gyökere teljesen átszőtte az edényt, így vagy nagyon kevés föld van a cserépben, vagy egyáltalán nincs. Ebben az esetben magától értetődik az átültetés. Ha a fentiek betartása mellett mégis kiszáradna a növény (sárgul, és összepöndörödik a levél), áztassuk be az egész földlabdát vízbe, hogy meg tudja szívni magát vízzel. 
 
A többi virágzó növényhez hasonlóan, a krizantém esetében is csak akkor számíthatunk tartós virágzásra, ha óvjuk a közvetlen napsugárzástól, és a száraz, meleg helyektől. Tehát, ne vigyük be a meleg szobába, mert nagyon hamar elkezd majd sárgulni! Ha mégis a szobánkat szeretnénk díszíteni vele, keressük meg a lakás leghűvösebb pontját. Virágzás után fontos, hogy az elnyílt virágokat eltávolítsuk, így a többi bimbó hamarabb fog virítani. Úgy helyezzük el a növényeket, hogy ne kerüljenek túl közel egymáshoz, mert így könnyebben betetvesednek, sőt! : előfordulhat, hogy elveszti a gömbölyded formáját is. Ha fagyos éjszakára lehet számítani, akkor este takarjuk le virágokat. Bizonyos fajták a kisebb korai fagyokat képesek károsodás nélkül megúszni, de a legtöbb fajtát óvni kell. Ha mégis megfagynának a pompázó virágok, sajnos másnapra szinte teljesen megfeketedhetnek a sziromlevelek. Nagy gondot okozhatnak még a kórokozók, kártevők. Legnagyobb ellenség a levéltetű, szívogatásuk során torz, féloldalas bimbók keletkeznek. Megelőzéssel védekezhetünk a leghatékonyabban, biztos forrásból származó virágföldbe, talajba ültessük a töveket. Csak a földet öntözzük, kerüljük, hogy a lombozatot víz érje, így meggátoljuk, hogy az amúgy is kártékony tetvek vírusokkal betegítsék meg. 
 
Ha elvirágzott a krizantém, nincs más teendőnk, mint teljesen megszabadítani az elvirágzott részektől. A visszavágást a tő közelében végezzük, egy pár levélke mindig maradjon a megmaradt tövön. Ha a kiültetést választottuk, mindenképpen védett helyre kerüljön a növény, mert hajlamos a kifagyásra. Ha lehetőségünk van rá, akkor a tövet forgáccsal, vagy mulccsal takarjuk be. Ha a cserépben marad, akkor olyan fagymentes helyre (pince, garázs) kerüljön, ami lehetőleg világos. Mérsékelt öntözés mellett várjuk a tavaszt, amikor is kikerülhet a helyére, ott földjét felfrissítve, folyamatos öntözés, és tápozás mellett zöldelli végig a nyarat, hogy ősszel ismét elvarázsoljon mindenkit.
24. alkalommal díjazták a legvirágosabb magyar településeket
Több, mint 300 település közül idén Veszprém és Lajoskomárom nyerte el a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját... tovább
Európai díjkiosztó ünnepség Podcetrtekben
Európa kilenc országának és több mint háromszáz képviselőjének részvételével a szlovéniai Podcetrtek településen ünnepélyes keretek között... tovább
Borbás Marcsi a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny új fővédnöke
A Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese... tovább